Υπό κατάληψη το ΤΕΙ Ρεθύμνου

Σε τριήμερη κατάληψη προχώρησαν οι σπουδαστές του ΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής στο Ρέθυμνο, σε μια προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στις σπουδές τους...

Σε τριήμερη κατάληψη προχώρησαν οι σπουδαστές του ΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής στο Ρέθυμνο, σε μια προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στις σπουδές τους.

Το συντονιστικό της κατάληψης σε ανακοίνωσή του δηλώνει πως απαιτεί  να καταργηθεί το νέο πολυνομοσχέδιο, να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία, δωρεάν σίτιση και μονιμοποίηση όλων των καθηγητών. Παράλληλα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τα αιτήματα των φοιτητών που οδήγησαν στην εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 εξακολουθούν είναι επίκαιρα:

«Φέτος συμπληρώνονται 37 έτη από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η πρακτική της χούντας ήταν να καταργήσει οποιαδήποτε συλλογική και δημοκρατική διαδικασία με ακραία μέσα. Οι φοιτητικοί σύλλογοι και τα διοικητικά συμβούλια ήταν καθοδηγούμενοι από διάφορα όργανα της χούντας, με νόμο που υποχρέωνε σε στράτευση τους φοιτητές, επενέβαινε άμεσα στον χώρο της εκπαίδευσης και προσπαθούσε να την μεταβάλλει σε καθαρό εξάρτημα της κυβερνητικής πολιτικής, και να χτυπήσει κάθε συνδικαλιστική ελευθερία. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση η αντίθεση του λαού ήταν καθολική, ανδρώθηκε το φοιτητικό κίνημα και άρχισε να μαζικοποιείται με σταθμό στην ανάπτυξη του αγώνα την κατάληψη της Νομικής. Αποκορύφωμα της εξέγερσης ήταν η κατάληψη του Πολυτεχνείου, όπου συμπορεύτηκαν το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα με κεντρικά συνθήματα «ψωμί παιδεία ελευθερία», «λαϊκή κυριαρχία» και «εθνική ανεξαρτησία». Η εξέγερση του Νοέμβρη του ’73 αποτελεί σημείο αναφοράς για το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα, με κεντρικά αιτήματα όπως η ανατροπή της χούντας, η εγκαθίδρυση μιας πραγματικής δημοκρατίας, και την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ.

Σήμερα, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην κοινωνία, με την επίθεση στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, στην παιδεία με το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου,  τα αιτήματα τού τότε παραμένουν επίκαιρα. Συγκεκριμένα, ο  χαρακτήρας της δημόσιας και δωρεάν παιδείας αλλοιώνεται συνεχώς από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, με τη μείωση της χρηματοδότησης για την παιδεία και με την αναγνώριση ιδιωτικών κολλεγίων. Αυτό οδηγεί στην απαξίωση της δημόσιας παιδείας με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στα ΤΕΙ της χώρας η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη, και σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, πολλά τμήματα θα συγχωνευτούν και κάποια θα οδηγηθούν σε οριστικό κλείσιμο. Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου οι δαπάνες από το νέο ακαδημαϊκό έτος μειώνονται στο 30%. Με τον Καλλικράτη, τα ΤΕΙ θα μετατραπούν σε ερευνητικό κέντρα τα οποία θα υπάγονται στους αντίστοιχους δήμους και όχι στο υπουργείο Παιδείας, πράγμα που σημαίνει ακόμα περισσότερη υποχρηματοδότηση διότι οι δήμοι βρίσκονται ήδη σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση.

Εμείς, οι σπουδαστές του ΤΕΙ Ρεθύμνου προχωρήσαμε σε τριήμερη κατάληψη για να αναδείξουμε για ακόμη μια φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας, προχωρώντας σε διάφορες κινητοποιήσεις. Απαιτούμε να καταργηθεί το νέο πολυνομοσχέδιο, αύξηση των δαπανών για την παιδεία, δωρεάν σίτιση, μονιμοποίηση όλων των καθηγητών.

Ο αγώνας  για μια καλύτερη παιδεία παραμένει όπως και τότε επίκαιρος.  Οι διαθέσεις μας για το επόμενο διάστημα θα είναι μαχητικές, για την υπεράσπιση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας, παλεύοντας για μια καλύτερη δημόσια και δωρεάν παιδεία».

Πηγή: www.goodnet.gr



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr