Υπό προϋποθέσεις οι πανεπιστημιακοί στο πλάνο Λοβέρδου για την Υγεία

Την οριοθέτηση, αλλά και την αποσαφήνιση των εργασιακών σχέσεών τους εντός του συστήματος δημόσιας υγείας της χώρας, ζήτησαν οι πανεπιστημιακοί γιατροί από τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν μαζί του το μεσημέρι της Τετάρτης.

Την οριοθέτηση, αλλά και την αποσαφήνιση των εργασιακών σχέσεών τους εντός του συστήματος δημόσιας υγείας της χώρας, ζήτησαν οι πανεπιστημιακοί γιατροί από τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν μαζί του το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι κοσμήτορες των επτά ιατρικών σχολών της χώρας διατύπωσαν ενστάσεις σε ό,τι αφορά την απογευματινή απασχόληση των πανεπιστημιακών στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ, που τίθεται σε εφαρμογή από τον ερχόμενο μήνα, ιδίως στο σκέλος της αμοιβής και του ωραρίου.

Όπως ανέφεραν, βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης που έχει υπογραφεί, η αμοιβή των καθηγητών που απασχολούνται στο ολοήμερο νοσοκομείο είναι 90 ευρώ, ωστόσο με τις κρατήσεις και τις εισφορές υπέρ νοσοκομείου και λοιπών, το καθαρό ποσό που τους αναλογεί δεν ξεπερνά τα 27 ευρώ.

Οι πανεπιστημιακοί γιατροί έθεσαν επίσης ζήτημα εργασιακών σχέσεων δύο ταχυτήτων για τον κλάδο τους. Όπως επισήμαναν, στην περιφέρεια οι πανεπιστημιακοί γιατροί τηρούν κατά γράμμα το σχετικό νόμο και συνεπώς δεν λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο, σε αντίθεση με ό,τι πράττουν οι συνάδελφοί τους από τα  πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Υπολειτουργούν πανεπιστημιακές κλινικές

Στη δυσλειτουργία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης αναφέρθηκε ο πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου, κ. Διονύσιος - Αλέξανδρος Βερέττας. Όπως είπε, το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ιδρύθηκε το 2002 με δυναμικότητα 720 κλινών, ωστόσο σήμερα λειτουργούν μόνο τα 550 κρεβάτια, λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

«Διαθέτουμε κλινικές που έχουν αναπτύξει μόλις τέσσερα κρεβάτια» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση δυσχεραίνει την εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών.

Οι πανεπιστημιακοί γιατροί ζήτησαν την άμεση εξόφληση των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων προς τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο», αλλά και την  πληρωμή των ειδικευομένων με κονδύλια από το υπουργείο Υγείας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε στην επανεξέταση όλων των ζητημάτων που του έθεσαν οι κοσμήτορες της Ιατρικής Σχολής, ενώ τους ζήτησε εκ νέου συνάντηση το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Ως ένδειξη της καλής του διάθεσής για σταθερής συνεργασίας μαζί τους, πάντως, αποδέχθηκε το αίτημα τους για τη συμμετοχή ενός πανεπιστημιακού στο Διοικητικό Συμβούλιο εκείνων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπου λειτουργούν και πανεπιστημιακές κλινικές, ενώ είπε πως θα μελετήσει και τη θέσπιση θέσης αναπληρωτή διοικητή από πανεπιστημιακό γιατρό.

Υπό εξέταση ο τρόπος χορήγησης ιατρικής ειδικότητας

Κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των περίπου 100 Ιατρικών Επιστημονικών Εταιριών της χώρας, ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στο  ζήτημα του τρόπου έναρξης της ιατρικής ειδικότητας, στη γνωστή λίστα που τηρείται στις νομαρχίες της χώρας και η οποία δημιουργεί αναμονή από τέσσερα έως οκτώ χρόνια στους αποφοίτους των Ιατρικών Σχολών.

«Διαθέτουμε την αφρόκρεμα των φοιτητών μας στις Ιατρικές Σχολές και τους αφήνουμε να περιμένουν χρόνια ολόκληρα μετά την αποφοίτησή τους, μέχρι να ενταχθούν στο σύστημα υγείας. Αυτό πρέπει να αλλάξει» είπε ο υπουργός Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο, ανέφερε ενδεικτικά τις εξετάσεις για την εισαγωγή των αποφοίτων Ιατρικής σε τμήματα νοσοκομείων για ειδίκευση. «Οι φοιτητές αποκλείουν κάθε δυνατότητα αλλαγής του συστήματος, ζητώντας το σύστημα να τους απορροφήσει όλους», είπε ο κ. Λοβέρδος, προσθέτοντας όμως ότι «αυτό δεν είναι λύση, είναι ευχή. Κι εμείς πλέον δεν μπορούμε να πορευόμαστε με ευχολόγια».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr