Υποχρεωτική στράτευση μέχρι την συμπλήρωση των 20 ετών

«Παράθυρο» για τη θεσμοθέτηση χρονικού ορίου εντός του οποίου οι στρατεύσιμοι Έλληνες θα πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις άνοιξε ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, από τη στιγμή που σύμφωνα με το σύνταγμα η στράτευση είναι υποχρεωτική, θα πρέπει να καθοριστεί και «ηλικιακή οροφή» μέχρι τη συμπλήρωση της οποίας οι υπόχρεοι θα πρέπει να έχουν παρουσιαστεί στις ένοπλες δυνάμει

«Παράθυρο» για τη θεσμοθέτηση χρονικού ορίου εντός του οποίου οι στρατεύσιμοι Έλληνες θα πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις άνοιξε ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, από τη στιγμή που σύμφωνα με το σύνταγμα η στράτευση είναι υποχρεωτική, θα πρέπει να καθοριστεί και «ηλικιακή οροφή» μέχρι τη συμπλήρωση της οποίας οι υπόχρεοι θα πρέπει να έχουν παρουσιαστεί στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο κ. Μεϊμαράκης επικαλέστηκε μελέτες, οι οποίες δείχνουν «μια δυναμική, ένα όραμα μετά το λύκειο να μπει το παιδί στο πανεπιστήμιο». Κατά τον υπουργό Άμυνας, όταν οι νέοι εκπληρώσουν τις επιδιώξεις τους και εισέλθουν στο πανεπιστήμιο «το παιδί και η οικογένεια ικανοποιούνται αλλά υπάρχει μια κάμψη, ενώ τον τρίτο χρόνο υπάρχει και πάλι ανοδική πορεία, προοπτική και ενδιαφέρον».

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Μεϊμαράκης φωτογράφησε το διάστημα των δύο πρώτων ετών της φοίτησης στο πανεπιστήμιο ως την κατάλληλη περίοδο για να παρουσιαστεί κάποιος στις ένοπλες δυνάμεις.

Εάν αντιστοιχήσουμε τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας με την ηλικία εισόδου στα πανεπιστημιακά εκπαιδευτικά ιδρύματα, συνάγεται ευθέως ότι η ηγεσία του Πενταγώνου προσανατολίζεται να «υποχρεώσει» τους Έλληνες (που φοιτούν στα πανεπιστήμια και σήμερα λαμβάνουν αναβολή μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους) να κάνουν τη θητεία τους κατά τη διάρκεια του πρώτου ή δεύτερου έτους των σπουδών τους, δηλαδή όταν διανύυν το 19ο ή το 20ο έτος της ηλικίας τους.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές όλων των κομμάτων, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι περιμένει να ακούσει όλες τις προτάσεις, διεμήνυσε ωστόσο οι αποφάσεις θα ληφθούν με «ορατή πλειοψηφία για να μπορούμε να συναινέσουμε» και με τον τρόπο αυτό προανήγγειλε εμμέσως ότι η σύμπτωση απόψεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων είναι επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη.

«Όλες οι κινήσεις που κάνουμε είναι για να πετύχουμε τη μείωση της χρονικής διάρκειας της θητείας», συμπλήρωσε ο κ. Μεϊμαράκης, υπογράμμισε ότι όσοι παρουσιάζονται στο στρατό θα έπρεπε να υπηρετούν λιγότερο χρόνο από εκείνους που κατατάσσονται στο ναυτικό και την αεροπορία και δεσμεύθηκε ότι αν θεσμοθετηθεί υποχρεωτική στράτευση θα καταργηθούν οι μετατάξεις, οι μετακινήσεις δηλαδή από κλάδο σε κλάδο, μέσω των οποίων επωφελούνται όσοι έχουν πολιτικό «μέσο» ή βύσμα, αφού καταφέρνουν να κάνουν «ξεκούραστη» θητεία στο ναυτικό και την αεροπορία αντί να περάσουν δώδεκα δύσκολους μήνες στο στρατό.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr