Πλαστικά καλαμάκια τέλος!

Τα Everest έγιναν η πρώτη αλυσίδα που τα κατήργησαν, αντικαθιστώντας τα με βιοδιασπώμενα, δείχνοντας τον υπεύθυνο δρόμο του μέλλοντος.

Οι σύγχρονοι καταναλωτές κάνουν την επιλογή τους συνυπολογίζοντας μια σειρά παράγοντες που σχετίζονται με το τελικό προϊόν. Η τιμή δεν είναι παρά μόνο ο ένας από αυτούς. Η ικανοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν για αυτό το προϊόν, η ποιότητά του, το αν αποτελεί μέρος δίκαιου και ηθικού εμπορίου, το αν επιβαρύνει το περιβάλλον για να παραχθεί, το αν μέρος των κερδών αποδίδεται σε ενέργειες κοινωνικής ευθύνης, το πόσα χρήματα επενδύει στην προστασία του περιβάλλοντος, όλα αυτά αποτελούν εξόχως σημαντικά στοιχεία που επηρεάζουν την εικόνα των καταναλωτών για ένα προϊόν.

Το ίδιο συμβαίνει και με εμάς. Έτσι λοιπόν χαρήκαμε ιδιαίτερα τις προάλλες όταν διαπιστώσαμε ότι τα Everest κατήργησαν το πλαστικό καλαμάκι και το αντικατέστησαν με βιοδιασπώμενο, φιλικό στο περιβάλλον. Ψάξαμε το θέμα και μάθαμε ότι αυτό ισχύει από τις 18 Φεβρουαρίου και είναι η πρώτη ελληνική αλυσίδα εστίασης που το κάνει. 


Τι είναι όμως τα βιοδιασπώμενα (καλαμάκια στην προκειμένη περίπτωση);
Τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια είναι φιλικά προς το περιβάλλον καθώς έχουν ως βασικό συστατικό το PLA*, το οποίο παράγεται από ανανεώσιμες φυτικές πρώτες ύλες όπως το άμυλο καλαμποκιού και  ζαχαροκάλαμου. Είναι βιοδιασπώμενα και κομποστοποιήσιμα, δηλαδή υπό συνθήκες κομποστοποίησης διασπώνται με τη βοήθεια μικροοργανισμών. Συνεπώς, κατά την απόρριψή τους δεν συμβάλλουν στα απόβλητα μη ανανεώσιμων πρώτων υλών, όπως το πλαστικό καλαμάκι. Τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια δεν χρειάζεται να ανακυκλωθούν, αφού αποσυντίθενται όπως και οποιοδήποτε άλλο οργανικό απόρριμμα, όπως πχ τα υπολείμματα φαγητού. Στην ιδανική περίπτωση όπου τοποθετούνται σε κομποστοποιητή, ο χρόνος διάσπασής τους είναι 8 εβδομάδες, μετά από τις οποίες μετατρέπονται σε λίπασμα.

*PLA: βιοδιασπάσιμος πολυεστέρας που παράγεται από φυτικό άμυλο

Το ικανοποιητικό για όλους εμάς που περνάμε συχνά από τα Everest για τον καφέ της ημέρας είναι ότι η αλυσίδα είναι πρωτοπόρος σε τέτοιες ενέργειες εδώ και πολλά χρόνια. Η διαρκής επένδυση στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μιας αλυσίδας 200 και πλέον καταστημάτων προκύπτει από πολλές μικρές και μεγάλες πρωτοβουλίες. Η προώθηση της ανακύκλωσης, η διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών στα καταστήματα και η αντικατάσταση του πλαστικού αναδευτήρα με ξύλινο, είναι ορισμένα από αυτά άλλα όχι τα μόνα.

Τώρα πλέον μπορούμε να πηγαίνουμε με το δικό μας θερμός ή φλυτζάνι και οι ειδικοί των EVEREST αναλαμβάνουν να μας ετοιμάσουν εκεί τον καφέ με την ποικιλία της αρεσκείας μας, φρέσκο και μάλιστα με bonus έκπτωση 10 λεπτών σαν μικρή επιβράβευση της περιβαλλοντολογικής μας ευαισθησίας

Ενώ, πάντα ρωτούν αν όντως χρειαζόμαστε το καπάκι της συσκευασίας. Όποιος λοιπόν πιστεύει ότι κάποιες φορές μπορεί να το αποφύγει, ας το πει, διότι έτσι συνεισφέρει και αυτός στη μείωση των υλικών συσκευασίας μιας χρήσης.

Είναι αλήθεια, ότι μια τέτοια προσέγγιση δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο κανέναν. Αγγίζει κάθε καταναλωτή που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και τους πόρους του πλανήτη. Έτσι κι εμείς, νιώθουμε κάθε φορά που πηγαίνουμε στα Everest ότι ενισχύουμε μια εταιρεία που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη. Και κάνουν και τον καλύτερο καφέ!

Μάθετε περισσότερα εδώ https://wegogreen.everest.gr/

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr