Κύπρος: Υπολογίζουν έσοδα 9,5 δισ. δολάρια από το κοίτασμα «Αφροδίτη»

Κύπρος: Υπολογίζουν έσοδα 9,5 δισ. δολάρια από το κοίτασμα «Αφροδίτη»

Το ποσόν προκύπτει από το νέο συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού εσόδων που συμφωνήθηκε προκαταρκτικά μεταξύ της Κυπριακής κυβέρνησης και της κοινοπραξίας Noble-Shell-Delek και με μέση τιμή πετρελαίου στα 70 δολάρια το βαρέλι

Κύπρος: Υπολογίζουν έσοδα 9,5 δισ. δολάρια από το κοίτασμα «Αφροδίτη»
Περίπου στα 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζονται τα καθαρά έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση, σε βάθος 18ετίας, του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το ποσόν προκύπτει από το νέο συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού εσόδων που συμφωνήθηκε προκαταρκτικά μεταξύ της Κυπριακής κυβέρνησης και της κοινοπραξίας Noble-Shell-Delek. Η συμφωνία και οι υπολογισμοί για τα πιθανά έσοδα των εταιρειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προσαρμοσμένα στα οικονομικοτεχνικά δεδομένα της κατ’αρχήν συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι εταιρείες με τους διαχειριστές του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Ίντκου της Αιγύπτου.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου, για την ακρίβεια, τα προαναφερθέντα αναμενόμενα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ανάπτυξη του κοιτάσματος βασίζονται σε σενάριο που προβλέπει ότι η τιμή του πετρελαίου brent κατά την περίοδο 2020-22 θα είναι 70 δολάρια το βαρέλι, με μικρή αύξηση τα επόμενα χρόνια, σενάριο που εκτιμάται ως το επικρατέστερο από τους τεχνοκράτες και τους εξωτερικούς συμβούλους του κράτους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εταιρειών και από πλευράς του κράτους, το έργο της ανάπτυξης του «Αφροδίτη» δεν μπορεί να είναι βιώσιμο με τιμή brent κάτω από 60 δολάρια το βαρέλι. Σε περίπτωση μεγάλων αυξομειώσεων κατά την ανάπτυξη του κοιτάσματος, ανάλογες αυξομειώσεις θα υπάρξουν και στην απόδοση της επένδυσης και για τα δύο μέρη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτό το σενάριο, τα συνολικά καθαρά έσοδα του κράτους κατά τα 18 χρόνια του προγράμματος θα ανέλθουν περίπου στα 9,5 δισ. δολάρια, δηλαδή, περίπου 850 εκατ. δολάρια λιγότερα απ’ όσα θα εισέπραττε το κράτος αν παρέμενε σε ισχύ το σημερινό συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού, το οποίο κρίθηκε ασύμφορο από τις εταιρείες. Αν γίνει η διαίρεση, από τη νέα συμφωνία το κράτος θα έχει περίπου 45 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα έσοδα τον χρόνο. Το ποσοστό επί των εσόδων που θα καταλήξει στο κράτος με βάση τη νέα συμφωνία υπολογίζεται να μειωθεί από το 62% στο 57%.


Οκτώ δισ. δολάρια επένδυση

Από την ενημέρωση που είχαν χθες τεχνοκράτες των κομμάτων από τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας προκύπτει ότι η κεφαλαιουχική δαπάνη και τα λειτουργικά έξοδα για τις δύο φάσεις ανάπτυξης του «Αφροδίτη» θα κοστίσουν στις εταιρείες περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο ποσό αυτό δεν υπολογίζεται το κόστος για την πόντιση του αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο από το τεμάχιο 12 της ΑΟΖ στα αιγυπτιακά παράλια και το τερματικό LNG Ίντκου, το οποίο υπολογίζεται στο 1,1 εκατ. δολάρια.

Η νέα συμφωνία προβλέπει πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές ρήτρες για τη διασφάλιση της πραγματοποίησης των επενδύσεων στην ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, αν η πραγματοποίηση νέας επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο κοίτασμα δεν πραγματοποιηθεί εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, η κοινοπραξία Noble-Shell-Delek θα χάσει το συμβόλαιο και η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί να συνεργαστεί με άλλες εταιρείες για την αξιοποίηση του αποθέματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης