Παρουσιάστηκε επίσημα το πρόγραμμα της Γιάννας Αγγελοπούλου στο Cambridge

Παρουσιάστηκε επίσημα το πρόγραμμα της Γιάννας Αγγελοπούλου στο Cambridge

Το πρόγραμμα αφορά τους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας - Ειδική ενότητα για την Ελλάδα και τη διασύνδεση ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με μεγάλες παραγωγικές μονάδες

Παρουσιάστηκε επίσημα το πρόγραμμα της Γιάννας Αγγελοπούλου στο Cambridge
Στο αίθριο του Maxwell Centre του Cavendish Laboratory, στο Cambridge, πραγματοποιήθηκε σήμερα η επίσημη παρουσίαση του Προγράμματος Γιάννας Αγγελοπούλου για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και την Καινοτομία (GAPSTI).
 
Το Πρόγραμμα αυτό, 5ετούς διάρκειας, εντάσσεται στην λογική του “Cambridge Phenomenon”. Δηλαδή στην εγκατάσταση μιας στενής σχέσης μεταξύ της πανεπιστημιακής έρευνας σε θέματα αιχμής και των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και εφαρμογών, που οδηγούν καινοτόμα στο αύριο. Δεν πρόκειται απλώς για την σχέση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. Αλλά για μια από την πρώτη στιγμή συνεργασία τους, με σκοπό την ανάπτυξη της καινοτομίας με τέτοιους τρόπους που να αλλάζουν ριζικά τα πράγματα.
Θα δημιουργηθεί ένα διεθνώς μοναδικό οικοσύστημα εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικής δράσης.

Πρώτοι τομείς που θα προσεγγισθούν είναι: Computational Multiphysics/Υπολογιστική Φυσική και Energy Materials/Ενεργειακά Υλικά.


 
Το Πρόγραμμα θα στηρίξει τεχνολογίες με ισχυρή συνεισφορά στην διαμόρφωση του μέλλοντος, μέσα από ένα συνεκτικό πρόγραμμα έρευνας, που θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Θα συνεισφέρει στην εξέλιξη επιστημόνων που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους, από τις μεταπτυχιακές σπουδές και την έρευνά τους έως την επιτυχημένη εμπορική αξιοποίηση των ιδεών τους. Αυτό θα επιδιωχθεί μέσα από ένα δομημένο πρόγραμμα που θα ενισχυθεί μέσα από συνεργασία με την βιομηχανία.
Κλείσιμο
Επιδίωξη του Προγράμματος είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης και να στηρίξει προωθημένη έρευνα στο CavendishLaboratory, συνοδεύοντας τους νέους επιστήμονες και την εργασία τους από τα πρώτα τους βήματα. Το ζήτημα είναι πώς οι διαθέσιμοι πόροι κινητοποιούνται και συμπληρώνονται από υφιστάμενες ερευνητικές χρηματοδοτήσεις έτσι ώστε, πολλαπλασιαζόμενη η δυναμική τους, να επιτρέπει μείωση του χρόνου ωρίμανσης των τεχνολογιών.
 
Ειδικό τμήμα του Προγράμματος, «Impact for Greece», έχει προβλεφθεί για να αναζητήσει και να προωθήσει δυνατότητες διασύνδεσης με την Ελλάδα, με τα Πανεπιστήμια, με Ερευνητικά Κέντρα καθώς και επιμέρους ερευνητές, ιδίως με την δημιουργία δικτύων και το χτίσιμο νέων συνεργασιών.
Οι υπεύθυνοι λειτουργίας του Προγράμματος θα μεριμνούν συνεχώς, ώστε Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές να έχουν την ευκαιρία συμμετοχής σε συνεργατικά σχήματα έρευνας και να ωφελούνται από πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στα πλαίσια σχετικών δικτύων. Το «Impact for Greece» θα φροντίσει ώστε το άνοιγμα προς την Ελλάδα να αποδειχθεί ουσιαστικό.
 
Στην σημερινή εκδήλωση ο Πρύτανης καθηγητής Stephen J. Toοpe αναφέρθηκε στην μεγάλη αξία της πρωτοβουλίας , στο άνοιγμα που επιδιώκει το Πρόγραμμα της Γιάννας Αγγελοπούλου και στην λειτουργία του ως επιταχυντή της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας.

Στην δική της παρέμβαση η Γιάννα Αγγελοπούλου περιέγραψε το Πρόγραμμα ως «γέφυρα μεταξύ έρευνας και εμπορικής εφαρμογής, με επιδίωξη τον περιορισμό του χρόνου που χωρίζει την έρευνα από την αγορά, του χρόνου που μεσολαβεί από την ιδέα μέχρι την βιομηχανική εφαρμογή – και την κοινωνική χρησιμότητα». Υπογράμμισε ιδιαίτερα τον καταλυτικό ρόλο που προσδοκάται να παίξει το Πρόγραμμα και η ανάπτυξή του στην αιχμή της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης