«Ευνομία», ένας νέος φορέας μελετών και κοινωνικών δράσεων

Επιστήμονες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, ενεργοί πολίτες συνασπίστηκαν και ίδρυσαν ένα νέο Ινστιτούτο Οικονομικής – Κοινωνικής Δικαιοσύνης και Eλληνισμού. Ιδρυτικά μέλη είναι ο Λάκης Κομνηνός και η Αριάδνη Νούκα

Με σκοπό την καταγραφή μείζονος σημασίας ζητημάτων της οικονομίας, της δικαιοσύνης, της κοινωνίας, της προστασίας των εθνικών θεμάτων και του πολιτισμού, εξειδικευμένοι παρατηρητές και μελετητές, αποφάσισαν μέσα από τις έρευνες τους να διατυπώσουν προτάσεις, οι οποίες, όπως καταγράφεται ρητά στο καταστατικό του Ινστιτούτου, θα μετουσιωθούν σε παρεμβάσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Ήδη, στελέχη του Ινστιτούτου έχουν απευθύνει ευρεία πρόσκληση συμμετοχής και συστράτευσης σε αυτήν την προσπάθεια, τόσο σε ευαισθητοποιημένες ομάδες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό όσο και σε πολίτες στο εσωτερικό, σε έναν κοινό αγώνα δράσης, μέσα από συγκεκριμένες και επεξεργασμένες προτάσεις. Από τις πρώτες κιόλας δράσεις του Ινστιτούτου είναι η συγκρότηση παρατηρητηρίων  για την οικονομία και την ανάπτυξη, για  τη συλλογή όλων των οικονομικών στοιχείων που οδήγησαν τη χώρα στο ΔΝΤ καθώς και οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη διαχείριση της κρίσης, με στόχο την  απόδοση ευθυνών και τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, καθώς και μελέτη, παρακολούθηση και συλλογή στοιχείων για την επιζήμια προς τα εθνικά μας συμφέροντα συμφωνία των Πρεσπών.
 
«Κόκκινα δάνεια» και γερμανικές οφειλές
Υπό   συγκρότηση βρίσκονται τα παρατηρητήρια για τα κόκκινα δάνεια, τις γερμανικές οφειλές, της προστασίας και προβολής του ελληνικού πολιτισμού,  των αρχών και στοιχείων της ελληνικής παράδοσης.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Λάκης Κομνηνός με την αντιπρόεδρο κυρία Αριάδνη Νούκα

Πρόεδρος του Σωματείου, είναι ο γνωστός ηθοποιός Λάκης Κομνηνός, ο οποίος αναφερόμενος στην αναγκαιότητα του έργου που φιλοδοξεί να υπηρετήσει η «Ευνομία» επισημαίνει ότι  «η παγκοσμιοποίηση, προκειμένου να επικρατήσει, στόχευσε στην αλλοίωση και εν τέλει στην εξαφάνιση των ιστορικών και παραδοσιακών χαρακτηριστικών, κυρίως, λαών που έχουν και σπουδαία ιστορία και γερές παραδόσεις. Κι ένας από αυτούς είμαστε εμείς οι Έλληνες. Είναι, συνεπώς, μεγάλη η ευθύνη μας αλλά και πρόκληση για τη γενιά μας, αλλά και τις νεώτερες γενιές,  να αντισταθούμε σε αυτήν την «εισβολή», να προασπίσουμε και να διασώσουμε την ταυτότητα μας, μακριά από εθνικιστικές κορώνες, αλλά και εθνομηδενιστικά σχέδια. Κι αυτήν την ισορροπία επιδιώκει να πετύχει η «Ευνομία» μελετώντας και προάγοντας, αρχές, αξίες, και διεκδικώντας τα δικαιώματα τα οποία κανείς δεν μπορεί να μας αφαιρέσει». 


Η αντιπρόεδρος, εκ των ιδρυτών  του Ινστιτούτου «Ευνομία», γνωστή δικηγόρος κ. Αριάδνη Νούκα, αναφερόμενη στο νέο εγχείρημα δηλώνει: « Ζούμε σε μία ευλογημένη χώρα. Ωστόσο, βιώνουμε καθημερινά συνθήκες και καταστάσεις, οι οποίες δεν είναι αυτές που θέλουμε, αυτές που μπορούμε, αυτές που αξίζουμε.  Συνειδητοποιημένοι, κάποιοι άνθρωποι αποφασίσαμε να ενωθούμε και να συστήσουμε έναν θεσμικό φορέα,  διαπνεόμενο απόλυτα από ανθρωποκεντρικό πνεύμα, που θα επιχειρήσει την παραγωγή λύσεων σε θέματα που μας απασχολούν όλους, θέματα   εθνικού, πολιτιστικού, κοινωνικού, οικονομικού, εκπαιδευτικού, τεχνολογικού περιεχομένου,  φιλοδοξώντας στην πορεία να συγκροτήσουμε και να αναπτύξουμε ανθρώπινα δίκτυα με τα ίδια χαρακτηριστικά σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Είναι αδήριτη ανάγκη να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, να  κερδίσουμε τον πολύτιμο χαμένο χρόνο, να ανακτήσουμε  την  εθνική μας αξιοπρέπεια,  και τον ανθρωπισμό μας. Ευελπιστούμε ότι η «Ευνομία» με τις παρεμβατικές της δράσεις της θα εξελιχθεί σε αρωγό, τόσο της κοινωνίας όσο και της συντεταγμένης πολιτείας και θα αποδείξει ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε το μέλλον που μας αξίζει» .  

 Ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου, επικοινωνιολόγος κ. Ηλίας Μιχαλάς, αναφέρεται στο έναυσμα που είχε για να μετάσχει σε αυτήν την πρωτοβουλία.

«Είμαι ένας από αυτούς, που παρακολουθούσαν τα γεγονότα από τον καναπέ… Η ρουφιάνα η δουλειά που έχω επιλέξει, κάνοντας χρόνια πολιτικό marketing, με είχε φέρει σε “στενή επαφή”, με δεκάδες πολιτικά πρόσωπα. Οι περισσότεροι, ήταν άνθρωποι με καλές προθέσεις. ...Εντάξει. Το “χούι” της πολιτικής, το έχουν οι μισοί Έλληνες. Το ζήτημα είναι ότι κάνουν τα πάντα στους πάντες για να αναρριχηθούν στην κομματική επετηρίδα. Κάποια στιγμή και οι καλοπροαίρετοι, γίνονταν πιόνια του συστήματος. Θεωρώ την “κομματοκρατία” που υπερισχύει της δημοκρατίας, γάγγραινα στο σώμα της Ελληνικής κοινωνίας. Μεγάλωσαν γενιές συμπολιτών μας εξαργυρώνοντας “κομματικές επιταγές”. Όμως οι επιταγές ήταν ...ακάλυπτες. Τα κόμματα έφτιαξαν στρατιές εξαρτημένων και πλέον δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους… Τα κόμματα για μένα ήταν χαμένος κόπος. Κι έκατσα στον καναπέ που έλεγα παραπάνω. Τότε μπήκε στη ζωή μου, η Αριάδνη, ο Λάκης, ο Πέτρος και μην απαριθμήσω ονόματα που θα κουράσουν. Άνθρωποι ίδιοι με μένα και νομίζω χιλιάδες σαν κι εσάς. Με όραμα. Με ευαισθησίες. Με αγάπη για την Ελλάδα. Έτσι γεννήθηκε η “ΕΥΝΟΜΙΑ”. Ως φορέας παρέμβασης και όχι ως κάποιος πολιτικός σχηματισμός. Στις ταμπέλες “αριστερά”, “δεξιά” κ.ο.κ, τα γράμματα ξεθώριασαν. Η “ΕΥΝΟΜΙΑ”, κρατάει μια και μόνο ταμπέλα. Αυτήν που γράφει “ΕΛΛΑΔΑ”. Να μας έχει ο Θεός γερούς και στο δρόμο μας, είμαστε βέβαιοι, ότι θα εκπλαγούμε με το πόσοι πολλοί είναι “καθρέφτης” μας… Καλή μας αντάμωση.»


Πρώτη παρέμβαση στη ΔΕΘ
Την πρώτη της κοινωνική παρέμβαση η «Ευνομία» την πραγματοποίησε στη ΔΕΘ, έξω από το εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου τα μέλη της εμποδίστηκαν να μοιράσουν μπαλόνια με τον ήλιο της Βεργίνας και σύνθημα «Μακεδονία, γη ελληνική», ενώ απαγορεύτηκε η είσοδός τους στο χώρο της ΔΕΘ την ημέρα των εγκαινίων και η διανομή μπαλονιών στους επισκέπτες της έκθεσης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr