Τραγωδία στη Μόρια: Σύγχυση με τους νεκρούς από τη φωτιά

Αντικρουόμενες πληροφορίες και σύγχυση με τον αριθμό των νεκρών από την πυρκαγιά - Μία σορός έχει μεταφερθεί προς το παρόν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης - Πληροφορίες μιλούν για ένα βρέφος νεκρό, άλλες για δύο αγνοούμενα παιδιά και άλλοι επιμένουν πως η γυναίκα ήταν μόνη της - Τι εξετάζει η ιατροδικαστική υπηρεσία - Πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά

Σχεδόν ένα 24ωρο μετά την πυρκαγιά στη Μόρια και ακόμα επικρατεί σύγχυση σε σχέση με τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στον καταυλισμό - «κολαστήριο», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει κατά καιρούς.

Προς το παρόν, επισήμως, μόνο η σορός μίας γυναίκας έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, ενώ πληροφορίες μιλούν είτε για ένα βρέφος νεκρό, είτε για δύο παιδιά που αγνοούνται, είτε για το ότι η γυναίκα ήταν μόνη της στον οικίσκο, όταν κάηκε.

Αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν ότι μια γυναίκα και το λίγων μηνών παιδί της απανθρακώθηκαν στον οικίσκο που έμεναν και από τον οποίο ξέσπασε η φωτιά, στον καταυλισμό της Μόριας, το απόγευμα της Κυριακής. Πρόκειται για έναν από τους οικίσκους που βρίσκονται αρκετά μπροστά στον κεντρικό ηλεκτρολογικό πίνακα του καταυλισμού, όπου, όπως καταγγέλουν ανρθωπιστικές οργανώσεις, υπάρχουν γυμνά καλώδια και πρόχειρες συνδέσεις για ρεύμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η φωτιά ξέσπασε από την κουζίνα του οικίσκου, ενώ η γυναίκα που ήταν μόνη της μέσα, αντιμετώπιζε και προβλήματα ακοής.

Άλλες πληροφορίες όμως αναφέρουν πως η γυναίκα είχε ένα βρέφος, το οποίο όμως απανθρακώθηκε μαζί της, χωρίς ωστόσο να έχει εντοπιστεί επισήμως η σορός του. Μετανάστες καταγράφηκαν χθες να περιφέρουν κουβέρτες που υποτίθεται πως περιείχαν την απανθρακωμένη σορό του παιδιού, όμως δεν εντοπίστηκε πτώμα, παρά μόνο ιστοί, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στην ιατροδικαστική υπηρεσία, που αναμένεται να συντάξει πόρισμα.

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, ο εκπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου στη Μόρια, Δημήτρης Πατέστος δήλωσε, επικαλούμενος πληροφορίες και μαρτυρίες, ότι στο κοντέινερ ζούσε οικογένεια με μητέρα και δύο παιδιά, τα οποία αγνοούνται. «Μητέρα με δύο παιδιά αναφέρουν όλοι, μητέρα με δύο παιδάκια, που προσπάθησαν να βγουν από την πόρτα αλλά δεν τα κατάφεραν, με αποτέλεσμα να καούν μέσα... Αργότερα μεταφέρθηκε η σορός της γυναίκας με ιδιωτικό αυτοκίνητο στο νοσοκομείο, ενώ τα παιδάκια της αγνοούνται... Δεν νομίζω ότι θα μπορέσουν να βρουν κάτι... Είχε πάρα πολύ κόσμο, από τα κοντέινερ έχουν μείνει μόνο οι σκελετοί... Δεν ξέρανε ακριβώς, επισήμως ποιοι μένανε εκεί, προκύπτει μόνο από μαρτυρίες», είπε ο κύριος Πατέστος.

Παράλληλα, υπήρξε σύγχυση με ένα βρέφος που μεταφέρθηκε με κρίση επιληψίας στο νοσοκομείο, το οποίο όμως είναι καλά στην υγεία του.


Οι Γιατροί του Κόσμου άλλωστε επισημαίνουν πως στη Μόρια διαμένουν περίπου 13.000 άτομα ενώ η χωρητικότητα του ΚΥΤ είναι μόλις  για 3.000. Στο σύνολο των νησιών, οι διαμένοντες υπολογίζονται στους 26.273 – ενώ η χωρητικότητα των  κέντρων φιλοξενίας είναι για 6.338 άτομα. 


Δεν έχουν δηλωθεί αγνοούμενοι - Μία Αφγανή η νεκρή

Σε μία γυναίκα από τους 12 συνολικά Αφγανικής καταγωγής κατοίκους του κοντέινερ (τρία ζευγάρια και έξι παιδιά), της οποίας η απώλεια έχει δηλωθεί, ανήκει τελικά η σορός που είχε μεταφερθεί, χθες, στο νοσοκομείο. Πέραν αυτής, δεν έχει δηλωθεί η απώλεια κάποιου άλλου ανθρώπου, ενώ όλα τα ευρήματα εξετάζονται, σημείωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συσκέψεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη.

Επίσης, «στο σύνολό τους, όλοι οι κάτοικοι των οκτώ συνολικά καμένων οικίσκων είναι καλά στην υγεία τους», διευκρινίστηκε κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Επίσης, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ανακριτικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού, ενώ η φωτιά φαίνεται πως ξεκίνησε από τον χώρο όπου χρησιμοποιείτο από τους διαμένοντες στους οικίσκους, ως μαγειρείο.



Ο υφυπουργός έκανε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ακολούθησαν την πυρκαγιά, τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο τρεις άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και ένας πυροσβέστης, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.




Λευτέρης Οικονόμου: Εθνική κρίση το μεταναστευτικό

«Διερχόμεθα μια εθνική κρίση και απαιτείται όλοι μαζί με πνεύμα υπευθυνότητας, όπως οι Έλληνες μπορούμε να δείχνουμε σε δύσκολες στιγμές, να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Έρχεται ο χειμώνας και όλοι οι Έλληνες, πανελλαδικά, πρέπει να συνδράμουμε στο έργο που φαίνεται ότι έχει αρχίσει να υλοποιείται για την αποσυμφόρηση των νησιών», κατέληξε ο κ. Οικονόμου, ανακοινώνοντας και τη συμφωνία των 13 Περιφερειαρχών με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την αναλογική υποδοχή και φιλοξενία αριθμού αιτούντων άσυλο, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Άρης Χατζηκομνηνός, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο ειδικός γραμματέας πρώτης υποδοχής και οι τοπικοί διοικητές της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Στρατού.




Κομισιόν: Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε την βοήθειά μας

Τραγικό γεγονός χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θάνατο της γυναίκας στη Μόρια από πυρκαγιά, δηλώνοντας ετοιμότητα για περαιτέρω υποστήριξη των ελληνικών αρχών, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

«Η πυρκαγία που ξέσπασε στη Μόρια και που στοίχισε τη ζωή μιας γυναίκας και προκάλεσε τον τραυματισμό του παιδιού της είναι ένα τραγικό γεγονός για το οποίο λυπούμαστε βαθιά», δήλωσε η Μ. Αντρέεβα κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές τις τελευταίες εβδομάδες εντείνουν την ήδη μεγάλη πίεση στα νησιά, δημιουργώντας «μη βιώσιμες συνθήκες».

«Η Επιτροπή παραμένει διαθέσιμη να υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές κατεπειγόντως έτσι ώστε να εφαρμόσουν έκτακτα μέτρα για την αποσυμπίεση της κατάστασης», επισήμανε η ίδια, χαιρετίζοντας τα μετρά που έχει ήδη ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που σχετίζονται με την «ικανότητα υποδοχής», δεδομένων των αυξημένων προσελεύσεων.

«Αυτά περιλαμβάνουν επιπλέον μεταφορές στην ενδοχώρα με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και χρηματοδότηση από την ΕΕ, αύξηση της ικανότητας υποδοχής στην ενδοχώρα καθώς και αύξηση των επιστροφών από τα νησιά, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντικών επιστροφών», τόνισε.

Η Μ. Αντρέεβα ανέφερε επίσης ότι ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσουν το εν λόγω θέμα, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και την Τουρκία με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Σεχόφερ και της Γαλλίας, Kριστόφ Καστανέρ προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στην Ελλάδα και τη συνεργασία με την Τουρκία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. «Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε την βοήθειά μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τις ελληνικές αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση της κατάστασης προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες», κατέληξε η Μ. Αντρέεβα.

Βίντεο με το χρονικό όσων έγιναν στη Μόρια:



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr