Πώς η κυβέρνηση βραχυκύκλωσε τη ΔΕΗ και έφερε τον κίνδυνο μπλακ άουτ

Πώς η κυβέρνηση βραχυκύκλωσε τη ΔΕΗ και έφερε τον κίνδυνο μπλακ άουτ

Οι πλασματικές προσπάθειες της κυβέρνησης για βελτίωση του ισολογισμού της ΔΕΗ δεν μπορούν να μετριάσουν τις ζημίες και τα υπέρογκα χρέη - Στον ορίζοντα η κατάρρευση εν μέσω προεκλογικής περιόδου - Για «ντόμινο» εάν καταρρεύσει μια γραμμή μιλούν οι εργαζόμενοι

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Πώς η κυβέρνηση  βραχυκύκλωσε τη ΔΕΗ και έφερε τον κίνδυνο μπλακ άουτ
Ασθενής σε βαθιά καταστολή από τους επιπόλαιους κυβερνητικούς χειρισμούς και τις ιδεοληψίες παραμένει η ΔΕΗ, προκαλώντας απανωτά σοκ στις τράπεζες και την ελληνική οικονομία εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης των αποτελεσμάτων. Το email των οικονομικών υπηρεσιών για ζημίες α’ τριμήνου άνω των 250 εκατ. ευρώ με αρνητική λειτουργική κερδοφορία στα επίπεδα των 80 εκατ. ευρώ που έκανε τις προηγούμενες ημέρες τον γύρο της αγοράς, καθώς και ο συναγερμός που έχει σημάνει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας επιβεβαιώνουν ότι μόνο συγκυριακές δεν ήταν οι ιλιγγιώδεις ζημίες του 2018 ύψους άνω των 900 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα αποκαλύπτουν και τη μεθόδευση του ΣΥΡΙΖΑ να σπρώξει το βαρύ φορτίο της ζημιογόνας ενεργειακής εταιρείας στην επόμενη κυβέρνηση, δίχως μάλιστα τη δυνατότητα καθυστέρησης στη λήψη δραστικών μέτρων ούτε μία ημέρα. Ο κίνδυνος να σκάσει η ΔΕΗ μεσούσης της προεκλογικής περιόδου μόνο ως εφιάλτης εκλαμβάνεται, φανερώνοντας για πολλοστή φορά τα δομικά προβλήματά της και κυρίως ότι αφέθηκε στην τύχη της, με αποτέλεσμα σήμερα να κρατιέται ζωντανή μόνο με κρατικές ενέσεις αφού τα έσοδά της αδυνατούν να καλύψουν τις λειτουργικές της ανάγκες.

Με τις «ενέσεις» αυτές κατάφερε να αποφύγει τα χειρότερα πέρυσι τον χειμώνα λαμβάνοντας πάνω από 550 εκατ. από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αφού ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης επέλεξε, αντί της αύξησης των τιμολογίων που ζητούσε επιτακτικά η διοίκηση, να προπληρώσει με τεράστιο κόστος για τη ΔΕΗ την κατανάλωση ενέργειας της Γενικής Κυβέρνησης και των δήμων. Τις ίδιες υποσχέσεις είχε δώσει και για το α’ εξάμηνο του έτους, αλλά τον πρόλαβε η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Αυτή τη φορά τα ταμεία της ΔΕΗ θα ανακούφιζε προσωρινά κονδύλι 300 εκατ. ευρώ που αφορά επιστροφές από Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011 που διεκδικεί η Επιχείρηση και έχουν αναγνωριστεί ως δίκαιες.

Ο κ. Σταθάκης, διαβλέποντας το οικονομικό αδιέξοδο της ΔΕΗ και αναγνωρίζοντας τις τεράστιες ευθύνες απέναντι στην απαξίωσή της που έθρεψε η ατολμία του στη λήψη δραστικών μέτρων όπως η αύξηση των τιμολογίων, προσπάθησε με νομοθετική ρύθμιση να δρομολογήσει την είσπραξη των οφειλών αυτών. Ηταν ένας άμεσος και πλασματικός τρόπος ώστε η ΔΕΗ να καταφέρει να βελτιώσει την εικόνα του ισολογισμού της.
Για τον λόγο αυτό υπήρξε δραματική έκκληση της διοίκησης της Επιχείρησης τις προηγούμενες εβδομάδες που έφτασε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου να υπερπηδηθούν οι νομικές αγκυλώσεις για να καταβληθούν οι οφειλές αυτές.

Ωστόσο η σχετική τροπολογία του ΥΠΕΝ προσέκρουσε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αφού δεν είχε ποσοτικοποιηθεί ο λογαριασμός! Ακόμη και την ύστατη ώρα το πρόβλημα της ΔΕΗ θα μπορούσε να είχε επιλυθεί με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Θα μπορούσε δηλαδή η ΡΑΕ να λάβει απόφαση για ανάκτηση των ΥΚΩ, μόνο που σε αυτή την περίπτωση το κόστος έπρεπε να μετακυλιστεί στους λογαριασμούς ρεύματος.
Κάπως έτσι θάφτηκε η τροπολογία για την απόδοση των επίμαχων οφειλών, εξέλιξη που ερμηνεύει και την ανακοίνωση της ΔΕΗ ότι τα αποτελέσματα δεν έχουν οριστικοποιηθεί καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες που τα επηρεάζουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια τα κονδύλια αυτά να εγγραφούν ως απαίτηση στον ισολογισμό της ΔΕΗ, βελτιώνοντας τη δυσμενή εικόνα, άσχετα με τον τρόπο και τον χρόνο που θα καταβληθούν.

Την ίδια ώρα που η ΔΕΗ ψάχνει μια χαραμάδα για να ενισχύσει τη ρευστότητά της, έντονη ανησυχία προκαλεί στις τράπεζες η πορεία της. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι οικονομικές δυσκολίες της να περάσουν την κόκκινη γραμμή των δανειακών συμβάσεων που έχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για τους οικονομικούς δείκτες ρευστότητας (ΕΒΙTDA προς εξυπηρέτηση δανεισμού, χρέος προς EBITDA κ.ά.), καθώς σε αυτή την περίπτωση θα ενεργοποιηθούν ρήτρες επιστροφής δανείων. Οι συστημικές τράπεζες που έχουν χορηγήσει δάνεια ύψους εκατομμυρίων στην κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να διερευνήσουν τις πραγματικές αιτίες της οικονομικής ασφυξίας της και τον βαθμό που αυτές κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε πολύ αρνητικές συνθήκες. Ο προβληματισμός ενισχύεται από την πρόβλεψη των οικονομικών υπηρεσιών της Επιχείρησης ότι ακόμη και αν ξεπεράσει τον σκόπελο μέχρι τις εκλογές θα χρειαστεί μέχρι τον Αύγουστο κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς προμηθευτές και πελάτες.

Τα ζημιογόνα αποτελέσματα της ΔΕΗ, τα οποία είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθούν την προσεχή Παρασκευή, δυσχεραίνουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων, και το μεγάλο εγχείρημα της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της. Τα ανείσπρακτα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ είναι μία από τις μεγαλύτερες πληγές για τον κατήφορο που έχει πάρει την τελευταία τετραετία η Επιχείρηση. Από την τιτλοποίηση υποχρεώσεων τρίτων την οποία διαχειρίζεται η Deutsche Βank, η ΔΕΗ έχει εκτιμήσει ότι μπορεί να εισπράξει έως 500 εκατ. τους επόμενους μήνες.

Κλείσιμο
Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πήχης χαμηλώνει αφού πέραν της επιφυλακτικότητας και των κινδύνων που εγκυμονεί η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ παρατηρείται σημαντική υποχώρηση του δείκτη εισπραξιμότητας οφειλών, εξέλιξη που βάζει πρόσθετα εμπόδια στο μεγάλο εγχείρημα άντλησης ρευστότητας.

Φόβος για μπλακ άουτ μέσα στο καλοκαίρι

Τις αντοχές του δικτύου, των υπηρεσιών, του ταμείου και των πολιτών δοκιμάζει το τελευταίο διάστημα η ΔΕΗ, η οποία δείχνει να έχει περιέλθει σε κατάσταση μερικής αποσύνθεσης, καθώς το σύστημα παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα, ενώ οι ανεξόφλητες οφειλές καθιστούν προβληματισκή ακόμη και αυτή καθ' εαυτή την επιβίωσή της ως εταιρεία.

Τη στιγμή που η διοίκηση της ΔΕΗ και οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι ανά πάσα στιγμή, το δίκτυο θα υπερφορτωθεί και θα καταρρεύσει, το οικονομικό ετοιμάζει «σαφάρι» για την είσπραξη των οφειλόμενων, ενεργοποιώντας και το μέτρο των κατασχέσεων για περιπτώσεις που ο ογειλέτης αρνείται να συμμορφωθεί.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για το δίκτυο παροχής ρεύματος στα νησιά και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Οι απαιτήσεις λόγω της τουριστικής περιόδου αυξάνονται θεαματικά, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες, που θα ενταθούν στη διάρκεια των δύο θερμότερων μηνών του χρόνου (Ιούλιος-Αύγουστος), ενώ ανάλογη κατάσταση θα επικρατήσει και σε άλλα τουριστικά μέρη και δη στη Βόρεια Ελλάδα, όπου τα προηγούμενα 24ωρα παρατηρήθηκαν πολλές και πολύωρες διακοπές ρεύματος.

Χαρακτηριστικές του μεγέθους του προβλήματος οι δηλώσεις του προέδρου των τεχνικών της ΔΕΗ στον ΘΕΜΑ 104,6 με τον Κώστα Μανιάτη να εκφράζει τους φόβους του για τα «χειρότερα» όσον αφορά τον κίνδυνο μπλακ άουτ στην Ελλάδα. «Όταν οι ελλείψεις είναι μεγάλες σε προσωπικό, ένα ντόμινο μπορεί να δημιουργηθεί από μια γραμμή που θα φύγει» είπε ο κ. Μανιάτης.

«Φοβάμαι για τα χειρότερα» συνέχισε στο ίδιο κλίμα ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μπλάκ άουτ απάντησε ότι «είναι μέσα στο πρόγραμμα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης