Άνω-κάτω η παιδεία με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου: Τον Σεπτέμβριο τα 4 νέα «βουλευτικά» πανεπιστημιακά τμήματα

Ο Κώστας Γαβρόγλου έκανε δεκτές τροπολογίες βουλευτών για ίδρυση νέων τμημάτων που θα λειτουργήσουν από φέτος - «Σβήνουν» τα ΤΕΙ από τον ακαδημαϊκό χάρτη - Έρχονται οι «πράσινες» σχολές - Αντιδρούν οι πανεπιστημιακοί - Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε η ΝΔ

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την τελική συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που περιλαμβάνει το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και πλήθος ρουσφετολογικών διατάξεων.

Οι προωθούμενες διατάξεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εργαλειοποιήσει το ευαίσθητο ζήτημα της Παιδείας ενόψει εκλογών προχωρώντας σε ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων με γνώμονα τις ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις και την ενίσχυση συγκεκριμένων εκλογικών περιφερειών.

Συγκεκριμένα κατά χθεσινή συνεδρίαση καταγράφηκε μια ακόμα κυβερνητική πρωτοτυπία καθώς προωθείται ίδρυση ακαδημαϊκών τμημάτων με βουλευτική τροπολογία.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα αναμένεται να υπάρξει παρέμβαση από τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος εκτός από την κριτική στις κυβερνητικές διατάξεις θα παρουσιάσει το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Παιδεία. Επίσης, δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς η Νέα Δημοκρατία ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο.

Στήνουν ακόμα και προεκλογικά πανεπιστημιακά τμήματα

Να σημειωθεί ότι η χθεσινή συζήτηση του πολυνομοσχεδίου μετατράπηκε σε παλαιοκομματικό αλισβερίσι με προεκλογικές στοχεύσεις μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τακτική που ακολούθησε η πλειοψηφία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καθώς δρομολογεί την ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων μέσω βουλευτικών τροπολογιών και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη.

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου έκανε αποδεκτές τροπολογίες για: 

- Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με έδρα το Αργος Αργολίδας. Την τροπολογία κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας που εκλέγεται στην Αργολίδα

- Τμήμα Μουσειολογίας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας με έδρα την Έδεσσα Πέλλας. Η ρύθμιση υπογράφεται από την βουλευτή της πλειοψηφίας Θεοδώρα Τζάκρη που εκλέγεται στην Πέλλα.

- Τμήμα Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων στο Σχολή Οικονομικών επιστημών με έδρα την Κοζάνη. Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές Κοζάνης με τον ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Μουμουλίδης, Μίμης Δημητριάδης και Κωνσταντίνος Σέλτσας

- Τμήμα Κινηματογράφου στη Σχολή Καλών Τεχνών με έδρα την Φλώρινα. Την πρόταση κατέθεσαν οι τρεις βουλευτές Κοζάνης Μουμουλίδης, Δημητριάδης, Σέλτσας

Χατζηδάκης: Το πιο συριζαϊκό νομοσχέδιο της τετραετίας

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για «το πιο Συριζαϊκό νομοσχέδιο της 4ετίας. Προχειρότητα, ερασιτεχνισμός και ιδεοληψίες. Θυσιάζουν τα πάντα για μικροκομματικά οφέλη» και πρόσθεσε «μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε τετελεσμένα. Ξεχάστε τις ιδεοληψίες και την ισοπέδωση προς τα κάτω. Οι διατάξεις που πρέπει να καταργηθούν θα καταργηθούν. Η ΝΔ θα προχωρήσει με γνώμονα την αξιοκρατία, την προσπάθεια και την αυτονομία της εκπαίδευσης».
Την πρακτική του υπουργείου Παιδείας να προχωρά σε ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων με βουλευτικές τροπολογίες επέκρινε και η κυρία Νίκης Κεραμέως αναφέροντας ότι «αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να φτιάχνετε ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας με βουλευτικές τροπολογίες και χωρίς σχέδιο».

. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το σύνολο του σχεδίου νόμου και αυτή του η στάση εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών, των φοιτητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών.

Κουτσούμπας: Kάνουν πάρτι τα φροντιστήρια με τις ρυθμίσεις Γαβρόγλου

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε πως η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον λαό όταν λέει ότι θα μειωθεί η ανάγκη για φροντιστήριο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «πάρτι κάνουν» οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων. Όπως εξήγησε, με αυτό το νομοσχέδιο δημιουργείται ένα Λύκειο αρένα ανταγωνισμού, ένα σχολείο εξεταστικό κέντρο.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ δεν υπερασπίζεται το σημερινό Λύκειο και αναφέρθηκε στις θέσεις του Κόμματος για ένα ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο και για έναν διαφορετικό τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Για την κίνηση της κυβέρνησης να το ψηφίσει με κλειστά σχολεία και Πανεπιστήμια, επισήμανε πως αποδεικνύει τον βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, ενώ εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στις κινητοποιήσεις των μαθητών, των φοιτητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών.

Διαφωνούν τα Πανεπιστήμια

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καταγγέλει σοβαρά προβλήματα στην ακαδημαϊκή λειτουργία και την αποστολή των δημοσίων Α.Ε.Ι. που δημιουργεί η αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

«Στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν η εμπειρία και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Σύγκλητος επιβεβαίωσε την προσήλωσή της στη στρατηγική των συνεργειών Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το συγκεκριμένο νομοθέτημα, ιδίως σε ό,τι αφορά την ίδρυση πολλών νέων Τμημάτων και Ερευνητικών Ινστιτούτων, χωρίς να υπάρχει ορατή πρόνοια για τις αντίστοιχες υποδομές και το προσωπικό.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθ. Κατσής δήλωσε «ο υπουργός Παιδείας μας είπε "ή δέχεστε το σχέδιο συγχώνευσης με το ΤΕΙ Πελοποννήσου ως έχει ή το Πανεπιστήμιο μένει ως έχει"».

Πρόκειται για μία «τεχνητή» πανεπιστημιοποίηση με απλή «ονοματοδοσία», που παραβιάζει τις βασικές ακαδημαϊκές αρχές και οδηγεί αναπόφευκτα σε υποβάθμιση όλων των Πανεπιστημιακών διπλωμάτων του μηχανικού δηλώνει ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Γιάννης Γκόλιας τονίζοντας «δεν μπορεί όλα τα Πολυτεχνεία να έχουν άδικο και ο υπουργός να έχει δίκιο». Ο κ. Γκόλιας κάνει λόγο για ψηφοθηρία σε προεκλογικό φόντο που δημιουργεί «συνολικά 36 νέα πανεπιστημιακά Τμήματα μηχανικών (24 με το νέο νομοσχέδιο) ανεβάζοντάς τα συνολικά σε 80.

Σε επίπεδο φοιτητών στα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα υπολογίζεται ότι θα εισέλθουν συνολικά περίπου άλλοι 6.700 φοιτητές (4450 με το νομοσχέδιο), που μέχρι σήμερα εισάγονταν σε Τμήματα των ΤΕΙ «πανεπιστημιοποιούμενα» με το νομοσχέδιο έναντι των περίπου 6.700 που εισάγονται σήμερα στα πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο Γαβρόγλου

«Σβήνουν» τα ΤΕΙ από τον ακαδημαϊκό χάρτη της Ελλάδας, βάσει του σχεδίου Γαβρόγλου για «πανεπιστημιοποίηση» των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Παρά το γεγονός ότι η εισαγωγή υποψηφίων με βαθμούς πολύ κάτω από τη βάση δεν έγινε μόνο εφέτος, εξαιτίας ωστόσο του σχεδίου Γαβρόγλου για συγχώνευση των Πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ πολλοί φετινοί υποψήφιοι μπήκαν στα ΤΕΙ με 3 και θα δηλώσουν σε λίγα χρόνια απόφοιτοι Πανεπιστημίου.

Νέο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια

- Σύστημα που προσομοιάζει με αυτό των δεσμών, με εξέταση σε 4 μαθήματα χωρίς επιλογή πέμπτου μαθήματος, αφήνοντας πίσω τις όποιες σκέψεις για γενικού τύπου παιδεία, αλλά και εισαγωγή χωρίς εξετάσεις σε χαμηλής ζήτησης τμήματα (σε ανάλογα με αυτά που εισέρχονται και τώρα οι υποψήφιοι με βαθμούς 5 και 6)

- Βασικό συστατικό του νέου συστήματος είναι ο διαχωρισμός των σχολών σε αυτές που η εισαγωγή γίνεται με πανελλαδικές εξετάσεις, και σε αυτές που η εισαγωγή επιτυγχάνεται μόνο με το απολυτήριο λυκείου .

- Τα πειραματικά σχολεία είναι σχολικές μονάδες που ανήκουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπου δοκιμάζονται νέα προγράμματα σπουδών και ωρολόγια προγράμματα, διδακτικά εργαλεία, σχολικά εγχειρίδια και άλλο εκπαιδευτικό υλικό, διδακτικές μέθοδοι και τρόποι λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου το εκπαιδευτικό προσωπικό θα επιλέγεται από συμβούλια με καθοριστικό ρόλο κεντρικά από στελέχη του υπουργείου Παιδείας.

Αλλαγές στα πτυχία των κολεγίων.

Tην απόσυρση των διατάξεων για τα Κολλέγια από το πολυνομοσχέδιο, προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις, ζητεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κολλεγίων Βασίλης Δασκαλάκης. Ο κ. Δασκαλάκης υπογραμμίζει οτι υπάρχουν πολλά θολά σημεία, οπότε αν αποσυρθεί προσωρινά θα συζητηθούν.Ο κ. Γαβρόγλου επιχειρεί να καθιερώσει νέο σύστημα αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων των ιδιωτικών κολλεγίων και των ξένων πανεπιστημίων με το πολυνομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας.

Τα στοιχεία πάντως που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Παιδείας αμφισβητήθηκαν καθώς επί υπουργίας Φίλη επιταχύνθηκε ο ρυθμός του Συμβουλίου αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων.

Εξπρές διαδικασίες

Υπενθυμίζεται ότι το πολυνομοσχέδιο των χιλίων και πλέον σελίδων και των διακοσίων είκοσι τριών άρθρο συζητείται με εξπρές διαδικασίες γεγονός που ενισχύει την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

«Ένα νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να ανασυντάξει τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και να κάνει μία μεγαλεπήβολη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση υποχρεούται να υποστεί τη βάσανο και τη δοκιμασία του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού διαλόγου με άνεση. Δυστυχώς αυτός διάλογος έχει ήδη προσημειωθεί με τη βιασύνη που επέδειξε ο πρωθυπουργός επικαλούμενος τη δυνατότητα της συμπιεσμένης διαδικασίας που του δίνει ο χαρακτηρισμός του επείγοντος. Στραγγαλίζεται εδώ ο δημοκρατικός διάλογος και ευτελίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας καταγγέλλοντας την πλειοψηφίας πως μετέτρεψε το κοινοβούλιο σε παράρτημα της κυβέρνησης.

Από το ΚΚΕ ο κ. Θανάσης Παφίλης σχολίασε «εδώ έχουμε μια αντιστροφή. Αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έφερναν με διαδικασία κατεπείγοντος τα νομοσχέδια τα κάνει τώρα η ΝΔ. Δεν έχει νόημα η αντιπαράθεση. Τα ίδια κάνετε» και πρόσθεσε «είναι άθλιο και απαράδεκτο ότι έρχεται το νομοσχέδιο τη Μεγάλη Εβδομάδα. Όλα τα νομοσχέδια που αφορούν την Παιδεία έρχονται ή καλοκαίρι ή μέρες με κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια. Ο χρόνος συζήτησης του νομοσχεδίου δεν φθάνει, πρέπει να αποσυρθεί».

Κ. Γαβρόγλου: ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε πως είναι άθλιο επειδή έρχεται το νομοσχέδιο Μεγάλη Εβδομάδα. Δεν ήξερα ότι είναι τόσο θρησκευόμενο το ΚΚΕ

Θ. Παφίλης: τι είναι αυτά που λέτε;

Κ. Γαρβόγλου: σας παρακαλώ δεν είναι θέση αυτή

Θ. Παφίλης: δεν θα μας ειρωνεύεστε

Κ. Γαρβόγλου: μα μόνο με ειρωνεία μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς αυτή τη θέση

Στην συνέχεια ο υπουργός παιδείας υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση από τον Σεπτέμβριο του 2017 και πως εκτός του Ποταμιού, κανένα κόμμα δεν έστειλε προτάσεις.

«Το πρόβλημα σας είναι πως το νομοσχέδιο είναι μεγάλο; Έπρεπε να μας ζητήσετε να σας στείλουμε βοηθούς να σας βοηθήσουν στην ανάγνωση» συνέχισε ο κ. Γαβρόγλου.

Κ. Χατζηδάκης: Για όνομα του Θεού! Αφήστε τις προσβολές

Γ. Βαρεμένος: κ. Χατζηδάκη είναι διαδικασία αυτή;

Β. Κικίλιας: είναι διαδικασία να μας λέει πάρτε βοηθούς; Πού νομίζετε ότι είστε;

Γ. Βαρεμένος: έχετε λόγο να μην είστε ήρεμος μου φαίνεται



Και εσωκομματικά πυρά

Πάντως, οι προωθούμενες ρυθμίσεις δέχονται και εσωκομματικά πυρά. Η κριτική εστιάζει στο άρθρο 98 που αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους κολεγίων αντίστοιχα με εκείνα των αποφοίτων ΑΕΙ. Ο κ. Τάσος Κουράκης ζήτησε την απόσυρση της διάταξης υποστηρίζοντας ότι «διολισθαίνουμε σε μια de facto παράκαμψη του άρθρου 16».

«Θα ήθελα να κλείσω εκφράζοντας την ανησυχία μου για τις ρυθμίσεις που εισάγει το άρθρο 98 για τα κολλέγια. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, ώστε να μη διολισθήσουμε σε μια de facto παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος. Να μην επιτρέψουμε μια αυτόματη πρόσβαση σε επαγγελματικά δικαιώματα επιστημόνων στα πτυχία των κολλεγίων» επισήμανε χαρακτηριστικά εξηγώντας «Με τον τρόπο που το κάνουμε αναγνωρίζουμε κάποιος ο οποίος έχει σπουδάσει σ’ ένα κολλέγιο στην Αγγλία μέσα από έναν οργανισμό πιστοποίησης να αποκτήσει την πιστοποίηση αυτή. Αλλά ξέρετε ότι είναι άλλο πράγμα αυτό κι άλλο να εγγραφεί στα επαγγελματικά επιμελητήρια της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, που είναι μια άλλη διαδικασία. Αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να εργαστεί μέσω άδειας αυτών των επιμελητηρίων, ναι βεβαίως, πραγματικά τότε να έρθει και στην Ελλάδα. Αλλά όχι έτσι όπως το βάζουμε. Δηλαδή, να έχει καταργηθεί το ΣΑΕΠ, το οποίο είχε κάποιες διαδικασίες και εξετάσεις, και στη θέση του να έχουμε έναν άλλον φορέα που θα παίρνει την πιστοποίηση από τον ξένο οργανισμό και σύμφωνα με το εδάφιο 5 μετά την έκδοση της βεβαίωσης αυτής. Διαβάζω επί λέξει: «ο αιτών δικαιούται να ασκεί το οικείο επάγγελμα σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Η δε αρμόδια επαγγελματική οργάνωση ή αρμόδια διοικητική αρχή υποχρεούται χωρίς καθυστέρηση να ενεργήσουν την εγγραφή αυτή»».

Ο κ. Κουράκης κλείνοντας την κριτική ζήτησε την απόσυρση του επίμαχου άρθρου σημειώνοντας «πρέπει να αποσυρθεί η διάταξη με την οποία προβλέπεται η υποχρέωση των επαγγελματικών φορέων συλλόγων επιμελητηρίων να εγγράφουν στα μητρώα τους τους αποφοίτους κολλεγίων και να τους εκχωρούν επαγγελματικά δικαιώματα χωρίς καμία διατύπωση. Νομίζω ότι αν περάσει αυτή η διάταξη, δεν θα έχει νόημα για κάποιον να σπουδάσει ιατρική ή νομική στο δημόσιο πανεπιστήμιο, αφού θα έχει ανοιχτή πρόσβαση στο συγκεκριμένο επάγγελμα μέσα από το κολλέγιο. Να το δούμε, γιατί νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι κινούμαστε οριακά έως ότου έχουμε διολισθήσει στην ανατροπή του άρθρου 16».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr