Βρίσα Μυτιλήνης: Στο έλεος της γραφειοκρατίας οι σεισμοπαθείς δύο χρόνια μετά τα 6,3 Ρίχτερ

Βρίσα Μυτιλήνης: Στο έλεος της γραφειοκρατίας οι σεισμοπαθείς δύο χρόνια μετά τα 6,3 Ρίχτερ

Από τα 280 σπίτια που χαρακτηρίστηκαν κόκκινα, έχουν κατεδαφιστεί τα 220, έχουν εκδοθεί μόλις 10 άδειες ανακατασκευής και έχουν ξανακτιστεί μόλις δυο σπίτια! - Διαμαρτυρία κατοίκων Βρίσας 

Βρίσα Μυτιλήνης: Στο έλεος της γραφειοκρατίας οι σεισμοπαθείς δύο χρόνια μετά τα 6,3 Ρίχτερ
Τη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν σήμερα, 26 μήνες μετά το σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2017 και ο οποίος κατέστρεψε μεγάλο μέρος του χωριού τους, οι κάτοικοι της Βρίσας. Με πανό και συνθήματα συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του χωριού και με έντυπα ενημέρωναν τους διερχόμενους οδηγούς που κατευθύνονταν σήμερα Κυριακή, στην πλέον πολυσύχναστη παραλία, αυτή των Βατερών.

Διαμαρτύρονται για μεγάλες καθυστερήσεις εξαιτίας της γραφειοκρατίας, σημειώνοντας ότι από τα 280 σπίτια που χαρακτηρίστηκαν κόκκινα, δηλαδή κατεδαφιστέα, έχουν κατεδαφιστεί τα 220, έχουν εκδοθεί μόλις 10 άδειες ανακατασκευής και έχουν ξανακτιστεί μόλις δυο σπίτια! «Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ). Μεγάλο όμως είναι το θέμα και για τα τέσσερα δημοτικά ακίνητα, το πολιτιστικό κέντρο, το μουσείο, την κοινότητα και ένα καφενείο. Αν μέχρι τον Γενάρη δεν κινηθούν οι διαδικασίες για να ξαναχτιστούν με τα χρήματα που έχουν βγει από το υπουργείο, δε θα μπορούμε μετά να τα ανοικοδομήσουμε. Με τις καθυστερήσεις από τη ΔΑΕΦΚ δεν ολοκληρώνονται και οι φάκελοι για να εκδοθούν οικοδομικές άδεις. Μέχρι σήμερα έγινε κατορθωτό να κατατεθούν αιτήσεις για μόλις 22 άδειες» δήλωσε στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο πρόεδρος της Κοινότητας Βρίσας, Στρατής Παράκοιλας.

«Σοβαρό ζήτημα θα προκύψει τις επόμενες ημέρες και με τον ΕΝΦΙΑ, στα ειδοποιητήρια που θα εκδοθούν, θα βρίσκονται μέσα και οι ιδιοκτήτες των σεισμόπληκτων της Βρίσας, αφού η απόφαση να μην πληρώσουν αφορούσε το 2017 και το 2018. Οι υπηρεσίες δε θα έπρεπε να συντονιστούν μεταξύ τους αφού έχουμε ένα χωριό που δεν έχει ακόμα αρθεί η επικινδυνότητας» σημείωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Βρισαγωτών της Αθήνας Κωνσταντίνος Σταυρινός.

«Ο συντονισμός των υπηρεσιών είναι κομβικό σημείο, δεν είναι άλυτα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου σεισμοπαθών Νίκος Γκουγκουλιός.

Οι σεισμοπαθείς κάτοικοι του χωριού ζητούν να δημιουργηθεί μια σχετική υπηρεσία κοντά στο χωριό, πιθανά στον Πολιχνίτο, αφού η απόσταση από την πόλη της Μυτιλήνης είναι περί τα 50 χιλιόμετρα και καθώς στην πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας δεν μπορούν να πηγαινοέρχονται συνέχεια στην Μυτιλήνη. Σημειώνουν δε ότι με τη λειτουργία δυο δήμων και την υπαγωγή της περιοχής στο δήμο δυτικής Λέσβου, με έδρα την Καλλονή με την οποία δεν υπάρχει καν συγκοινωνία, το πρόβλημα θα οξυνθεί.

Όπως υποστηρίζουν ακόμα δεν γνωρίζουν τι γίνεται με τα 15 κτήρια που έχουν χαρακτηρισθεί μνημεία και τη διαδικασία εκπόνησης μελετών είχε αναλάβει το υπουργείο πολιτισμού. Ενώ όπως λένε η υπόθεση της Βρίσας μένει πίσω αφού η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) ασχολείται και με άλλες υποθέσεις που προέκυψαν όπως αυτές στη Μάνδρα, το Μάτι, και τον πρόσφατο σεισμό της Αθήνας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης