Σαμψών: Ο υπεραθλητής που άφηνε τριαξονικά να «σαρώνουν» το κορμί του

Η ιστορία της ζωής του -Από τα πολλά χτυπήματα που είχε δεχθεί είχε κοντύνει οκτώ ολόκληρους πόντους ενώ όταν πέρναγαν φορτηγά από πάνω του είχε βγάλει 10 κιλά αίμα από το στόμα, τα αυτιά και τη μύτη

Θυμάμαι πριν από 35 χρόνια περίπου κάπου στο Θησείο έναν μικροσκοπικό... γίγαντα με μαύρη γενειάδα, μακριά μαλλιά και πολύ δυνατά μπράτσα να σέρνει ένα αυτοκίνητο και στη συνέχεια να σπάει μάρμαρα στο κεφάλι του. Ο πατέρας μου με είχε σηκώσει πιο ψηλά για να βλέπω. Η καρδιά μου χτυπούσε τόσο δυνατά από την αγωνία. «Καλά δεν πονάει με αυτό που κάνει;» ρωτάω με απορία τον πατέρα μου. Στα παιδικά μου μάτια ο τρόμος ήταν ζωγραφισμένος στα μάτια μου.

Ο Γιάννης Κεσκελίδης ο γνωστός υπεραθλητής Σαμψών που έφυγε από τη ζωή στα 90 του χρόνια μεγάλωσε με τις επιδείξεις του πολλές γενιές Ελλήνων. Σύμφωνα με τα παιδιά του, ο πατέρας τους «έφυγε, όπως το επιθυμούσε, γρήγορα και ανώδυνα». Νοσηλευόταν από την περασμένη Δευτέρα με πνευμονία στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα». Όσοι είχαν την τύχη να τον δουν από κοντά ζωντανά, τον θυμούνται με κηλίδες αίματος στο πρόσωπο, καθώς έσπαγε στο κεφάλι του ξύλα μάρμαρα και πέτρες. Ένα άλλο γνωστό νούμερό του ήταν ότι ξάπλωνε στο δρόμο και περνούσαν πάνω από το σώμα του, τριαξονικά φορτηγά.



Ο Γιάννης Κεσκελίδης όπως ήταν σήμερα

Ποιος ήταν ο Γιάννης Κεσκελίδης
Ο Σαμψών γεννήθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και καταγόταν από οικογένεια με παράδοση στην πάλη. Κατά τη διάρκεια της κατοχής σε ηλικία μόλις δώδεκα ετών, ο νεαρός, δεν δίστασε να τα βάλει με ένα Γερμανό αξιωματικό. Ο Γιάννης όχι μόνο πάλεψε, αλλά νίκησε τον εκπαιδευμένο στρατιώτη και έδειξε από νωρίς την κλίση του στην πάλη. Μεγαλώνοντας έκανε περιοδείες σε Ελλάδα και εξωτερικό, επιδεικνύοντας τη δύναμή του.



Ο Γιάννης Σαμψών έδινε παραστάσεις για περισσότερα από 60 χρόνια σε όλα τα μέρη της γης. Η καριέρα του ξεκίνησε στην Κατοχή όταν ήταν 12 ετών. Τότε πάλεψε εναντίον ενός Γερμανού αξιωματικού. Ο μικρός Γιάννης νίκησε τον εκπαιδευμένο στρατιώτη και από μικρός έδειξε την κλίση του στην πάλη. Ακόμα και όταν μάτωνε αγνοούσε τον πόνο και συνέχιζε. Δεν καταλάβαινε από σπασμένα πλευρά και πόνο. Προέρχονταν από αθλητική οικογένεια καθώς ο παππούς του ήταν παλαιστής που κατέβαινε σε αγώνες στην Τουρκία και πάλευε αλειμμένος με λάδια. Σε μικρή ηλικία κατέβηκε από την Καλαμαριά στην Αθήνα και το 1942 δούλευε σκληρά σε ανθρακορυχεία για να επιβιώσει. Ενώ του άρεσε η πάλη επειδή δεν έβγαζε χρήματα αφοσιώθηκε στις επιδείξεις δύναμης και πολύ γρήγορα έγινε λαϊκός ήρωας. Από τα πρώτα του νούμερα ήταν να σκίζει τράπουλες, να σπάει πέταλα αλόγων, τάβλες και να σπάει πέτρες στο στομάχι. Όπως έλεγε ο ίδιος μάτωνε και τα αίματα αυτά ήταν γνήσια. Λόγω της εκπληκτικής του δύναμης στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός με το όνομα Σαμψών. Αποτελούσε ίνδαλμα για τους πιτσιρικάδες της εποχής που έτρεχαν στις πλατείες για να τον θαυμάσουν από κοντά. Τα τρομερά χτυπήματα που δεχόταν άφηναν εμφανή τα σημάδια στο κορμί του. Μάλιστα σε συνέντευξή του είχε αποκαλύψει πως από τα πολλά χτυπήματα που είχε δεχθεί είχε κοντύνει οκτώ ολόκληρους πόντους ενώ όταν πέρναγαν φορτηγά από πάνω του είχε βγάλει 10 κιλά αίμα από το στόμα, τα αυτιά και τη μύτη. Από τα πιο αγαπημένα νούμερα του ίδιου αλλά και των οπαδών του ήταν το σπάσιμο των αλυσίδων. Από τις παραστάσεις που έκανε έβγαζε καλά χρήματα τα οποία με καλή διαχείριση ήταν ικανά να ζήσουν τον ίδιο και την οικογένειά του. Πολλοί δε ήταν εκείνοι που λίγο πριν το τέλος της παράστασης έφευγαν χωρίς να πληρώσουν γεγονός που τον ενοχλούσε. Ο Σαμψών παρέμεινε μέχρι τέλους ζωντανός θρύλος...

Η εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» τον είχε συναντήσει το 2005. Αν και ήταν 78 ετών, εντυπωσίαζε με τις ικανότητές του.



To βιογραφικό του
Ο Γιάννης Κεσκελίδης γρήγορα εντάχθηκε στο δυναμικό του Πειραϊκού Συνδέσμου, ως αθλητής ελεύθερης πάλης και στα χρόνια που ακολούθησαν, διακρίθηκε σε πολλές διοργανώσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Από τη δεκαετία του 1950 έκανε επιδείξεις της δύναμής του σε ανοικτούς χώρους, όπως πλατείες και πάρκα, δίνοντας παραστάσεις που τον κατέστησαν ιδιαίτερα δημοφιλή «λαϊκό ήρωα». Μαζί με τον Παναγή Κουταλιανό έγραψαν ιστορία ως μασίστες. Το 2014 είχε διοργανωθεί στη γειτονιά του, τη Νέα Ιωνία λαϊκός αγώνας δρόμου «Ολύμπιος Σαμψών» προς τιμήν του. Μάλιστα ο Γιάννης Κεσκελίδης είχε δώσει παρών, παραδίδοντας τα βραβεία στους νικητές. Έφυγε από τη ζωή έχοντας στο πλευρό του τους δικούς του ανθρώπους.

Δείτε τον Σαμψών να μιλάει για τη ζωή του 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr