Ακρόπολη: Κτίρια-«μεγαθήρια» στη «σκιά» του Ιερού Βράχου - Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή του Μακρυγιάννη - Τα ξενοδοχεία-«μαμούθ», ωστόσο, ανησυχούν τους περίοικους, που μαζεύουν ηλεκτρονικά υπογραφές, προκειμένου να σταματήσουν την «εγκληματική δόμηση» της περιοχής και να προστατέψουν την θέα της Ακρόπολης

Κτίρια-«μεγαθήρια» στην περιοχή του Μακρυγιάννη, που προορίζονται για ξενοδοχεία, απειλούν την θέα της Ακρόπολης, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα κομμάτια γης που έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα, προκειμένου να δημιουργηθούν ξενοδοχειακές μονάδες, που θα είναι δίπλα στο μνημείο της Ακρόπολης. Ως εδώ όλα καλά, όμως ένα κτίριο επί της οδού Φαλήρου 5, και η αγορά ενός τεράστιου οικοπέδου στην οδό Μισαραλιώτου, που προορίζεται για ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, απέναντι ακριβώς από το μουσείο της Ακρόπολης, ήταν η αφορμή, προκειμένου να κινητοποιηθούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Το συγκεκριμένο κτίσμα στην οδό Φαλήρου, η οποία θεωρείται και αρχαία οδός, ύψους 30 μέτρων περίπου, προορίζεται για ξενοδοχείο και κρύβει την θέα από τις άλλες πολυκατοικίες της γειτονιάς, οι οποίες, μπροστά στο νέο κτίριο, φαίνονται σαν... μονοκατοικίες.


Οι κάτοικοι διερωτώνται εάν οι ισχύοντες όροι δόμησης είναι σωστοί σε μια περιοχή, η οποία θεωρείται από μονή της «αρχαιολογικό πάρκο», λόγω της γεωγραφικής σπουδαιότητάς της και κάνουν λόγο για «πολεοδομικό έγκλημα», στο όνομα της ανάπτυξης. Μάλιστα, τονίζουν πως θα καταφύγουν ακόμα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να σταματήσουν τις οικοδομικές άδειες του κτιρίου στην οδό Φαλήρου, αλλά και στο κτίριο που πρόκειται να ανεγερθεί σύντομα, στην οδό Μισαραλιώτου.

Οι κάτοικοι της περιοχής μαζεύουν ηλεκτρονικά υπογραφές, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τις 6.000, προκειμένου να σταματήσουν την «εγκληματική δόμηση» της περιοχής και να προστατέψουν την θέα της Ακρόπολης. Στο ψήφισμα, το οποίο μπορεί να βρει κάποιος στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/_AKROPOLIMAKRYGIANNI_SOS/, το οποίο και θα κοινοποιήσουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο της Αθήνας, τονίζουν τα εξής: «ΑΚΡΟΠΟΛΗ - ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ S.O.S.! ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ!!!».


Τα τελευταία χρόνια, ο μαζικός τουρισμός και η απουσία νομικού πλαισίου προστασίας έχουν μετατρέψει την περιοχή του Μακρυγιάννη σε ένα απέραντο... ξενοδοχείο. Οι ισχύοντες όροι δόμησης είναι απαράδεκτοι, για μία περιοχή που βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Η αδιαφορία του υπουργείου Πολιτισμού, η αφωνία του υπουργείου Περιβάλλοντος και του Δήμου Αθηναίων και οι εξωφρενικοί όροι δόμησης, έχουν ουσιαστικά δώσει το πράσινο φως για την ανέγερση νέων 10-11ώροφων ξενοδοχείων-«μαμούθ» κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης.

Η υποβάθμιση ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η οπτική, ηχητική και περιβαλλοντική ρύπανση, η υπέρμετρη επιβάρυνση των δικτύων κυκλοφορίας και υποδομών, η εκδίωξη της κατοικίας, η δραματική αύξηση των τιμών των ενοικίων, είναι μόνο κάποιες από τις συνέπειες.

Ενδεικτικά: το 2017, ο Δήμος Αθηναίων ενέκρινε την ανέγερση 10-11ώροφου ξενοδοχείου απέναντι από το μουσείο της Ακρόπολης. Τον Οκτώβριο του 2018 δόθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και ακολούθως από το Δήμο Αθηναίων το πράσινο φως για την ανέγερση νέου 9-10 ώροφου ξενοδοχείου, έκτασης 5.300 τετραγωνικών μέτρων, στην «καρδιά» του Μακρυγιάννη, σε μία περιοχή με 6-7ώροφα κτίρια, ύψους 21 μέτρων.


Η Ειρήνη Φρεζάδου, αρχιτέκτονας-πολεοδόμος και κάτοικος της περιοχής, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υπογράμμισε: «Ο κόσμος είναι έξαλλος. Βλέπει να δημιουργείται ένα νέο τείχος κάτω από την Ακρόπολη και αισθάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να το σταματήσει. Το ίδιο το ΚΑΣ, που σε άλλες περιπτώσεις είχε "κόψει" το ύψος κτιρίων σε περιοχές κοντά στην Ακρόπολη, έδωσε το πράσινο φως. Οι ρίζες του κακού είναι οι ισχύουσες χρήσεις γης και οι όροι δόμησης που ισχύουν στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη. Ο Μακρυγιάννης είναι χαρακτηρισμένος "πολεοδομικό κέντρο", άρα έχει τεράστιο συντελεστή δόμησης (Σ.Δ. 3,6). Επιπλέον, έρχεται ένας παράλογος οικοδομικός κανονισμός και επιβραβεύει με περισσότερο τσιμέντο ένα πράσινο δώμα» ανέφερε, μεταξύ άλλων.


Ο Θανάσης Βλασσόπουλος, επαγγελματίας στην περιοχή, ανέφερε πως «όλοι οι κάτοικοι πιάστηκαν στον ύπνο και, όταν ένα πρωί αντίκρισαν το μεγάλο κτίριο επί της οδού Φαλήρου, τότε κατάλαβαν ότι έχουν πρόβλημα και παραπονέθηκαν ότι τους κόβει την θέα. Είναι καλό να ανοίγουν ξενοδοχεία, σημαίνει ότι έρχεται τουρισμός. Πάντως, απ' όσο γνωρίζω, το συγκεκριμένο κτίριο έχει άδεια κανονικά και μάλιστα η ανέγερσή του στην αρχή είχε σταματήσει, καθώς είχαν βρει αρχαία, όμως στην συνέχεια το ολοκλήρωσαν».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος, δεχόμενο τις επιστολές διαμαρτυρίας των κατοίκων, συνέστησε επιστημονική ομάδα για την επανεξέταση των όρων δόμησης των περιοχών γύρω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Η επιτροπή θα παραδώσει την εισήγησή της σε δύο μήνες.

Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε ότι το κτίριο επί της οδού Φαλήρου 5 έχει δημοσιοποιημένη πινακίδα με τον αριθμό αδείας ανέγερσής του, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπό ανέγερση κτίριο στην οδό Μισαραλιώτου, που ανήκει σε αλλοδαπούς επιχειρηματίες, έχει λάβει ήδη την έγκριση του ΚΑΣ. Εκκρεμούν οι γνωμοδοτήσεις και άλλων φορέων, προκειμένου να εκδοθεί η άδεια δόμησης, μεταξύ των οποίων και αυτή του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr