H εξωσωματική γονιμοποίηση έχει γενέθλια: συμπληρώνει τρεις δεκαετίες ζωής!
Από τον Ιούλιο του 1978 που οι Βρετανοί επιστήμονες Ρόμπερτ Έντουαρντς και Πάτρικ Σέπτοου έφεραν στον κόσμο το πρώτο παιδί του σωλήνα, την 30χρονη σήμερα Λουίζ Μπράουν, ο κόσμος της ανθρώπινης αναπαραγωγής έχει αλλάξει τελείως. Όπως κι ο δικός μας …κόσμος που έκτοτε αυξήθηκε κατά ένα εκατομμύριο παιδιά του σωλήνα. Οι θεραπείες για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, τα δανεικά ωάρια και η παρένθετη μήτρα, έγιναν θεραπείες ρουτ
Από τον Ιούλιο του 1978 που οι Βρετανοί επιστήμονες Ρόμπερτ Έντουαρντς και Πάτρικ Σέπτοου έφεραν στον κόσμο το πρώτο παιδί του σωλήνα, την 30χρονη σήμερα Λουίζ Μπράουν, ο κόσμος της ανθρώπινης αναπαραγωγής έχει αλλάξει τελείως. Όπως κι ο δικός μας …κόσμος που έκτοτε αυξήθηκε κατά ένα εκατομμύριο παιδιά του σωλήνα. Οι θεραπείες για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, τα δανεικά ωάρια και η παρένθετη μήτρα, έγιναν θεραπείες ρουτίνας και δίνουν λύσεις …ζωής στα εκατομμύρια ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα τεκνοποίησης.
Άλλωστε, οι επιστήμονες δεν θα μπορούσαν να μείνουν αδιάφοροι εμπρός στο συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα της υπογονιμότητας που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος, κοινωνικής κι οικονομικής κατάστασης. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για τις διαστάσεις του προβλήματος: η υπογονιμότητα αφορά περίπου 250.000 ζευγάρια μόνον στην Ελλάδα και 70 εκατομμύρια ζευγάρια σε όλο τον κόσμο! Στην χώρα μας κάθε χρόνο γίνονται τουλάχιστον 12.000 προσπάθειες (κύκλοι) εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το «ευτυχές γεγονός» έρχεται για περίπου 3.000 ζευγάρια, τα οποία και αποκτούν τον αντίστοιχο αριθμό παιδιών.
Τριάντα χρόνια έπειτα από την «γέννηση» της εξωσωματικής γονιμοποίησης το μήνυμα που στέλνει η Ένωση Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος (EΜΓΕ) για το μέλλον συνοψίζεται στη φράση «τα καλύτερα δεν έχουν έλθει ακόμη, μόλις ξεκινούν να γίνονται». Μια πρόγευση των νέων εξελίξεων που δίνουν ακόμη μεγαλύτερες ελπίδες τεκνοποίησης στα υπογόνιμα ζευγάρια δίνει, με αφορμή την ενημερωτική ημερίδα την οποία πρόκειται να πραγματοποιήσει η ΕΜΓΕ αύριο στην Αθήνα, ο κ. Λουκάς Κλέντζερης, μαιευτήρας-χειρουργός- γυναικολόγος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Sheffield της Μ. Βρετανίας και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής: «Χάρη σε πρωτοποριακές μεθόδους που αναπτύσσονται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η διερεύνηση του γενετικού προφίλ του εμβρύου, θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής των πιο υγιών εμβρύων ώστε να γίνεται η εμφύτευση μόνον αυτών στη μήτρα. Παράλληλα, άλλες μέθοδοι θα επιτρέπουν να γίνεται η κατάλληλη προετοιμασία στη μήτρα της μέλλουσας μητέρας, με στόχο να καταστεί το περιβάλλον της μήτρας ακόμη πιο «φιλικό» προς το έμβρυο, κάτι που θα σημάνει ουσιαστικά τη δραστική μείωση των αποβολών».
Εξίσου σημαντική είναι η πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά την πρόληψη της κυριότερης επιπλοκής της εξωσωματικής γονιμοποίησης, δηλαδή το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών. Πρόκειται για μια διαταραχή κατά την οποία παρουσιάζεται οίδημα στις ωοθήκες και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή της μέλλουσας μητέρας. Όπως επισημαίνει ο ειδικός, όμως, πλέον με τη λήψη ανώριμων ωαρίων από τη γυναίκα και την ωρίμανσή τους στο δοκιμαστικό σωλήνα πριν από τη γονιμοποίηση αποφεύγεται τελείως η χορήγηση φαρμάκων στη γυναίκα και συνεπώς δεν επιβαρύνεται καθόλου ο οργανισμός της, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να εκλείπει και ο κίνδυνος υπερδιέγερσης των ωοθηκών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr