Αιματολογική κλινική -«κόσμημα» στο Λαϊκό «Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός» λένε οι εργαζόμενοι

Ανακούφιση κι ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από αιματολογικές κακοήθειες αναμένεται να δώσει η λειτουργία της νέας πανεπιστημιακής αιματολογικής κλινικής που εγκαινιάστηκε χθες στο Λαϊκό νοσοκομείο. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότεροι από 1000 ασθενείς όλων των ηλικιών με σοβαρά αιματολογικά νοσήματα, αλλά οι κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι κατά 50% λιγότερες από τον αριθμό των ασθενών, μπορεί να εννοήσει τη σημασία της λειτουργ

Ανακούφιση κι ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από αιματολογικές κακοήθειες αναμένεται να δώσει η λειτουργία της νέας πανεπιστημιακής αιματολογικής κλινικής που εγκαινιάστηκε χθες στο Λαϊκό νοσοκομείο. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότεροι από 1000 ασθενείς όλων των ηλικιών με σοβαρά αιματολογικά νοσήματα, αλλά οι κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι κατά 50% λιγότερες από τον αριθμό των ασθενών, μπορεί να εννοήσει τη σημασία της λειτουργίας αυτής της νέας κλινικής.

Η νέα μονάδα η οποία έχει δυνατότητα νοσηλείας 32 ασθενών αλλά και των συγγενών τους, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει δραστικά στην αποσυμφόρηση των τριών παθολογικών κλινικών του νοσοκομείου  η λειτουργία των οποίων έφθανε συχνά σε οριακό σημείο, καθώς φιλοξενούσε εκτός από τα παθολογικά περιστατικά και τους αιματολογικούς ασθενείς.

Ειδικότερα, οι αιματολογικοί ασθενείς –πολλοί εκ των οποίων μάλιστα έπασχαν από βαριές μορφές λευχαιμιών και κακοηθών λεμφωμάτων- «διασκορπίζονταν» στις ελεύθερες κλίνες των παθολογικών κλινικών  του νοσοκομείου. Επρόκειτο ωστόσο για νοσηλεία που εγκυμονούσε μεγάλους κινδύνους για όλους τους συγχρωτιζόμενους ασθενείς, ιδίως για τους αιματολογικούς που απειλούνταν πολύ περισσότερο από μολύνσεις και επιπλοκές.

Η αιματολογική κλινική την οποία θα διευθύνει ο καθηγητής Αιματολογίας  του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Λαϊκού κ. Γεράσιμος Πάγκαλης, εκτείνεται στον 3ο όροφο του κεντρικού κτιρίου του νοσοκομείου –από όπου έγινε μετεγκατάσταση της Οφθαλμολογικής, Γυναικολογικής και ΩΡΛ κλινικής. Στον ίδιο χώρο πρόκειται να αναπτυχθεί Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών δυναμικότητας τεσσάρων κλινών, η χρηματοδότηση της οποίας θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που έγινε και εκείνη της κλινικής, δηλαδή μέσω του Συλλόγου Φίλων Αιματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών «ΙΑΣΗ».

Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι εργαζόμενοι του Λαϊκού νοσοκομείου χωρίς να αμφισβητούν την επιστημονική αξία της κλινικής ούτε και το σημαντικό θεραπευτικό της έργο, αφήνουν έντονες αιχμές για τον τρόπο χρηματοδότησης αλλά και στελέχωσης της, κάνοντας λόγο ακόμη και για εξωθεσμικούς παράγοντες που έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στον χώρο της δημόσιας υγείας.

Με επιστολή του Συλλόγου τους προς τον υπουργό Υγείας, αναφέρουν ότι ο διευθυντής της κλινικής κ. Πάγκαλης «απαιτούσε» χρήματα από τους ασθενείς που έμπαιναν σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία της κλινικής, ενώ σε ό,τι αφορά τη στελέχωση, θέμα –αγκάθι της λειτουργίας κάθε κλινικής στα δημόσια νοσοκομεία με δεδομένες τις δραματικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, καταγγέλλουν ότι έγιναν μεν προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού οι οποίες όμως πιστώθηκαν στον ειδικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας του νοσοκομείου.

 

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr