Δικαιοσύνη: «Στον αέρα» οι αλλαγές

Δεν υπογράφει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τα Προεδρικά Διατάγματα διορισμών

Δικαιοσύνη: «Στον αέρα» οι αλλαγές
Παρά τις αντιδράσεις σύσσωμου του Πανεπιστημιακού και νομικού κόσμου σε μια μαραθώνια και γεμάτη αντεγκλήσεις συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η Κυβέρνηση προχώρησε πραξικοπηματικά στην επιλογή νέας ηγεσίας στην πυραμίδα του Αρείου Πάγου (πρόεδρο και εισαγγελέα) η οποία όμως θα παραμείνει μετέωρη, καθώς σύμφωνα με το περιβάλλον της Προεδρίας της Δημοκρατίας δεν προτίθεται ο Προκόπης Παυλόπουλος να υπογράψει τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, τουλάχιστον μέχρι την εκπνοή του Ιουνίου.

Οι κυβερνητικές επιλογές, μετά από έντονες διαφωνίες και διαξιφισμούς κατά την συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, του υπουργικού συμβουλίου έγιναν κάτω από την πίεση των πολιτικών εξελίξεων μετά τις Ευρωεκλογές, με ανερμήνευτα σε πρώτη ανάγνωση κριτήρια, που είναι έξω από τις έως τώρα συνήθεις κανόνες και τακτική.

Μάλιστα, οι διαφωνίες τόσο ως προς το χρόνο, όσο και ως προς τα πρόσωπα που επελέγησαν για την ηγεσία του Αρείου Πάγου, είχαν ως αποτέλεσμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, μετά το υπουργικό συμβούλιο να ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και ότι θα αποχωρήσει από την πολιτική.

Η εσπευσμένη σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου και η κυβερνητική βούληση να γίνουν άμεσα οι τοποθετήσεις στην ηγεσία του Αρείου Πάγου πριν τις βουλευτικές εκλογές, προκαλούν πολλά ερωτήματα και ειδικά μετά την αποκάλυψη των δύο εμπιστευτικών αναφορών του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή που περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα το άγνωστο παρασκήνιο που είχε στηθεί τους προηγούμενους μήνες για την υπόθεση της Novartis που έχει γίνει κυβερνητικό εργαλείο.

Πέρα όμως από όλα αυτά, γεννάται το ερώτημα εάν τα δύο αυτά πρόσωπα τα οποία επελέγησαν από την απερχόμενη Κυβέρνηση για να καλύψουν τις κενές θέσεις στην ηγεσία του Αρείου Πάγου που θα δημιουργηθούν την 1η Ιουλίου 2019, θα έχουν στα χέρια τους το προβλεπόμενο Προεδρικό Διάταγμα, που ουσιαστικά επικυρώνει την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Και αυτό, γιατί όπως έχει γίνει γνωστό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν προτίθεται –τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο- να υπογράψει τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα μέχρι τον προβλεπόμενο συνταγματικό χρόνο λήξης της θητείας του προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλη Πέππα και της εισαγγελέως του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου, που δεν είναι άλλος από την 30η Ιουνίου 2019.

Όμως, με την είσοδο του επερχόμενου Ιουλίου, έχει ήδη ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος των εθνικών-βουλευτικών εκλογών, κάτι που δεσμεύει τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα να προβεί σε πράξεις διορισμού που έχουν αποφασιστεί από μια ήδη κυβέρνηση η οποία έχει οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και έχει επέλθει διάλυση της Βουλής.

Συνταγματολόγοι επισημαίνουν ότι τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατία είναι δεμένα από το Σύνταγμα καθώς δεν του παρέχεται η δυνατότητα κατά την προεκλογική περίοδο να υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα διορισμών της ηγεσίας του Αρείου Πάγου

Πέρα όμως, από το πολιτικό σκέλος στις ηγεσίες των τριών μεγαλυτέρων δικαστηρίων υπάρχει απόλυτο και διάχυτο άρωμα γυναίκας.

Κλείσιμο
Και αυτό, καθώς πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι η Ανδρονίκη (Νίκη) Θεοτοκάτου, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα είναι η Ειρήνη Καλού και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα είναι η Δήμητρα Κοκοτίνη.

Τα νέα πρόσωπα στον Άρειο Πάγο, οι κυρίες Καλού και Κοκοτίνη, είναι συνομήλικες και εισήλθαν και οι δύο στο δικαστικό σώμα το 1981 και θα αποχωρήσουν μαζί μετά από δύο έτη.

Να σημειωθεί ότι το υπουργικό συμβούλιο άλλαξε και την τακτική που υπήρχε τα τελευταία χρόνια, δηλαδή να επιλέγεται για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πρόσωπο από τον εισαγγελικό κλάδο (ορθία Δικαιοσύνη) και τώρα επέλεξε πρόσωπο από τη λεγομένη καθήμενη δικαιοσύνη.

Ειρήνη Καλού

Η Ειρήνη Καλού γεννήθηκε στην Ηλιούπολη Αττικής και προήχθη στη θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου τον Οκτώβριο του 2018.

Η κυρία Καλού ήταν ανακρίτρια στην υπόθεση του Βατοπεδίου και είχε απορρίψει το αίτημα αποφυλάκισης του ηγούμενου Εφραίμ, ενώ είχε βάλει την εγγύηση 400.000 ευρώ στον Ιωάννη Αγγέλου για την ίδια υπόθεση.

Ακόμη, η κυρία Καλού είχε ταχθεί υπέρ της αθώωσης του Μίμη Ανδρουλάκη για το γνωστό βιβλίο του υπό τον τίτλο «Μν», ενώ το 2017 ήταν στην πλειοψηφία της απόφασης του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής που είχε εκδοθεί κατά των εργαζομένων.
Είχε ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας του «νόμου Παυλόπουλου» (ν.3260/2004) για τις απολύσεις στελεχών του Δημοσίου χωρίς απολύσεις.

Δήμητρα Κοκοτίνη

Η κυρία Κοκοτίνη γεννήθηκε στα Δαμιανά της Ευρυτανίας και τον Οκτώβριο τιυ 2018 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με τους συναδέλφους της αυτό που καθόρισε την επιλογή της ήταν η θέση που κράτησε στην υπόθεση της άδειας του μέλους της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα.

Δηλαδή, ήταν πρόεδρος του ΣΤ΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου το οποίο αναίρεσε το βούλευμα του Συμβουλίου του Πλημμελειοδικείου Βόλου που δεν ενέκρινε την 7η άδεια στο Λουκά της 17Ν.

Η κυρία Κοκοτίνη, ήταν στην πλειοψηφία της καταδικαστικής πειθαρχικής απόφασης του εισαγγελέα Ισιδώρου Ντογιάκου (απρεπής συμπεριφορά γιατί «προσέβαλε το κύρος της Δικαιοσύνης και της πρόεδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου») με την οποία του επιβλήθηκε πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές 40 ημερών.

Ακόμη, συμμετείχε στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, όπου ο Άρειος Πάγος δέχθηκε ελαφρυντικά, μειώθηκε η ποινή του και αποφυλακίζεται, ενώ το 2016 ήταν εισηγήτρια στην υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής και είχε ταχθεί υπέρ των εργαζομένων στην τσιμεντοβιομηχανία.

Τόσο η Ειρήνη Καλού όσο και η Δήμητρα Κοκοτίνη συμμετείχαν στην σύνθεση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που μετέστρεψε την έως τότε νομολογία και «έκοψαν» το επίδομα των 176 ευρώ που ελάμβαναν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης