Πέρασαν έξι μήνες για να ασχοληθούν με τις ταλαντώσεις στις κερκίδες του ΟΑΚΑ

Προσλαμβάνουν τεχνικό σύμβουλο για να ελέγξει και να μελετήσει την στατική επάρκεια του σταδίου

Στην πρόσληψη τεχνικού συμβούλου που θα αναλάβει να μελετήσει και να ελέγξει τον φάκελο συντήρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και την στατική επάρκεια του διαζώματος του Ολυμπιακού Σταδίου προχωρεί το υπουργείο Υποδομών.

Έξι μήνες μετά την παρέμβαση της UEFA για την ταλάντωση του ΟΑΚΑ κατά τον αγώνα της Μπάγερν με την ΑΕΚ και το βίντεο που κυκλοφόρησε από την εξέδρα των οπαδών, το οποίο έδειχνε τις κερκίδες να μετακινούνται σαν να συνέβαινε σεισμός, η Γενική Γραμματεία Υποδομών προχωρεί στην μελέτη του Ολυμπιακού Σταδίου και στην προετοιμασία του φακέλου για την σύναψη σχετικής σύμβασης μελέτης των εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης.

Για το Ολυμπιακό Στάδιο υπάρχει πρόβλεψη να μεταφερθεί στο Υπερταμείο, σχέδιο όμως που όπως σημειώνεται και στην τελευταία μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ΕΕ, εμφανίζει μεγάλες καθυστερήσεις για νομικούς και άλλους λόγους. Μάλιστα η σχετική πρόβλεψη είναι ότι η διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2020. Για το ΟΑΚΑ, προωθούνται διαγωνισμοί για συντήρηση και επισκευές.

Οι ταλαντώσεις είχαν παρατηρηθεί και στο παρελθόν και μάλιστα υπάρχουν θεατές που υποστηρίζουν ότι υφίστανται από την περίοδο των ολυμπιακών αγώνων! Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εμφανίστηκε προ μηνών  καθησυχαστική καθώς στα σημεία που ελέγχθηκαν «δεν διαπιστώθηκαν ορατές ρωγμές, αποκολλήσεις και έντονες διαβρώσεις» και όπως τονίζεται δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστούν οπτικά ενδεχόμενες φθορές. Από την αυτοψία που έγινε από ειδικό κλιμάκιο, διαπιστώθηκε επίσης ότι ο τρόπος κατασκευής είναι τέτοιος, ώστε να επιτρέπει την ταλάντωση-μετακίνηση των κερκίδων. Ωστόσο επιστήμονες όπως ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Παναγιώτης Καρύδης έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν ότι πρέπει να ελεγχθούν καθώς από ταλαντώσεις υπάρχουν παραδείγματα καταρρεύσεων.

Το ΟΑΚΑ έλαβε άδειας λειτουργίας Ολυμπιακής Εγκατάστασης πρώτη φορά το 2005 και το 2012 έγινε αποδοχή της γνωμοδότησης. Έκτοτε, λειτουργεί με άδειες που χορηγούνται με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.
 
Ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου
 
Για την παροχή τεχνικής βοήθειας από το υπουργείο Υποδομών είχαν συμφωνήσει τον περασμένο Οκτώβριο, ο υφυπουργός Αθλητισµού, Γιώργος Βασιλειάδης και ο κ.  Σπίρτζης.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες στην Διαύγεια, το υπουργείο προχωρεί σε διαδικασία  διαπραγμάτευσης με τέσσερις εξειδικευμένες εταιρείες για την ανάθεση των υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου συνολικού ύψους 144.000 ευρώ (συν ΦΠΑ).

Οι εταιρείες αυτές είναι Σ. Σταθόπουλος – Κ. Φάρρος Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΕ,  A.D.T. Ωμέγα Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Τ.Ε,  ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ Α.Ε. Μελετητική Εταιρεία Τεχνολογικών Εφαρμογών και Πρίσμα Σύμβουλοι Μηχανικοί.

Το συμβόλαιο τεχνικού συμβούλου περιλαμβάνει:

-την υποστήριξη - συνδρομή της Διεύθυνσης Κτηριακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στον έλεγχο του φακέλου συντήρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων

-την εκπόνηση ελέγχου στατικής επάρκειας του διαζώματος του κεντρικού σταδίου του Ολυμπιακού Σταδίου Αθηνών «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ) και
-την προετοιμασία του φακέλου δημόσιας σύμβασης μελέτης των επικείμενων εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών

Όπως αναφέρεται στη απόφαση, οι βασικοί τομείς παροχής υπηρεσιών της ομάδας του Τεχνικού Συμβούλου περιλαμβάνουν:

-Τον έλεγχο του φακέλου συντήρησης και ιδιαίτερα των εγχειριδίων επιθεώρησης και συντήρησης όλων των εγκαταστάσεων του Ο.Α.Κ.Α. συμπλήρωση τυχόν ελλείψεών τους και επικαιροποίησή τους στα σημερινά τεχνικά και κανονιστικά δεδομένα.

-Τον έλεγχο ισχύος απόφασης περιβαλλοντικών όρων όλων των εγκαταστάσεων του Ο.Α.Κ.Α.

-Την αναγνώριση όλων των εγκαταστάσεων του Ο.Α.Κ.Α. από μηχανικούς αντιστοίχων ειδικοτήτων ιδιαιτέρως στατικών και ηλεκτρομηχανολογικών

-Τον εντοπισμό των προβληματικών ή ύποπτων προβλημάτων δομικών και Η/Μ στοιχείων των έργων, η έρευνα των οποίων θα ενταχθεί στο αντικείμενο της σύμβασης μελέτης των επικείμενων εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης των εγκαταστάσεων.

-Την εκπόνηση του ελέγχου στατικής επάρκειας του διαζώματος του κεντρικού σταδίου του Ολυμπιακού Σταδίου Αθηνών «Σπύρος Λούης» που παρουσίασε τα προβλήματα ταλαντώσεων, περιλαμβανομένης και της οπτικής επιθεώρησης των δομικών του στοιχείων και του ελέγχου υλικού (εφόσον και όπου κριθεί αναγκαίο).

-Την πρόταση ενισχύσεων του φέροντος οργανισμού του διαζώματος, εφόσον εκ του ελέγχου αποδειχθούν αναγκαίες. Η μελέτη των ενισχύσεων του φέροντος οργανισμού και ο επανέλεγχος των υπολογισμών της στατικής επάρκειας των φερόντων στοιχείων (εξεδρών κλπ) όλων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ θα περιληφθούν στο αντικείμενο της σύμβασης μελέτης των επικείμενων εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης των εγκαταστάσεων και δεν αποτελούν αντικείμενο της σύμβασης του τεχνικού συμβούλου.

-Την σύνταξη του προγράμματος μελετών και υπηρεσιών της σύμβασης μελέτης των επικείμενων εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης των εγκαταστάσεων.

-Την σύνταξη του τεύχους τεχνικών δεδομένων της ανωτέρω σύμβασης. Το περιεχόμενο του τεύχους θα αποτελείται κυρίως από τις τεχνικές προδιαγραφές, την τεχνική περιγραφή του έργου με τα κύρια λειτουργικά του χαρακτηριστικά, αναφορά στα διαθέσιμα στοιχεία και τις προηγούμενες μελέτες που σχετίζονται με το προς ανάθεση αντικείμενο, αναφορά στις τοπικές συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες του έργου, τις διαθέσιμες υποστηρικτικές μελέτες (γεωλογικές, γεωτεχνικές κλπ.) και ποσοτικά/ποιοτικά στοιχεία του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης.

-Τον υπολογισμό της προεκτιμώμενης αμοιβής των εργασιών της ανωτέρω Σύμβασης και την τεκμηρίωσή της.

-Την τεκμηρίωση της επιλογής της προτεινόμενης διαδικασίας ανάθεσης (ανοικτή, κλειστή, ανταγωνιστικό διάλογο, διαδικασίες με διαπραγμάτευση κλπ.).

-Την τεκμηρίωση της επιλογής των κριτηρίων ανάθεσης, της βαρύτητας αυτών, του τρόπου αξιολόγησης των προσφορών, του τρόπου σύνταξης και υποβολής των οικονομικών προσφορών.

-Την διερεύνηση της τυχόν εφαρμογής του άρθρου 50 του ν.4412/2016, λόγω της ειδικής φύσης των έργων (αναρτημένες καλωδιωτές κατασκευές κ.α.) και της αναγκαιότητας άμεσης επέμβασης εφόσον απαιτηθεί.

-Την υποστήριξη της υπηρεσίας στη σύνταξη των λοιπών Τευχών Δημοπράτησης της Σύμβασης μελέτης των επικείμενων εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης των εγκαταστάσεων.

Το  Ο.Α.Κ.Α θεμελιώθηκε  το 1980 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με στόχο να δημιουργηθούν όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε οι Ολυμπιακοί Αγώνες να φιλοξενηθούν και πάλι στην Ελλάδα.

Δύο χρόνια αργότερα, εγκαινιάστηκαν το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών, το οποίο κατασκευάστηκε από την γερμανικήWeidleplan με υπεύθυνους αρχιτέκτονες τους H. Stalhout, Fr Herre και Δημήτρη Ανδρικόπουλο. Μέχρι την περίοδο των ολυμπιακών αγώνων στο ΟΑΚΑ προστέθηκαν το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο (1991), το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου (1991), το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Αθλοπαιδιών (1995), το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης (2004) καθώς και όλες οι υπόλοιπες βοηθητικές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Το νέο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών υπήρξε ένα πρωτοποριακό κατασκευαστικό και τεχνολογικό δημιούργημα με την προσθήκη έργων ανάπλασης από τον διάσημο Ισπανό αρχιτέκτονα Santiago Calatrava.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr