Δεν καταδικάζει τις αγωγές Βγενόπουλου
Ολοι… πλην κυβέρνησης και Ν.Δ. καταδικάζουν την αγωγή που κατέθεσε ο επιχειρηματίας κ. Ανδρέας Βγενόπουλος εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου για τις δηλώσεις που είχε κάνει παλαιότερα και τον είχε αποκαλέσει «σερίφη».
Ερωτηθείς σήμερα στο πρες ρουμ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή από την προηγούμενη αγωγή που είχε καταθέσει ο κ. Βγενόπουλος εναντίον του προέδρου του Συνασπισμού κ. Αλέξη Τσίπρα»,
Ολοι… πλην κυβέρνησης και Ν.Δ. καταδικάζουν την αγωγή που κατέθεσε ο επιχειρηματίας κ. Ανδρέας Βγενόπουλος εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου για τις δηλώσεις που είχε κάνει παλαιότερα και τον είχε αποκαλέσει «σερίφη».
Ερωτηθείς σήμερα στο πρες ρουμ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή από την προηγούμενη αγωγή που είχε καταθέσει ο κ. Βγενόπουλος εναντίον του προέδρου του Συνασπισμού κ. Αλέξη Τσίπρα», και πρόσθεσε ότι «δεν συμμεριζόμαστε τέτοιες τακτικές, να ασκούνται μηνύσεις εναντίον εκείνων που κάνουν πολιτική κριτική». Θέλοντας να απαντήσει και στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ, ότι «βρίσκεται πίσω από τον κ. Βγενόπουλο», ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι «οι κινήσεις αυτές ενθαρρύνονται από την κυβέρνηση, αντικρούει στην κοινή λογική αλλά και σε όσα κάνουμε».
Ανέφερε ακόμη ότι δεν έχει λόγο να ενισχύει κινήσεις που φέρνουν την κυβέρνηση στη θέση να δέχεται κριτική και να απαντά. Ο κ. Ρουσόπουλος ανταπέδωσε την επίθεση στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «κατανοούμε την αγωνία του κ. Παπανδρέου εξαιτίας των εσωκομματικών του προβλημάτων και των δημοσκοπήσεων». Πάντως ο κ. Ρουσόπουλος απέφυγε να καταδικάσει ή να αποδοκιμάσει απερίφραστα την κίνηση του κ. Βγενόπουλου, παρότι ρωτήθηκε επανειλημμένως από τους πολιτικούς συντάκτες. Είναι σαφές ότι τηρεί μια ενδιάμεση στάση, δεν συμμερίζεται και δεν ενθαρρύνει την κίνηση Βγενόπουλου, αλλά από την άλλη δεν καταδικάζει, όπως έπραξαν εκτός βέβαια από το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ, το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ.
Η στάση αυτή δίνει έδαφος στο ΠΑΣΟΚ να υποστηρίζει ότι «πίσω από τον κ. Βγενόπουλο βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία τουλάχιστον επιδεικνύει ανοχή». Από το ΠΑΣΟΚ προσθέτουν ότι στόχος των ενεργειών του κ. Βγενόπουλου και της ανοχής που του δείχνει η κυβέρνηση είναι να φοβηθούν τα πολιτικά κόμματα και να μην ασκήσουν σκληρή κριτική στην εκχώρηση του ΟΤΕ και στον ρόλο του κ. Βγενόπουλου μέσα στις επόμενες εβδομάδες που το θέμα θα έλθει και στη Βουλή. Δίνοντας στίγμα των προθέσεών του, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε χθες ότι «καμία μεθόδευση δεν θα μας σταματήσει.
Δεν αγόμαστε και φερόμαστε όπως η κυβέρνηση από διάφορα συμφέροντα. Οσοι πρέπει θα λογοδοτήσουν σύντομα». Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «ο μεγάλος κερδισμένος από την εκχώρηση του ΟΤΕ κάνει επίδειξη θράσους για λογαριασμό της κυβέρνησης». Πάντως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πίσω από την ενέργεια του κ. Βγενόπουλου διακρίνουν απόπειρα να φιμωθεί ο πολιτικός κόσμος σε σχέση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα ή «να ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή». Επίσης ορισμένοι βλέπουν φαινόμενα «μπερλουσκονισμού» για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Η κυβέρνηση είναι εκνευρισμένη τόσο από τη στάση του ΠΑΣΟΚ που συμπυκνώνεται στην πρόθεση του κ. Παπανδρέου να «ζητήσει προανακριτική για την εκχώρηση του ΟΤΕ», που υπαινίσσεται την ύπαρξη ποινικών ευθυνών, αλλά και από τη στάση του Συνασπισμού στη Βουλή την Παρασκευή που επίσης υπαινίχθηκε επίμεμπτη συμπεριφορά του υπουργού κ. Γιώργου Αλογοσκούφη.
Ανησυχία όμως υπάρχει στην κυβέρνηση και για το πολιτικό κόστος που θα έχει η εκχώρηση του μάνατζμεντ του Οργανισμού και το οποίο πολλαπλασιάζεται από τη σκληρή και ομόθυμη κριτική όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οι μετρήσεις που έχει στη διάθεσή του το Μαξίμου δείχνουν ότι δεν έχει την υποστήριξη της κοινής γνώμης.
Ούτε στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος όμως το κλίμα είναι καλό, παρότι είναι δεδομένο ότι κανείς δεν θα καταψηφίσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Γιώργος Σουφλιάς ένιωσε την ανάγκη να εξηγήσει τη στάση του και το ότι δεν θα καταψηφίσει, λέγοντας σε συνέντευξη χθες στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι «θα ψηφίσει τη συμφωνία για τον ΟΤΕ από υποχρέωση αφού είναι μέλος της κυβέρνησης». Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αφήνει να εννοηθεί ότι η συμφωνία δεν είναι σύμφωνη με το πρόγραμμα της Ν.Δ., που μιλάει για «στρατηγική συμμαχία» και διατήρηση του ελέγχου από το Ελληνικό Δημόσιο.
Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, αν η συμφωνία δεν ψηφιστεί, θα πέσει η κυβέρνηση, έτσι όλοι θα συμμορφωθούν. Πάντως βουλευτές όπως ο κ. Γιάννης Μανώλης ή ο κ. Κώστας Μαρκόπουλος, που έχουν αναλάβει να κάνουν τους λαγούς της κυβέρνησης, δεν πείθουν ούτε τους συναδέλφους τους. Ακόμη και στο εσωτερικό της Ν.Δ. υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα: «Γιατί έναντι αυτού του χαμηλού τιμήματος και γιατί με αυτή τη διαδικασία που αφήνει εκτεθειμένη την κυβέρνηση;».
Η ανακοίνωση της MIG
Σχετικά με το θέμα, η MIG ανακοίνωσε τα εξής:
Διευκρινίζουμε ότι η αγωγή κατά του κ. Γ. Παπανδρέου έχει κατατεθεί από τις 8/05/2008 κατόπιν αιτήματός του στο οποίο ανταποκριθήκαμε. Είχε προηγηθεί βάναυση υβριστική και δυσφημιστική επίθεση κατά της εταιρείας μας και πρόσκληση του κ. Γ. Παπανδρέου στη Βουλή όπου δεσμεύτηκε να αποποιηθεί της βουλευτικής του ασυλίας («για να μην υπάρχει άλλοθι»), προκειμένου να του κάνουμε αγωγή ώστε να αξιολογηθούν δικαστικά οι ισχυρισμοί του. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η αυτονόητη κατάθεση της αγωγής μας δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται σήμερα ως «επίδειξη θράσους».
Άλλωστε η συντεχνιακή άποψη ορισμένων πολιτικών ότι ο πολιτικός λόγος δεν έχει όρια και δεν χρειάζεται τεκμηρίωση είναι λανθασμένη. Ο πολιτικός λόγος έχει όρια και δεν μπορεί να καταπατεί τα δικαιώματα των πολιτών που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα. Είναι δικαίωμα κάποιων πολιτικών να αλληλοϋβρίζονται και να αλληλοδυσφημούνται, εάν πιστεύουν ότι έτσι πρέπει να ασκούν το λειτούργημά τους, αλλά είναι και αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη όταν θίγεται η τιμή και η αξιοπρέπειά τους από οποιονδήποτε. Στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα του 2008 κανείς δεν μπορεί να θεωρεί ότι είναι υπεράνω του Συντάγματος και της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής έννομης τάξης.
Υ.Γ. Οι ατεκμηρίωτες εκφράσεις ως προς εμάς που ξεπερνούν τα όρια του θεμιτού πολιτικού λόγου και για τις οποίες ενάγεται ο κ. Γ. Παπανδρέου είναι «αδιαφανής συναλλαγή» , «εκκολαπτόμενο σκάνδαλο», «υποκρύπτουσα παράνομη χρηματική συναλλαγή», «κάτω από το τραπέζι», «μάθημα κλεπτοκρατικού καπιταλισμού», «έκφραση διαπλοκής και διαφθοράς», βάσει των οποίων ο εναγόμενος αξίωσε από την έδρα της Βουλής «την επέμβαση του εισαγγελέα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr