Υπόθεση Novartis: Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις για τη σκευωρία που αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα

Νέα Δημοκρατία: «Η αλήθεια θα λάμψει πολύ σύντομα» - Αντώνης Σαμαράς: «Σκευωρία χωρίς προηγούμενο, θα τους πάω μέχρι τέλους» - Τι απαντά το Πρώτο Θέμα στην κυρία Τουλουπάκη

Ντόμινο έντονων αντιδράσεων του πολιτικού κόσμου προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος της περασμένης Κυριακής για τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν στην υπόθεση Novartis, όπως με λεπτομέρεια καταγράφει σε δύο αναφορές του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής κατά την παραίτησή του από θέση του εποπτεύοντα της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Όμως, οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν και την αντίδραση της επικεφαλής της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, η οποία σε εξώδικό της χαρακτηρίζει αβάσιμα και αναξιόπιστα τα όσα αναφέρει ο κ. Αγγελής. Η Νέα Δημοκρατία με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος επισημαίνει: «Ας γνωρίζουν όλοι ότι η αλήθεια στην εν λόγω υπόθεση θα λάμψει πολύ σύντομα».

Από την πλευρά του ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτηρίζει την υπόθεση της Novartis είναι μια σκευωρία που στήθηκε από κέντρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ενορχηστρωτή τον αποκαλούμενο «Ρασπούτιν» και προσέθεσε: «Έχω πει, και το επαναλαμβάνω, ότι θα τους πάω μέχρι τέλους». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Σαμαράς «πρόκειται για μια σκευωρία χωρίς προηγούμενο - χειρότερη τελικά απ' ό,τι καταγγέλλαμε κι εμείς που υπήρξαμε ο στόχος της!» Και προσέθεσε: «Είμαι βέβαιος, πως όλοι θα αντλήσουμε τα απαραίτητα διδάγματα. Κι όλοι θα πάρουμε μέτρα, ώστε τέτοιες αθλιότητες να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον».

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Σαμαρά για την αποκάλυψη στο Πρώτο Θέμα, έχει ως εξής:


«Το κείμενο της παραίτησης Αγγελή, που έφερε στη δημοσιότητα το "Πρώτο Θέμα", αποκαλύπτει με ανατριχιαστικές εκ-των-έσω λεπτομέρειες, τη σκευωρία που στήθηκε από αδίστακτους πολιτικούς καιροσκόπους για τη σπίλωση αντιπάλων τους. Και εκτελέστηκε, δυστυχώς, από μια ομάδα δικαστικών λειτουργών, επίορκη και εγκληματική - όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. 

Αυτά ακριβώς που είχα ευθέως καταγγείλει από την πρώτη στιγμή με τη μήνυσή μου κατά των σκευωρών, τώρα επιβεβαιώνονται πλήρως! Εχω πει, και το επαναλαμβάνω, ότι θα τους πάω "μέχρι τέλους". Δεν έχω να προσθέσω τίποτε από την πλευρά μου. Δεν περιμένω ούτε καν τη συγγνώμη τους. Τους αφήνω στην κρίση των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας. Εν τέλει, και στην κρίση της Ιστορίας.

Πρόκειται για μια σκευωρία χωρίς προηγούμενο - χειρότερη τελικά απ' ό,τι καταγγέλλαμε κι εμείς που υπήρξαμε ο στόχος της! Είμαι βέβαιος, πως όλοι θα αντλήσουμε τα απαραίτητα διδάγματα. Κι όλοι θα πάρουμε μέτρα, ώστε τέτοιες αθλιότητες να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον.

Σε λίγες εβδομάδες, οι πολίτες θα κληθούν, να κρίνουν το πολιτικό μέλλον των εμπνευστών της σκευωρίας αυτής. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, από την πλευρά της, είμαι βέβαιος ότι θα αναλάβει, με νηφαλιότητα και ευθυκρισία, πρωτοβουλίες αυτοκάθαρσης. Εξετάζοντας αμερόληπτα και σε βάθος τις καταγγελίες Αγγελή, προκειμένου να πέσει φως στη σκοτεινή αυτή σκευωρία και να αποδοθεί το δίκαιο».

Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά επέρριψε ευθύνες προσωπικά στον Πρωθυπουργό, λέγοντας: «Κύριε Τσίπρα έχετε βαριές ευθύνες για την πλεκτάνη και οφείλετε συγκεκριμένες απαντήσεις. Ότι και να κάνετε όμως η συγκάλυψη δεν θα περάσει».

Αναλυτικά, η κυρία Γεννηματά αναφέρει στη δήλωσή της: «Οι αναφορές του αρμόδιου εισαγγελέα κ. Αγγελή που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στο Πρώτο Θέμα, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την πολιτική σκευωρία που στήθηκε στην υπόθεση Novartis κατά πολιτικών προσώπων και στελεχών της παράταξής μας. Η σιωπή της κυβέρνησης είναι εκκωφαντική.

Κύριε Τσίπρα έχετε βαριές ευθύνες για την πλεκτάνη και οφείλετε συγκεκριμένες απαντήσεις.
Ότι και να κάνετε όμως η συγκάλυψη δεν θα περάσει».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Εξώδικο Ελένης Τουλουπάκη

Στο εξώδικό της η κυρά Τουλουπάκη, μεταξύ των άλλων αναφέρει:

«Οι ανυπόστατες ως άνω καταγγελίες διαψεύστηκαν πλήρως, ενώ αντιθέτως αναδείχθηκε και επικυρώθηκε η νομιμότητα των ενεργειών μου στην εν λόγω έρευνα, εμμέσως, και με την ανανέωση της θητείας μου ως Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στις 11 Απριλίου 2019, κατά πλειοψηφία, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου».
Σε άλλο σημείο η κυρία Τουλουπάκη, σημειώνει:

«Πέραν, όμως, αυτού, είναι ιδιαιτέρως λυπηρό και εξόχως προβληματικό, να διαρρέουν έγγραφα από πειθαρχική προκαταρκτική διαδικασία και δη αρχειοθετηθείσα, ενώ το χρονικό σημείο δημοσίευσης και ανάδειξης του θέματος αυτού δεν είναι διόλου τυχαία, δεδομένων των υφιστάμενων ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, αφής στιγμής μάλιστα αφορά σε αιτιάσεις του κ. Αγγελή από τις αρχές του 2019. Η σκοπιμότητα της δήθεν τωρινής αποκάλυψης – «διαρροής» τους δεν αφήνει περιθώρια, ει μή μόνο να ομιλούμε για ξεκάθαρη εργαλειοποίηση των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας προς την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών σκοπιμοτήτων» και συνεχίζει:

«. Ενόψει των ανωτέρω, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ ΕΝΤΟΝΩΣ για τα όσα ψευδή και συκοφαντικά σε βάρος μου δημοσιεύτηκαν κατά το χθεσινό Φύλλο της Εφημερίδας σας, και ΣΑΣ ΚΑΛΩ με την παρούσα, όπως προβείτε:

α) δημοσίως σε επανορθωτικό δημοσίευμα στο αμέσως επόμενο καθημερινό Φύλλο σας, αλλά και στο Φύλλο της επομένης Κυριακής στις 9.6.2019, σύμφωνη με το περιεχόμενο της παρούσας, προς αποκατάσταση της αλήθειας και της πληγείσας τιμής και υπόληψής μου,

β) σε δημόσια δήλωση συγγνώμης για τα όσα ψευδή και συκοφαντικά σε βάρος μου παρουσιάστηκαν στο άρθρο των δημοσιογράφων της εφημερίδας σας, κ. Παναγιώτη Τσιμπούκη και κα Βασιλική Κόκκαλη, τα οποία υιοθέτησαν πλήρως, άλλως, σε περίπτωση, που παρέλθει άπρακτη η τεθείσα προθεσμία, ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΩ ρητά ότι επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου εναντίον σας».

Η απάντηση του «Πρώτου Θέματος»


Το «Πρώτο Θέμα» αξιολόγησε ως ζήτημα δημοσίου συμφέροντος τη δημοσιοποίηση των αναφορών του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επόπτη εισαγγελέα της εισαγγελίας Διαφθοράς κ. Ι. Αγγελή.

Οι έγγραφες αναφορές περί κατάχρησης εξουσίας και πολιτικών παρεμβάσεων από τον πλέον αρμόδιο ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό (δηλαδή τον Ι. Αγγελή, ο οποίος προϊστατο της έρευνας για τη Novartis) σε μια υπόθεση που αφορά σε καταγγελλόμενο χρηματισμό δέκα κορυφαίων πολιτικών, η οποία έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη, είναι σοβαρότατα ντοκουμέντα που δεν μπορεί παρά να δημοσιοποιηθούν, εφόσον περιέλθουν στην κατοχή ενός Μέσου Ενημέρωσης. Ακόμα και αν έχουν αρχειοθετηθεί αφού ελέγχθηκαν, κάτι που άλλωστε επισημαίνεται και στο δημοσίευμά μας.

Δημοσιεύσαμε, λοιπόν, σήμερα την εξώδικη απάντηση της κυρίας Τουλουπάκη ικανοποιώντας έτσι το αίτημά της να «αποκαταστήσουμε την αλήθεια», όπως είχαμε δημοσιεύσει και την «αλήθεια» του πρώην προϊσταμένου της κ. Αγγελή.

Σε σχέση με τις αναφορές της κυρίας Τουλουπάκη περί «εργαλειοποίησης των ΜΜΕ» το αντιπαρερχόμεθα με κατανόηση και δηλώνουμε ότι εμείς... δεν επιφυλασσόμεθα παντός νομίμου δικαιώματος μας διότι απλά δεν μας αφορά. Στις... εργαλειοποιήσεις άλλοι είναι ειδικοί και ίσως αυτό αποδειχτεί και μάλιστα σύντομα.

Αν και δεν το συνηθίζουμε, θέτουμε και εμείς ένα ερώτημα στην κυρία Τουλουπάκη: Αλήθεια «τι δουλειά έχει» η πολιτική συγκυρία στην οποία αναφέρεται στο εξώδικό της και γιατί ασχολείται με αυτήν, σε τί την αφορά;

Τέλος επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε πρόθυμοι -και πέραν της εξωδίκου απαντήσεώς της- να δημοσιεύσουμε ό,τι η ίδια θεωρεί δίκαιο και αληθές για την υπόθεση, αν φυσικά το επιθυμεί. Δεν πρόκειται όμως να μας «φιμώσει» κανείς, αυτό άλλωστε μετά από αρκετά χρόνια το γνωρίζουν οι πάντες και κυρίως οι αναγνώστες μας. Και φυσικά ούτε κάνουμε «δηλώσεις μετανοίας» ειδικά όταν πρόκειται για μεταφορά απόψεων τρίτου προσώπου με βαρύνουσα σημασία στην τόσο σημαντική αυτή υπόθεση.

Οι αναφορές Αγγελή

Πώς έστησαν το δήθεν σκάνδαλο της Novartis αποκαλύπτει με σαφήνεια ο Ιωάννης Αγγελής στις εμπιστευτικές αναφορές του προς την προϊσταμένη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Ο κ. Αγγελής κάνει λόγο για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις στη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis και κατάχρηση εξουσίας (άρθρο 239 του Ποινικού Κώδικα) εκ μέρους των εισαγγελέων που τη χειρίζονται την υπόθεση.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει ότι από την αρχή που ανέλαβε καθήκοντα εποπτεύοντα της εισαγγελίας Διαφθοράς κατάλαβε ότι υπήρχε μια «βιασύνη» για την άσκηση διώξεων. Μάλιστα, όταν διαχώρισε τη θέση του από αυτή την προσέγγιση, η κυρία Τουλουπάκη, του απάντησε ότι δεν δικαιούται να λαμβάνει γνώση των ουσιαστικών στοιχείων της δικογραφίας

Ο κ. Αγγελής αναφέρει στο έγγραφό του προς την κυρία Δημητρίου: «Είναι αυτονόητο ότι μια τόσο σοβαρή υπόθεση όπως αυτή της Novartis, με οικονομικές, πολιτικές ενδεχομένως και κομματικές προεκτάσεις, απαιτεί την χάραξη κάποιες συγκεκριμένης στρατηγικής χειρισμού και έρευνας. Τέτοια στρατηγική δεν «χαράχθηκε» με βάση τους κανόνες της ανακριτικής επιστήμης και τεχνικής, αλλά με «κριτήρια», όπως προκύπτει από τα πραγματικά περιστατικά που αναφέρω παρακάτω. Συγκεκριμένα από την αρχή της τοποθέτησής μου ως επόπτης Διαφθοράς, αντιλήφθηκα ότι υπήρχε «σχετική βιασύνη» να ασκηθεί «κάποια ποινική δίωξη, για κάποιους πολιτικούς», να παραπεμφθεί η υπόθεση σε ανακριτή (και μάλιστα χωρίς κλήση σε εξηγήσεις, αφού τα ονόματα θα τα προσδιόριζε ο ανακριτής) και «τα υπόλοιπα θα τα έβρισκε ο ανακριτής». Αντέλεξα ευθέως στη συγκεκριμένη «στρατηγική», γεγονός που με έφερε σε «ευθεία κόντρα» με την κυρία Τουλουπάκη, η οποία μου παρέθεσε ως πρόσχημα ότι, ο επόπτης δεν δικαιούται να λαμβάνει γνώση των ουσιαστικών στοιχείων της δικογραφίας και δεν δικαιούται να επεμβαίνει στον τρόπο και την πορεία της έρευνας. Κατέστησα σαφέστατη την αντίθεσή μου προς αυτό, μεταφέροντας ταυτόχρονα και τον προβληματισμό μου, πώς μπορώ να ασκήσω εποπτεία και συντονισμό «έχοντας μαύρα μεσάνυχτα σχετικά με την δικονομική πορεία της υπόθεσης». Ταυτόχρονα δε, διαβεβαίωσα τόσο αυτή, όσο και τους περί αυτήν επίκουρους εισαγγελείς ότι, δεν πρόκειται να επέμβω στην κρίση τους και ότι οφείλω ως επόπτης να ελέγξω και να διαπιστώσω, εάν κατά την ποινική έρευνα τηρείται το άρθρο 239 ΠΔ».

Σε άλλο σημείο ο κ. Αγγελής αναφέρει ότι η «βιασύνη για την «όπως – όπως» άσκηση ποινικής δίωξης, αποδεικνύεται από τα όσα έλαβαν χώρα μεταξύ της κυρίας Τουλουπάκη και του κλιμακίου του FBI στη Βιέννη. Όπως αναφέρει, η κυρία Τουλουπάκη είχε πρόθεση να πληροφορήσει τους Αμερικάνους, ότι «.... γύρω στις 20 Δεκεμβρίου θα ασκήσουμε δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα κατά των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Σαλμά…».

Ο κ. Αγγελής επισημαίνει ότι ο ίδιος πριν τη συνάντηση με τους Αμερικανούς στο ξενοδοχείο της Βιέννης ζήτησε να διεξαχθεί «simulation», δηλαδή μια προσομοίωση το τι θα γίνει κατά την συζήτηση με τους εκπροσώπους των ΗΠΑ. Τότε, όπως σημειώνει, ρώτησε την κυρία Τουλουπάκη και τους κυρίους Ντζούρα και Μανώλη, να τον ενημερώσουν για ποιο συγκεκριμένο λόγο ζήτησαν να γίνει «η παρούσα «δικαστική συνεργασία», αφού μέχρι τότε ο ίδιος αγνοούσε τον ακριβή λόγο της συναντήσεως:

«Με μεγάλη μου έκπληξη τους άκουσα να με πληροφορούν δια στόματος κυρίας Τουλουπάκη (κατά λέξη) ότι, «θα πούμε στους Αμερικάνους, ότι γύρω στις 20 Δεκεμβρίου θα ασκήσουμε δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα κατά των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Σαλμά» λέει ο κ. Αγγελής.


Η Βιέννη και το FBI, το στικάκι και τα...ταξίδια αναψυχής


Σύμφωνα με την αναφορά του κ. Αγγελή, όλα ξεκίνησαν στις 5 Ιανουαρίου του 2019, όταν δημοσιεύθηκαν σε απογευματινή εφημερίδα πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο των συναντήσεων που είχε ο ίδιος, η κυρία Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Στέλιος Μανώλης και Χρήστος Ντζούρας με στελέχη του FBI σε ξενοδοχείο της Βιέννης, Αντικείμενο της συνάντησης αυτής ήταν η υπόθεση της Novartis. Το δημοσίευμα ήθελε τον κ. Αγγελή να αρνείται να παραλάβει στικάκι (ηλεκτρονικό αρχείο) που περιείχε στοιχεία με τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτικού προσώπου.

Μετά τη διαρροή αυτή και σε συνδυασμό προφανώς και με άλλα στοιχεία και γεγονότα, ο κ. Αγγελής άρχισε να αντιλαμβάνεται τους μηχανισμούς που είχαν στηθεί γύρω από την έρευνα για τη φαρμακοβιομηχανία.

Διαψεύδοντας το περιεχόμενο του δημοσιεύματος και υπογραμμίζοντας ότι δεν ήταν εκείνος που διέρρευσε τις πληροφορίες, ο κ. Αγγελής κάνει λόγο στην αναφορά του για σκευωρία που στήθηκε σε βάρος του «από άτομο που έχει την ικανότητα να πλάθει σενάρια τύπου Ρασπούτιν». Και αυτό διότι, όπως λέει, η δική του στρατηγική για το θέμα της έρευνας σχετικά με τη Νοvartis, δεν συμφωνούσε «με την ισχύουσα «γραμμή» που συνίστατο στο ότι «ασκούμε δίωξη στηριζόμενοι στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, στέλνουμε τμήμα της δικογραφίας στον ανακριτή και τα υπόλοιπα τα βρίσκει ο ανακριτής».


Τουλουπάκη: «Μήπως έβαλαν κοριούς στο γραφείο της Δημητρίου;»


Γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελής στην αναφορά του προς την κυρία Δημητρίου: «Η μόνη λογική εξήγηση, που μπορώ να δώσω (σ.σ. για τις διαρροές στον Τύπο) είναι, η παρακάτω: α) Κάποιος ή κάποια από τους τρεις Έλληνες συμμετέχοντες (Τουλουπακη- Ντζούρας - Μανώλης) μετέφερε τους σχετικούς διάλογους, σε άγνωστο σε μένα πρόσωπο το οποίο κατέστρωσε το «σκοτεινό σενάριο», το οποίο διοχέτευσε αρχικώς σε συγκεκριμένη εφημερίδα (Δημοκρατία) και από εκεί μεταφέρθηκε σε άλλες εφημερίδες και ηλεκτρονικά sites, β) το άτομο το οποίο εξύφανε την σε βάρος μου σκευωρία, έχει την ικανότητα να πλάθει σενάρια «τύπου Ρασπούτιν» (όρος που έχει χρησιμοποιηθεί από την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς), έχει προσβάσεις στα ΜΜΕ, έχει νομικές γνώσεις, χωρίς να αποκλείεται να έχει γνώσεις και μυστικών υπηρεσιών, αφού η κατασκευή του σεναρίου για δήθεν «στικάκι», μόνο σε σενάρια μυστικών υπηρεσιών μπορεί συνειρμικά να οδηγήσει, γ)το «άγνωστο αυτό άτομο, είχε και έχει ως προφανή σκοπό, γνωρίζοντας (ως άτομο που «τα πανθ' ορά») και την ευθιξία μου, να με εξουδετερώσει, από επόπτη των Εισαγγελέων Διαφθοράς, αφού η δική μου στρατηγική έρευνας δεν συμφωνούσε με αυτή που είχε χαραχθεί μέχρι τότε για τη συγκεκριμένη υπόθεση δ) το άτομο αυτό «γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα» στο χώρο της δικαιοσύνης και έχει τις γνώσεις αλλά και την δυνατότητα να επεμβαίνει κατά την απονομή αυτής».

Μάλιστα, ο κ. Αγγελής επισημαίνει πως ρώτησε την κυρία Τουλουπάκη και τους επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς για τις διαρροές από τη συνάντηση της Βιέννης. Όπως λέει οι κύριοι Ντζούρας και Μανώλης αρνήθηκαν κάθε σχέση με τη διαρροή ενώ η κυρία Τουπάκη του απάντησε: «Δεν αποκλείεται να διέρρευσαν από το γραφείο της εισαγγελέως ΑΠ. Δεν αποκλείεται να έχουν παγιδεύσει με κοριό το γραφείο της εισαγγελέως ΑΠ και κάποιοι να τα άκουσαν όταν την ενημερώσατε για τα συμβάντα στη Βιέννη....».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr