Ντροπή: Χαλασμένο το αναβατόριο για ΑμΕΑ στην Ακρόπολη- Σήκωσαν στα χέρια μαθητή για να φτάσει στον Ιερό Βράχο

Ντροπή: Χαλασμένο το αναβατόριο για ΑμΕΑ στην Ακρόπολη- Σήκωσαν στα χέρια μαθητή για να φτάσει στον Ιερό Βράχο

Ο πατέρας του 12χρονου παιδιού αναγκάστηκε να το μεταφέρει στην πλάτη του για να φτάσει στο μνημείο σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού - «Θα αντικατασταθεί το αναβατόριο», λέει το υπουργείο Πολιτισμού  που παραδέχεται ότι οι υπηρεσίες «δεν αξιολόγησαν τη σοβαρότητα του προβλήματος»

anavatorio_main
Μια ιστορία ντροπής που όμως αφορά το μνημείο σύμβολο της Ελλάδας, την Ακρόπολη, αναδεικνύεται από την επιστολή διαμαρτυρίας του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου της Νέας Ραιδεστού. Μαθητής του σχολείου που κινείται σε αναπηρικό αμαξίδιο μετείχε σε εκδρομή του σχολείου στην Ακρόπολη. Ωστόσο, το αναβατόριο για ΑμΕΑ που είχε εγκανιασθεί μετά φανών και λαμπάδων προ των ολυμπιακών αγώνων του 2004, ήταν εκτός λειτουργίας. Μάλιστα, όπως αποδείχθηκε, εδώ και μήνες το αναβατόριο που μπορεί να μεταφέρει έως και 20 επισκέπτες με αναπηρία στον Ιερό Βράχο ημερησίως ήταν εκτός λειτουργίας, χωρίς κανείς να έχει ενδιαφερθεί.

Η κατάσταση στο αναβατόριο για τους ανθρώπους με αναπηρία και η αδιαφορία των αρμοδίων αρχών του υπουργείου Πολιτισμού που αποκαλύπτεται τώρα, έρχεται να προστεθεί στην αποκάλυψη ότι και τα τέσσερα αλεξικέρευνα της Ακρόπολης ήταν ασυντήρητα. Και αυτό όμως, αποκαλύφθηκε αφού προηγουμένως κεραυνός χτύπησε στα εκδοτήρια εισιτηρίων με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τέσσερις άνθρωποι. 

Ο μαθητής του 2ου δημοτικού σχολείου Νέας Ραιδεστού Ερμής Καμπερίδης, έβαλε τα κλάματα όταν συνειδητοποίησε ότι δεν θα μπορούσε να ανέβει στην Ακρόπολη. Ο πατέρας του, που συνόδευε στην εκδρομή τους τα παιδιά μαζί με άλλους γονείς, πήρε το 12χρονο παιδί του στην πλάτη και έφτασε έως ένα σημείο. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια άλλων γονιών που σήκωσαν στα χέρια τους το παιδί με το καροτσάκι και το ανέβασαν.

anavatorio_akropoli4
anavatorio_akropoli3
Κλείσιμο


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων κατήγγειλε με επιστολή την απαράδεκτη κατάσταση στο μνημείο σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού στη Βουλή, ζητώντας παράλληλα να αποκατασταθεί η βλάβη. Όπως διαπιστώθηκε το αναβατόριο δεν λειτουργούσε  από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Μάλιστα επισημαίνεται ότι οι καθηγητές και μαθητές ενός γαλλικού σχολείουο που επισκέφθηκε την Ακρόπολη την ίδια μέρα, με τους μαθητές από τη Νέα Ραιδεστό (στις 30 Μαρτίου) αναγκάστηκε να μεταφέρει μια μαθήτρια με αναπηρία με τον ίδιο τρόπο. Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, «στις 7-5-2019 μας κοινοποιήθηκε από τη Βουλή έγγραφο με το οποίο διαβίβασαν την επιστολή μας στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού "λόγω αρμοδιότητας". Στις 22-5-2019 μας κοινοποιήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έγγραφο με το οποίο διαβίβασαν την επιστολή μας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, προκειμένου η ΕΦΑ Πόλης Αθηνών να μας ενημερώσει «για την εξέλιξη των εργασιών στο αναβατόριο για ΑμεΑ στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και την αποκατάσταση της προσβασιμότητας». «Το αίτημά μας είναι να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία του αναβατορίου στην Ακρόπολη, ώστε αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς να είναι προσβάσιμο και πάλι στα άτομα με κινητικά προβλήματα», καταλήγει ο Σύλλογος Γονέων του 2ου Δημ. σχολείου της Νέας Ραιδεστού.


Το Υπουργείο Πολιτισμού απαντά για το αναβατόριο ΑΜΕΑ της Ακρόπολης


Το υπουργείο Πολιτισμού απάντησε σήμερα με επίσημη ανακοίνωση, που έχει ως εξής:
Η επιστολή του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού και το ατυχές συμβάν κατά την επίσκεψη του εν λόγω σχολείου στο χώρο της Ακρόπολης, έφεραν στη δημοσιότητα το ζήτημα του αναβατορίου για τους ανάπηρους επισκέπτες του μνημείου.

Τον Αύγουστο του 2004, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ακρόπολη απέκτησε αναβατόριο προς χρήση από τους ανάπηρους επισκέπτες της, στο πλαίσιο της επιβεβλημένης πολιτικής καθολικής προσβασιμότητας και ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτών. Ωστόσο η επιλογή του συγκεκριμένου αναβατορίου και ο σχεδιασμός που έγινε τότε άφησαν ανεπίλυτα αρκετά ζητήματα. Το αναβατόριο που επελέγη είναι εργοταξιακό, δεν χωράει φορείο και δεν φτάνει μέχρι τον περίπατο, όπου βρίσκεται ο ανάπηρος επισκέπτης, καθιστώντας αναγκαία τη λειτουργία μιας επιπλέον ειδικής πλατφόρμας. Σήμερα το αναβατόριο παρουσιάζει περαιτέρω προβλήματα, λόγω παλαιότητας και μη επαρκούς συντήρησης, με αποτέλεσμα η λειτουργία του να διακόπτεται συχνά.

Δυστυχώς, η υπηρεσία δεν αξιολόγησε, ως όφειλε, τη σοβαρότητα του προβλήματος και δεν ενημέρωσε σχετικώς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Αντιστοίχως, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δεν επέδειξε τη δέουσα ευαισθησία ώστε να απαντήσει στην προαναφερθείσα επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού.

anavatorio_akropoli2
anavatorio_akropoli



Όπως προέκυψε μετά από σημερινή επιτόπια αυτοψία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά και τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και ήρθε σε γνώση μας το θέμα, το αναβατόριο ΑΜΕΑ λειτουργεί. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν προχωρούμε σε κινήσεις με στόχο την επίλυση του προβλήματος, όπως αξίζει στο πρώτο μνημείο της χώρας. Ο σχεδιασμός προβλέπει την αντικατάσταση του παρόντος αναβατορίου με ανελκυστήρα πλαγιάς που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές προσβασιμότητας και θα καλύπτει όλες τις μορφές αναπηρίας, επιλύοντας επίσης και το πρόβλημα της ειδικής πλατφόρμας. Έχουμε ήδη απευθυνθεί σε ειδικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να συλλέξουμε προτάσεις και προσφορές.

Ζητούμε συγγνώμη εκ μέρους των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού για τις καθυστερήσεις που έχουν επιδείξει και, μετά την αποκατάσταση του υφιστάμενου αναβατορίου, που έχει ήδη επέλθει, διαβεβαιώνουμε ότι κινούμαστε αποφασιστικά για την εξεύρεση οριστικής λύσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης