Διαγνωστικά κέντρα: «Αδιέξοδη» η συνάντηση με Ξανθό - Η πρόταση του υπουργείου Υγείας

Διαγνωστικά κέντρα: «Αδιέξοδη» η συνάντηση με Ξανθό - Η πρόταση του υπουργείου Υγείας

Xωρίς να ικανοποιηθεί το βασικό τους αίτημα αποχώρησαν για άλλη μία φορά από το γραφείο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων -  Διαβάστε τι προτείνει το υπουργείο Υγείας

Διαγνωστικά κέντρα: «Αδιέξοδη» η συνάντηση με Ξανθό - Η πρόταση του υπουργείου Υγείας
Με γνώμονα το συμφέρον και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων καθώς και τις δεσμεύσεις που έλαβαν από τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, στη διάρκεια της έκτακτης συνάντησης που είχαν μαζί του το μεσημέρι της Πέμπτης, πρόκειται να αποφασίσουν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των διαγνωστικών εργαστηρίων αν και πώς θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις τους.

Το φορτίο που επωμίζονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ με την αναστολή της πίστωσης για τις διαγνωστικές εξετάσεις έχει απασχολήσει πολύ το Συντονιστικό, ωστόσο πλέον καλούνται να αξιολογήσουν και τη νέα πρόταση του υπουργού Υγείας.

Η πρόταση που παρουσιάστηκε στο Συντονιστικό των Διαγνωστικών Εργαστηρίων και Κέντρων περιλαμβάνει:

1.Την προσαύξηση κατά 30 εκ. ευρώ του κλειστού προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2019. Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός ήταν ήδη αυξημένος κατά 9 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2018 προκύπτει μια συνολική ενίσχυση περίπου 10% στη διαγνωστική δαπάνη και κατά συνέπεια μια σημαντική υποχώρηση του ύψους των αναμενόμενων επιστροφών.

2. Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υποχρεωτικών επιστροφών για το 2018 και εντεύθεν, με την πρόβλεψη ενός σταθερού ποσού (της τάξης των 4.000- 5.000 ευρώ) που θα αφαιρείται από το clawback. Με αυτό τον τρόπο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ μειώνεται η επιβάρυνση στο 70% των παρόχων, δηλαδή στην πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων της χώρας.

3. Την επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έτσι ώστε να ελεγχθεί με επιστημονικά κριτήρια η ζήτηση εξετάσεων και σε βάθος χρόνου να περιοριστεί δραστικά η υπέρβαση και το clawback. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη παρέμβαση που καθιστά το σύστημα βιώσιμο, αλλά που προφανώς δεν μεταβάλλει άμεσα τη σημερινή πραγματικότητα.

4. Την επιτάχυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι το 2011) των ασφαλιστικών ταμείων προς τους παρόχους μέσω ΕΦΚΑ.

5. Την αξιοποίηση της σταδιακής αύξησης των δημόσιων δαπανών υγείας στο ύψος του 6% του ΑΕΠ σε βάθος 4ετίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός , για την ενίσχυση των προϋπολογισμών που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τις παροχές του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών εξετάσεων.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε πως δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε προεκλογική περίοδο καμία ρύθμιση που προϋποθέτει νομοθέτηση και έχει δημοσιονομικό κόστος. Άρα το βασικό αίτημα που είναι η προσαύξηση κατά 55 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις του 2018 είναι ανέφικτο να ικανοποιηθεί. Υποσχέθηκε όμως να υπάρξει διευκόλυνση στην καταβολή της οφειλής μέσω των υπαρχουσών ρυθμίσεων για πολλαπλές δόσεις.

Κλείσιμο
Τέλος, ο κ. Ξανθός ανέφερε πως η απόφαση για εξυπηρέτηση των πολιτών με την υποχρέωση να καταβάλλουν το 85% του κόστους των εξετάσεων είναι παράνομη και εκβιαστική και δεν προβλέπεται από τις υπάρχουσες συμβάσεις των εργαστηρίων από τον ΕΟΠΥΥ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης