Πέτρος Τατσόπουλος: Το «θαύμα» και πώς έγινε

Πέτρος Τατσόπουλος: Το «θαύμα» και πώς έγινε

Οκτώ ημέρες διήρκεσε το δύσκολο «ταξίδι» του συγγραφέα και πρώην βουλευτή στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, ένα ταξίδι μέσα από το οποίο σώθηκε η ζωή του αλλά και η συνείδησή του, όπως ο ίδιος έγραψε στο facebook

Πέτρος Τατσόπουλος: Το «θαύμα» και πώς έγινε
Οκτώ ημέρες διήρκεσε το "ταξίδι" του συγγραφέα και πρώην βουλευτή κ. Πέτρου Τατσόπουλου στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, ένα ταξίδι μέσα από το οποίο σώθηκε η ζωή του αλλά και η συνείδησή του, όπως ο ίδιος περιέγραψε σε ανάρτησή του στο facebook, λίγες ώρες μετά το εξιτήριό του, χθες το μεσημέρι.

Από πλευράς αμιγώς ιατρικής πάντως ήταν αντικειμενικά ένα πολύ δύσκολο ταξίδι. Ο οξύς διαχωρισμός αορτής, η πάθηση της καρδιάς με την οποία διαγνώστηκε στο Ιπποκράτειο, την Τρίτη 1 Οκτωβρίου ο 59χρονος συγγραφέας, έχει υψηλή θνητότητα. Αν δεν αντιμετωπιστεί μέσα σε δύο 24ωρα από την στιγμή που εκδηλωθεί ο πόνος, ο ασθενής καταλήγει - οι περισσότεροι ασθενείς καταλήγουν το πρώτο 24ωρο.

Ο κ. Τατσόπουλος είχε την... τύχη να εμφανίσει το σύμπτωμα του έντονου πόνου σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση. Καλεσμένος σε εκπομπή του Alpha, για να μιλήσει για το προσφυγικό ζήτημα, δήλωσε ότι δεν αισθάνεται καλά. Εκτός "αέρα" είπε ότι πονάει στο στήθος και λιποθύμισε. Μέχρι να τον παραλάβει το ασθενοφόρο, γιατρός που βρισκόταν στο στούντιο, τού έκανε ανάνηψη. Ο πλαστικός χειρουργός, κ. Γιώργος Λύρας, μιλώντας για το συμβάν, είπε πως "ο Πέτρος Τατσόπουλος ήταν πάνω από 10 λεπτά αναίσθητος. Διεκομίσθη σταθερός και έχοντας τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο".

Από την στιγμή που λιποθύμισε μέχρι τη διακομιδή του στο Ιπποκράτειο πέρασαν περίπου δύο ώρες. Ο ασθενής βρέθηκε στο νοσοκομείο στη 1 το μεσημέρι της 1ης Οκτωβρίου. Τα στατιστικά της νόσου με την οποία τελικά διαγνώστηκε -γιατί αρχικά έγινε λόγος για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου- δίνουν 2% λιγότερες πιθανότητες για ζωή κάθε μία ώρα που περνά από την στιγμή που εκδηλωθεί ο πόνος. Στο 24ωρο οι πιθανότητες για ζωή είναι δηλαδή 50% - κι αυτό δυστυχώς συμβαίνει συχνά σε ανάλογα περιστατικά διαχωρισμού αορτής όταν είτε ο πόνος δεν αξιολογείται ως σύμπτωμα που θα οδηγήσει τον ασθενή στον γιατρό είτε η απόσταση δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε νοσοκομείο, με καρδιολογική κλινική που θα διαγνώσει την πάθηση.

Η ΣΚΕΨΗ ΜΑΣ Σ' ΕΚΕΙΝΟΥΣ Τη στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς αναλώνουν τον υπερπολύτιμο και -καθώς αποδεικνύεται- τον...

Δημοσιεύτηκε από Petros Tatsopoulos στις Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019


Ο συγκεκριμένος ασθενής παρελήφθη αμέσως από τους έμπειρους γιατρούς του Ιπποκρατείου, οι οποίοι θεωρώντας πως πρόκειται για έμφραγμα, με βάση τα λεγόμενά του στο στούντιο και την καταγραφή των διασωστών του ΕΚΑΒ, τον οδήγησαν αμέσως στο αιμοδυναμικό τμήμα για αγγειογραφία. Το ότι βρέθηκε στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει επίσης σημασία: το Ιπποκράτειο με τον Ευαγγελισμό βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης καρδιοχειρουργικών περιστατικών όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη τη νότια Ελλάδα. Ο θάνατος της 52χρονης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το περασμένο Σάββατο ανέδειξε τα δραματικά κενά. Θωρακοχειρουργικες κλινικές σε Πανεπιστημιακά νοσοκομεία όπως του Ρίου και του Ηρακλείου δεν εφημερεύουν και τα περιστατικά διακομίζονται από τη Δυτική Ελλάδα στα Ιωάννινα και την Αθήνα και από την Κρήτη στην Αθήνα. Στον Ευαγγελισμό γίνονται ετησίως περίπου 60 επεμβάσεις για την αντιμετωπιση οξέος διαχωρισμού ανιούσας αορτής και άλλες τόσες στο Ιπποκράτειο.

Ο οξύς διαχωρισμός ανιούσας αορτής που διαγνώστηκε στον κ. Τατσόπουλο έβαλε στο...περιθώριο τους καρδιολόγους και έφερε στο θεραπευτικό προσκήνιο τους καρδιοχειρουργούς. Από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα οι καρδιοχειρουργοί αντιμετώπιζαν το "σκίσιμο" του χιτώνα της αορτής, δίνοντας μάχη με τον χρόνο για την αποκατάστασή του. Όπως γλαφυρά περιέγραψε σε τηλεοπτική εκπομπή, ο καρδιοχειρουργός του Ιπποκρατείου, κ. Πέτρος Λυμπεριάδης, "εγώ άνοιγα τον ασθενη και ο αναισθησιολόγος τον νάρκωνε!".

Η επέμβαση χαρακτηρίστηκε επιτυχής μετά την ολοκλήρωση της και ο ασθενής εισήχθη στη Μονάδα Καρδιοχειρουργικής Ανάνηψης. Μια νέα μάχη ξεκίνησε εκεί για τον κ. Τατσόπουλο. Μετά την συγκεκριμένη καρδιοχειρουργική επέμβαση 1 στους 3 ασθενείς πεθαίνει. Το ενδεχόμενο της αιμορραγίας όπως και εκείνο της ανακοπής είναι απειλητικά για τη ζωή των χειρουργημένων ακόμη και όταν πρόκειται για απόλυτα επιτυχείς επεμβάσεις.

Κλείσιμο
Ο κ. Τατσόπουλος βγήκε από τη Μονάδα το τρίτο 24ωρο, έχοντας σταθερή αιμοδυναμική κατάσταση και καλή λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού του - από το δεύτερο 24ωρο είχε άλλωστε αποσωληνωθεί. Η νοσηλεία του συνεχίστηκε σε θάλαμο στην Α' Πανεπιστημιακή Καρδιοχειρουργική κλινική.

Και πάλι τα στατιστικά πλανώνταν απειλητικά πάνω από τον ασθενή: ανήκε μεν στο 70% των ασθενών με οξύ διαχωρισμό αορτής που κέρδισαν τη μάχη για τη ζωή, αλλά πλέον έπρεπε να "ξεφύγει" από τον κίνδυνο να μπει στο 20% των ασθενών που εκδηλώνουν εγκεφαλικό, νεφρική ανεπάρκεια κα. Η νοσηλεία του ολοκληρώθηκε χωρίς ευτυχώς να αλλάξει... κατηγορία. Παρέμεινε σε εκείνη των νικητών ή/και τυχερών της ζωής. Έπειτα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και στην κλινική, ο κ. Τατσόπουλος ολοκλήρωσε το σύντομο σε διάρκεια αλλά μαραθώνιο σε ένταση "ταξίδι" του στο Ιπποκράτειο. Πλέον γνωρίζει ότι ως καρδιολογικός ασθενής θα υπόκειται σε κανόνες, φαρμακευτική αγωγή, εξετάσεις, και ότι θα επανέρχεται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο στο Ιπποκράτειο, στους γιατρούς. (Ανα)Γνωρίζει όμως, όπως διαφαίνεται από τις λίγες σκέψεις που ανήρτησε στο facebook, και την αξία του έργου τους, έχοντας βιωματικά εισπράξει ότι "κάνουν το καλό και το ρίχνουν στο γυαλό, δίχως καμία εξυπηρέτηση να μην προσδοκούν ως ελάχιστη ανταπόδοση. Το να αναγνωρίσω ότι μου έσωσαν τη ζωή είναι το λιγότερο. Έχω όμως την εντύπωση ότι έσωσαν και τη συνείδηση μου. Εκείνοι, για μια ακόμη φορα, καθάρισαν για λογαριασμό όλων μας".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης