Προσφυγικό: Εκατοντάδες μετανάστες καθημερινά στην Ελλάδα - Ο Ερντογάν ξεκινά εκστρατεία στη Συρία

Προσφυγικό: Εκατοντάδες μετανάστες καθημερινά στην Ελλάδα - Ο Ερντογάν ξεκινά εκστρατεία στη Συρία

Προβληματισμός για τη στάση του Τούρκου προέδρου - Εκπρόσωπος της Κομισιόν: Θετικό βήμα η συμφωνία της Μάλτας - Σε ισχύ τα μέτρα αποσυμφόρησης της Κύμης

Προσφυγικό: Εκατοντάδες μετανάστες καθημερινά στην Ελλάδα - Ο Ερντογάν ξεκινά εκστρατεία στη Συρία
Από το βήμα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη και όχι τυχαία, διάλεξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντπογάν να «ανακοινώσει» της έναρξη της στρατιωτικής εκστρατείας που έχει σχεδιάσει στις περιοχές της Συρίας, ανατολικά του Ευφράτη, προκειμένου, όπως λέει ο ίδιος, να δημιουργηθεί μία «ουδέτερη» ζώνη στα σύνορα των δύο χωρών. Ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί με 3,6 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες την Ευρώπη και ιδιαίτερα την Ελλάδα, ως χώρα πρώτης υποδοχής, συνδέοντας την επιχείρηση στη Συρία με το Προσφυγικό και την αύξηση του ποσού που θα λάβει από τις Βρυξέλλες.

Τα γεγονότα στο καυτό ζήτημα του προσφυγικού «τρέχουν», καθώς ο Τούρκος πρόεδρος θέτει σε εφαρμογή το σχέδιό του για τους Κούρδους. Σε προηγούμενες δηλώσεις του, είχε πει πως αν προχωρήσει η επιχείρηση εκκαθάρισης, θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέοι πρόσφυγες. Ο Ερντογάν ήταν εκείνος που συνέδεσε το ζήτημα της Συρίας με ττο Προσφυγικό, λέγοντας πως αν ανοίξει την κάνουλα, η Ευρώπη θα πλημμυριστεί από μετανάστες.

Ενώ στην Ευρώπη δεν λαμβάνουν μέτρα και ο Ερντογάν ακολουθεί το χρονοδιάγραμμά του, οι προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Συνολικά 360 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες καταγράφηκαν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι και τις 4 το απόγευμα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας στη Λέσβο. Μάλιστα οι 62 από αυτούς έφτασαν σήμερα τα χαράματα στη Λήμνο και μεταφέρονται στη Λέσβο με πλοίο της γραμμής. Στο ίδιο διάστημα στη Χίο πέρασαν 109 άτομα και στη Σάμο 16. Δηλαδή στα νησιά του Βορείου Αιγαίου σήμερα και μέχρι τις 4 το μεσημέρι πέρασαν 485 άτομα.

Κλείσιμο
Τη Δευτέρα στη Λέσβο πέρασαν 147 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 75 και στη Σάμο 116. Συνολικά δηλαδή 347 άτομα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία που προέρχονται από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίου σε λιγότερο από 48 ώρες πέρασαν και καταγράφηκαν στα ΚΥΤ των τριών νησιών 832 νέοι αιτούντες άσυλο.

Προβληματισμός για τη στάση του Τούρκου προέδρου

«Eκρηκτική» χαρακτήρισε την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στις Βρυξέλλες ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη συνεδρίαση της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Europol για το μεταναστευτικό και τη συνεργασία της με τη Frontex και την Τουρκία.

«Η εμβάθυνση της συνεργασίας της Europol με την Frontex για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τη στοχευμένη δράση κατά των εγκληματικών ομάδων και των τρομοκρατών, είναι επιβεβλημένη», ανέφερε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μ. Χαρακόπουλος προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο επιβάλλεται «ειδικά για την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή μια νέα έξαρση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, από τα ανατολικά της σύνορα, με ευθύνη της Τουρκίας».

Απευθυνόμενος στην εκτελεστική διευθύντρια της Europol, Κατρίν Ντε Μπολ, ο Μ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «είναι εκατοντάδες οι νεοεισερχόμενοι καθημερινά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά και από την περιοχή του Έβρου στην Θράκη», ενώ ενημέρωσε ότι το Σάββατο υπήρξε έκτακτη σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση τού προβλήματος. «Η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου είναι εκρηκτική, ενώ και στην ηπειρωτική Ελλάδα ασφυκτιούν τα hot spots, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη συμφωνία της Europol με την Τουρκία, επισημαίνοντας πως «δυστυχώς, η συγκεκριμένη συμφωνία δεν έχει σημειώσει πρόοδο, με ευθύνη της Τουρκίας, που απαιτεί την ανταλλαγή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

«Ωστόσο, στην Τουρκία δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός εγκληματικών οργανώσεων, κυρίως στον τομέα της διακίνησης μεταναστών, και το επίπεδο της υφιστάμενης συνεργασίας δεν επιτρέπει την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση και εξάρθρωση εγκληματικών ομάδων που δρουν εντός και εκτός ΕΕ. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ευθέως ότι θα ανοίξει τα σύνορά του για να στείλει στην Ευρώπη εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες», υπογράμμισε.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν: Θετικό βήμα η συμφωνία της Μάλτας

Για «θετικό βήμα» που πρέπει όμως να συζητηθεί σε επίπεδο ΕΕ και να υπάρξει ευρύτερη συμφωνία στο κείμενο έκανε λόγο η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, ερωτηθείσα σχετικά με το κείμενο στο οποίο συμφώνησαν χθες σε συνάντησή τους στη Μάλτα, οι υπουργοί Εσωτερικών της Μάλτας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Φινλανδίας, παρουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για ένα συμφωνημένο κείμενο με προσωρινό χαρακτήρα και με στόχο να είναι ευκολότερη η πρόβλεψη για το πού θα αποβιβάζονται οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα. «Δεν είναι ένα ευρωπαϊκό σύστημα, ωστόσο, η Επιτροπή είναι έτοιμη να υποστηρίξει τα κράτη-μέλη σε οικονομικό και επιχειρησιακό επίπεδο» εξήγησε η Ν. Μπερτό, ενώ κάλεσε και άλλα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Επιτροπή έχει ως προτεραιότητα να βρεθούν «μακροχρόνιες λύσεις» στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Ερωτηθείσα σχετικά και με την κατάσταση στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η συμφωνία αφορά τις διασώσεις στην Κεντρική Μεσόγειο, η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση σε όλα τα κράτη-μέλη και πως σε αυτή τη φάση δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη υποστήριξη στο ένα ή στο άλλο κράτος-μέλος.

Η συμφωνία και οι σχετικές λεπτομέρειες αναμένεται να συζητηθούν στη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Σε ισχύ τα μέτρα αποσυμφόρησης της Κύμης

Σε ισχύ τίθενται μέτρα για την αποσυμφόρηση της Σύμης, μετά τις εικόνες εξαθλίωσης με τους χιλιάδες πρόσφυγες, που έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου, και την έκκληση του δημάρχου Λευτέρη Παπακαλοδούκα για αποσυμφόρηση. Μετακινήθηκαν, συγκεκριμένα, από το νησί 150 αιτούντες άσυλο στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης της Κω και της Λέρου.

Όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προγραμματίζονται και άλλες μετακινήσεις αιτούντων άσυλο από τη Σύμη προς τα γύρω νησιά μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Εξάλλου, το πρωί έφτασαν από τη Σάμο στον Πειραιά 380 άτομα, για τα οποία είχε γίνει άρση του γεωγραφικού περιορισμού. Οι αιτούντες θα παραμείνουν για λίγες ημέρες στο κέντρο φιλοξενίας της Κορίνθου και στη συνέχεια θα μετακινηθούν σε άλλα κέντρα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο προγραμματίζεται η μεταφορά άλλων 300 αιτούντων άσυλο από τη Λέσβο και τη Χίο προς τον Πειραιά.

Κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν ότι πρόθεση είναι να υπάρχει συνεχής ροή μετακινήσεων αιτούντων άσυλο που δεν έχουν γεωγραφικό περιορισμό, από τα νησιά προς την ενδοχώρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης