Το «κατηγορώ» του καθηγητή Ορέστη Καλογήρου για την ανομία στο ΑΠΘ

Το «κατηγορώ» του καθηγητή Ορέστη Καλογήρου για την ανομία στο ΑΠΘ

Ποιoς είναι ο «Θεσσαλονικιός Συρίγος» που κατήγγειλε περιστατικά ανομίας αλλά και εμπορίου ναρκωτικών στον χώρο του ιδρύματος, ενώ εκφράζει φόβους και για τη σωματική του ακεραιότητα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Το «κατηγορώ» του καθηγητή Ορέστη Καλογήρου για την ανομία στο ΑΠΘ
Μια τέτοια περίπτωση είναι ο καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ Ορέστης Καλογήρου, ο οποίος καταθέτει συγκλονιστικές μαρτυρίες για την κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο από το πανεπιστημιακό βήμα, αλλά και μέσα από τη συχνή αρθρογραφία του, ακόμα και στα social media, όπου περιγράφει τα προβλήματα στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Από τη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο μέχρι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η εικόνα είναι το ίδιο αποκαρδιωτική, θλιβερή και εξοργιστική, καθώς ο πανεπιστημιακός χώρος έχει μετατραπεί σε άντρο κάθε λογής κακοποιών στοιχείων, καταφύγιο εξαρτημένων και άβατο γενικότερης ανομίας. Ο καθηγητής δεν επιδιώκει την προσωπική του προβολή μέσα από τα κακώς κείμενα, αλλά αναζητεί εναγωνίως απαντήσεις στο ερώτημα «γιατί δεν γίνεται επιτέλους κάτι να σταματήσει η καταπάτηση και η κακοποίηση του χώρου των πανεπιστημίων», συμφωνώντας με φοιτητές και καθηγητές που δεν αντέχουν άλλο να βλέπουν τον ξεπεσμό των ΑΕΙ. Οπως επισημαίνει , μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» , ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας: «Οι προσπάθειες υπέρ της πανεπιστημιακής ζωής μάς βρίσκουν σύμφωνους».

Η περίπτωση του καθηγητή Καλογήρου, που δίνει τη δική του μάχη ενάντια στα φαινόμενα βίας και ανομίας, τα οποία πλέον έχουν γίνει «ρουτίνα», έκανε πολλούς συναδέλφους του να τον χαρακτηρίσουν «Θεσσαλονικιό Αγγελο Συρίγο».

«Είναι πολλοί οι “έντονοι” καθηγητές που καταλήγουν “επικηρυγμένοι”», λέει χαρακτηριστικά γνωστός πανεπιστημιακός σχολιάζοντας φαινόμενα «παραίτησης» από μερίδα καθηγητών. Οι περιπτώσεις του καθηγητή του Παντείου Αγγελου Συρίγου που έφτασε μέχρι το δικαστήριο αλλά και του κ. Καλογήρου ξεχώρισαν γιατί όρθωσαν το ανάστημά τους, μεταφέροντας παντού το μήνυμα ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι ξέφραγα αμπέλια.

Τα πανεπιστήμια εκπέμπουν SOS κάνοντας συμβολικού τύπου αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για διάφορα ζητήματα, όπως η είσοδος και παραμονή τοξικοεξαρτημένων ατόμων ακόμα και σε αίθουσες διδασκαλίας, η παρεμπόδιση μαθημάτων κ.ά. Τα περιστατικά αποτελούν απάντηση στην εικόνα που επιχειρεί να δώσει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες της Πολιτείας, η οποία περιορίστηκε σε «πλαίσιο δράσης» με πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου.


Το «κατηγορώ» του καθηγητή Ορέστη Καλογήρου για την ανομία στο ΑΠΘ
Το post του καθηγητή Καλογήρου για το μπούλινγκ που εισέπραξε από μια φούχτα φοιτητές του Συντονιστικού έγινε viral


Σακούλες με χασίς, μέρα μεσημέρι

Το τελευταίο περιστατικό βίας και ανομίας αφορά σε προπηλακισμούς από μικρή μερίδα φοιτητών που θέλησαν να παρατείνουν τη συνέλευση του Συντονιστικού και στη συνέχεια εμπόδισαν τον κ. Καλογήρου, όπως καταγγέλλει, να ξεκινήσει το μάθημα. Ο ίδιος ο καθηγητής περιγράφει στο Facebook: «Συνέβη πριν από δύο ώρες. Σήμερα ο Πρόεδρος του Τμήματός μας είχε ενημερώσει γραπτώς ότι οι φοιτητές θα κάνουν τη δεύτερη και τελευταία χρήση μέσα σε όλο το ακαδημαϊκό έτος του δικαιώματος να κάνουν συνέλευση την ώρα μαθημάτων, οπότε 12.00-16.00 δεν θα γίνουν μαθήματα. Τις Τρίτες έχω μάθημα 16.00-18.00 στην Α11 με τους πρωτοετείς.

Οταν έφτασα στο ακαδημαϊκό τέταρτο, 16.15, βρήκα 80-100 πρωτοετείς έξω από την αίθουσα να με περιμένουν για το μάθημα λέγοντάς μου ότι η συνέλευση που γινόταν στην ίδια αίθουσα τελειώνει σε λίγα λεπτά. Τους ζήτησα αν τελειώσει ως τις 16.30 να με ενημερώσουν ώστε να μπούμε για μάθημα, αλλιώς να αναζητήσω ελεύθερη αίθουσα. Στις 16.25 οι φοιτητές μου με ενημερώνουν ότι η συνέλευση τελείωσε, οπότε μπαίνουμε στην αίθουσα για μάθημα. Εκεί είχαν παραμείνει περίπου 15-20 φοιτητές (από τους 74 που ψήφισαν στη συνέλευση, το τμήμα έχει 1.500 ενεργούς φοιτητές) και απαίτησαν με σκαιό τρόπο να φύγω γιατί είχαν “Συντονιστικό”.

Τους εξήγησα πολύ ήρεμα ότι η εντολή του Προέδρου ήταν ότι μετά τις 16.00 γίνονται κανονικά τα μαθήματα, ότι δεν ενόχλησα μέχρι να τελειώσει η συνέλευση στις 16.25 και μετά μπήκα για μάθημα, ενώ τους παρακάλεσα να κάνουν το συντονιστικό σε άλλη άδεια αίθουσα. Για δέκα λεπτά μέσα σε προπηλακισμούς και οχλαγωγία έλυνα άσκηση στον πίνακα, οι 80-100 φοιτητές μου προσπαθούσαν με αφοσίωση να με παρακολουθήσουν, ενώ το συντονιστικό (sic) με έσπρωχνε μακριά από τον πίνακα, έσβηνε την άσκηση και με προπηλάκιζε. Συνέχισα ήρεμα και χωρίς να απαντώ στις προκλήσεις έλυνα την άσκηση. Σε 15 λεπτά έφυγαν. Το μάθημα ολοκληρώθηκε κανονικά».

Κλείσιμο
Σε άλλη ανάρτηση-δημοσιοποίηση ο κ. Καλογήρου, αυτή τη φορά για το θέμα των ναρκωτικών, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Προχθές αργά το βράδυ ένας καλός συνάδελφος, ο ΖΓ, μας έστειλε σε κλειστή λίστα πανεπιστημιακών του ΑΠΘ ένα κείμενο που διακινούν φοιτητές και φοιτήτριες της Φιλοσοφικής ΑΠΘ για το πρόβλημα των ναρκωτικών στο campus κάτω από το οποίο συγκεντρώνουν υπογραφές. Συγκλονίστηκα από την κραυγή των φοιτητών: “Δεν επιλέξαμε να ζούμε σε κάποιο κέντρο διακίνησης ναρκωτικών”. Ανάρτησα το κείμενο, όπως και άλλοι συνάδελφοι στο Facebook, και γρήγορα έγινε viral. Εφτασα στις 15.25 στην Παλιά Φιλοσοφική. Μέσα στην αυλή της μέτρησα οκτώ άτομα που είχαν ανοιχτές σακούλες χασίς και πουλούσαν σε διερχόμενους ανάμεσα σε εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες. Είναι η ώρα που το ΑΠΘ σφύζει από ζωή...».

Διάσημος άθελά του

Ο Ορέστης Καλογήρου τιμά την επιστήμη του. Ερευνητικά του ενδιαφέροντα αποτελούν η ανάπτυξη υλικών, η μελέτη και ο χαρακτηρισμός των δομικών, μαγνητικών και ηλεκτρικών ιδιοτήτων των υλικών, με έμφαση τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη και μελέτη των μαγνητικών νανοσωματιδίων και στην πιθανή χρήση τους για τη θεραπεία του καρκίνου. Εχει δημοσιεύσει πάνω από 85 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και έχει πάνω από 100 ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Οι καθημερινοί αγώνες του για ένα καλύτερο πανεπιστημιακό περιβάλλον τον έχουν κάνει -άθελά του- διάσημο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ονομαστικά στην περίπτωση Καλογήρου κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για την ανομία στα πανεπιστήμια λέγοντας: «Κατήγγειλε δημόσια εμπόριο ναρκωτικών μέρα μεσημέρι, όχι νύχτα, για να δεχτεί αμέσως μετά ο ίδιος επίθεση στο πανεπιστήμιο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης