Σήμερα η «Βραδιά Ερευνητή» στο ΙΤΕ: Οι επισκέπτες θα κάνουν πειράματα και θα δουν... ρομπότ

Σήμερα η «Βραδιά Ερευνητή» στο ΙΤΕ: Οι επισκέπτες θα κάνουν πειράματα και θα δουν... ρομπότ

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου μίλησε στο «protothema.gr»  για τη μεγάλη γιορτή της επιστήμης και τα όσα περιλαμβάνει

erevniti
Τα δικά τους πειράματα μπορούν να κάνουν σήμερα όσοι περάσουν τις πόρτες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη που ανοίγει μία φορά τον χρόνο για το κοινό στην «Βραδιά Ερευνητή».

Όπως λέει στο «protothema.gr» o Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του ΙΤΕ: «Την τελευταία Παρασκευή κάθε Σεπτέμβρη, πάνω από 3.000 άτομα επισκέπτονται το ΙΤΕ, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής γιορτής για την έρευνα, της Βραδιάς του Ερευνητή. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα εργαστήρια, να γνωρίσουν τα επιτεύγματά των Ινστιτούτων του, να συνομιλήσουν με τους ερευνητές, να πραγματοποιήσουν οι ίδιοι πειράματα, να δουν ρομπότ και συσκευές και ό,τι άλλο χρησιμοποιείται στην έρευνα. Φέτος, θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να συμμετάσχουν σε δρώμενα για την ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο, να δουν εκθέματα μαθητών σχολείου, αλλά και να περιηγηθούν στην έκθεση βιβλίων των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης και να αγοράσουν βιβλία μόλις με 5 ευρώ. Επίσης, μπορούν να απολαύσουν ένα κέρασμα, συνοδεία μουσικής. Σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, το ΤΕΙ Κρήτης και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ στο Ρέθυμνο, διοργανώνονται ποικίλες άλλες εκδηλώσεις. Η υποστήριξη της Βραδιάς Ερευνητή γίνεται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω πως η πρόταση του ΙΤΕ για χρηματοδότηση βγήκε πρώτη στην Ευρώπη, παντρεύοντας την επιστήμη και τη σύγχρονη τεχνολογία, με την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά.»

Σε ότι αφορά στο σημερινό πρόγραμμα, περιλαμβάνεται ξενάγηση στα εργαστήρια, ώστε οι επισκέπτες να γνωρίσουν τα επιτεύγματά των Ινστιτούτων του, να συνομιλήσουν με τους ερευνητές, να πραγματοποιήσουν οι ίδιοι πειράματα, να δουν ρομπότ και συσκευές και ό,τι άλλο χρησιμοποιείται στην έρευνα.

Τι είναι η «Βραδιά Ερευνητή»

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας συμμετέχει στη μεγάλη γιορτή της Επιστήμης, ανοίγοντας και φέτος τις πύλες του για να υποδεχθεί το κοινό στη «Βραδιά Ερευνητή 2019» στις εγκαταστάσεις του στα Βασιλικά Βουτών, σήμερα από τις 17:00 μέχρι τις 23:00. Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν από κοντά μια σειρά από διαδραστικά πληροφορικά συστήματα με πολλαπλές δραστηριότητες και εφαρμογές, προηγμένες τεχνολογίες laser και τεχνολογίες από την βιοϊατρική έρευνα μέχρι τη βιοτεχνολογία, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά σε ερευνητικά πειράματα. Επίσης, μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου και Λυκείου Ηρακλείου θα παρουσιάσουν τα δικά τους επιστημονικά επιτεύγματα στους επισκέπτες της βραδιάς.

Κλείσιμο
Παράλληλα, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, για τρίτη χρονιά φέτος, θα διαθέσουν επιλεγμένα βιβλία τους στην ειδική τιμή των 5€, με στόχο την ενίσχυση φιλανθρωπικού οργανισμού.Η «Βραδιά Ερευνητή» είναι μια δράση που ξεκίνησε το 2005, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και πλέον υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Πλαίσιο «HORIZON 2020» και συγκεκριμένα από τη δράση Marie Sklodowska-Curie. Διοργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, σε περισσότερες από 300 πόλεις στην Ευρώπη. Στόχος των εκδηλώσεων είναι να αναδειχθεί το επιστημονικό έργο που επιτελεί ο ερευνητής και η σπουδαία συνεισφορά του στην Κοινωνία.Στη χώρα μας φέτος, διοργανώνονται ταυτόχρονα εκδηλώσεις σε εννέα πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ξάνθη, Καλαμάτα, Κόρινθο, Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Η "Βραδιά Ερευνητή 2019" χρηματοδοτείται από την ΕΕ και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης