ΣΔΟΕ: «Κινέζικη» απάτη με τον ΦΠΑ

ΣΔΟΕ: «Κινέζικη» απάτη με τον ΦΠΑ

Σαφάρι ελέγχων σε νεοσύστατες εταιρείες υπηκόων τρίτων χωρών

ΣΔΟΕ: «Κινέζικη» απάτη με τον ΦΠΑ
Μία νέα «φάμπρικα» με αλλοδαπούς, που συστήνουν εταιρείες, εισάγουν «κινέζικα» και δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ, βρίσκεται στο στόχαστρο του Οικονομικού Εισαγγελέα και των φορολογικών αρχών της χώρας.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχωρούν σε ελέγχους νεοσύστατων εταιρειών υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι αν και δεν διαθέτουν τη σχετική τεχνογνωσία αλλά κυρίως τα απαραίτητα κεφάλαια, δραστηριοποιούνται στον χώρο των εισαγωγών διαπράττοντας σειρά αδικημάτων χωρίς να αποδίδουν τον ΦΠΑ.

Αφορμή για την έναρξη της συγκεκριμένης έρευνας υπήρξε η εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας πλαστογραφώντας αποκόμιζαν οικονομικό όφελος μέσω του παραεμπορίου, και τώρα βρίσκονται αντιμέτωπα με κατηγορίες για παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα, της τελωνειακής νομοθεσίας και του νόμου περί αθέμιτου ανταγωνισμού. Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ενημερώνοντας σχετικά τη Βουλή, ανέφερε ότι “στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργεί το ΣΔΟΕ για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και ειδικότερα του παραεμπορίου, εντοπίστηκε και εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν πλαστογραφίες και κατηγορούνται για παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα και των Ν.2960/01 και Ν.146/1914”.

“Οχημα” για την επίτευξη των σκοπών της οργάνωσης αποτέλεσαν μονοπρόσωπες Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες(ΙΚΕ), μέσω των οποίων, εκμεταλλεύονταν το “παράθυρο”, που αφήνει το τελωνειακό καθεστώς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, “μέσω νομικών προσώπων, κυρίως Μονοπρόσωπων ΙΚΕ, εισήγαγαν εμπορεύματα από τρίτες χώρες(Κίνα) και εκμεταλλευόμενοι το Καθεστώς 42 αποκόμιζαν όφελος τουλάχιστον ισόποσο της αξίας του ΦΠΑ”.

Βάσει των δεδομένων αυτών και “εκτιμώντας ότι από την παραπάνω διαδικασία, ενδεχόμενα να προκύπτει οικονομική ζημιά εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, υποβλήθηκε αίτημα από το ΣΔΟΕ προς τον Οικονομικό Εισαγγελέα για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, το οποίο έγινε δεκτό. Ελέγχεται ήδη μεγάλος αριθμός εταιρειών με κοινά χαρακτηριστικά (πρόσφατη έναρξη εργασιών, αλλοδαποί διαχειριστές, εταίροι χωρίς τεχνογνωσία στο χώρο και πρότερη εισοδηματική ανεπάρκεια όσον αφορά την εξεύρεση κεφαλαίων) στα πλαίσια εκτέλεσης της ανωτέρω εισαγγελικής εντολής”.

Σε κάθε περίπτωση, την “τρύπα”, που δημιουργείται στις τελωνειακές πύλες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την εφαρμογή του καθεστώτος 42 περί, “Θέσης εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή από ΦΠΑ και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε”, την οποία εκμεταλλεύονται εισαγωγείς ώστε να μην αποδώσουν τον ΦΠΑ, έχει διαπιστώσει εγκαίρως το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: “Το τελωνειακό καθεστώς 42 είναι ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί ένας εισαγωγέας στην ΕΕ προκειμένου να επιτύχει απαλλαγή από τον ΦΠΑ. Εφαρμόζεται όταν τα αγαθά που εισάγονται από τρίτες χώρες σε ένα κράτος μέλος πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλο κράτος μέλος. Στις περιπτώσεις αυτές, ο οφειλόμενος ΦΠΑ καταβάλλεται στο τελευταίο, ήτοι στο κράτος μέλος προορισμού. Ελλοχεύει ο κίνδυνος τα εισαχθέντα αγαθά να παραμείνουν στο κράτος μέλος εισαγωγής χωρίς να καταβληθεί ο ΦΠΑ ή, επίσης, να καταναλωθούν στο κράτος μέλος προορισμού χωρίς να εισπραχθεί ο ΦΠΑ στο κράτος αυτό”.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης