Ιεραρχία της Εκκλησίας: Ο Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας διάδοχος του Αμβρόσιου στη Μητρόπολη Καλαβρύτων

Αναδείχθηκαν τρεις νέοι μητροπολίτες - Χωρίς εκπλήξεις η διαδικασία εκλογής - Ποιοι είναι οι τρεις νέοι Μητροπολίτες

Ολοκληρώθηκαν χωρίς καμία έκπληξη οι εκλογικές διαδικασίες για τους τρεις νέους Μητροπολίτες, καθώς και στις τρεις εκλογικές διαδικασίες εκλέχθηκαν αυτοί που είχαν θεωρηθεί ως “οι βασικοί διεκδικητές”, ενώ κινούνταν στο πνεύμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Ο νέος μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών, μέχρι σήμερα πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, έλαβε 62 ψήφους. Ο νέος Μητροπολίτης Λήμνου Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Καλογερόπουλος εκλέχθηκε με 61 ψήφους

Τον Α' Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Ιερώνυμο Κάρμα, εξέλεξε το Σώμα της Ιεραρχίας, νέο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Ο Αρχιμ. Ιερώνυμος εξελέγη από το Σώμα της Ιεραρχίας με 74 ψήφους.

Ο νέος Μητροπολίτης Καλαβρύτων έχει σπουδάσει στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, ενώ ομιλεί Αγγλικά και Σερβικά. Έγινε μοναχός στις 12 Αυγούστου 1989 στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 22 Ιουλίου 2002 από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιος, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αιγίου.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2005 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου Καλλιθέας Αιγίου.


Επίσης διετέλεσε:


Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί των Ευρωπαϊκών Θεμάτων, από 2001 έως 2010.

Β΄ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας Ελλάδος, από 17-3-2016 έως 13-3-2019.

Α΄ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας Ελλάδος, από 13-3-2019 έως σήμερα.

Εθελοντής Παραγωγός στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος από Σεπτεμβρίου 2003 έως Οκτωβρίου 2007.

Τέλος διετέλεσε Καθηγούμενος της Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου από το 2003 έως σήμερα.


Ο Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος (κατά κόσμον Εμμανουήλ) Καλογερόπουλος γεννήθηκε στις Σπέτσες το 1962, όπου και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.

Κατόπιν σπούδασε στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1983, ενώ το 1990 Πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης.

Υπηρέτησε ευδοκίμως επί εικοσιπενταετία στην ενιαία Ιερά Μητρόπολη Αττικής, και διετέλεσε Προιστάμενος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κεφαλαρίου Κηφισιάς (1992-2010), Αρχιερατικός Επίτροπος Κηφισιάς (1997-2010), Γραμματέας (2000-2002), Ηγουμενοσύμβουλος (2003-2013) της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Μαυροσουβάλας (νυν Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών) και τέλος Πρωτοσύγκελλος (2002-2010).

Παράλληλα κατά τα έτη 2006-2010 διετέλεσε Πρόεδρος της Εφορείας Εκκλησιαστικής Εστίας της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας της Κηφισιάς.

Στην εκκλησιαστική περίοδο της υπερπενταετούς Τοποτηρητείας της Ιεράς Μητροπόλεως συνετέλεσε τα μέγιστα στην εύρυθμη διοίκηση και στην ομαλή πορεία της Τοπικής Εκκλησίας.

Μετά τη διχοτόμησή της το 2010 διορίστηκε Πρωτοσυγκελλεύων της αρτισυστάτου Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, στην οποία και παρέμεινε έως τον Σεπτέμβριο του 2010, από όπου μετατέθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, διοριζόμενος Πρωτοσύγκελλος, θέση που κατείχε μέχρι σήμερα.

Στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής του ανετέθηκαν υπεύθυνες θέσεις σε διάφορες Διοικητικές και Διαχειριστικές Επιτροπές Ιερών Καθιδρυμάτων και ευαγών Ιδρυμάτων.


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών (κατά κόσμο Ιωάννης Βολιώτης) γεννήθηκε στην Κοζάνη στις 9 Μαίου 1977.

Κατάγεται εκ πατρός από τα Ασπρόγεια Ν. Φλώρινας, απόγονος αγωνιστών του ένδοξου Μακεδονικού Αγώνα, και εκ μητρός από την Καστοριά, όπου και μεγάλωσε.

Από το 1995 έως το 2002 έλαβε διαδοχικά τα πτυχία του Τμήματος Νομικής και του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στον Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου της Νομικής Σχολής στο γνωστικό αντικείμενο εκκλησιαστικό δίκαιο.

Κατέχει επίσης πτυχία γλωσσομάθειας για την αγγλική και για την γερμανική γλώσσα, τιμητικά διπλώματα στην βυζαντινή και εκκλησιαστική μουσική, καθώς και το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Κατάρτισης στους Υπολογιστές - ECDL.

Υπηρέτησε πλήρη στρατιωτική θητεία ως έφεδρος υπαξιωματικός στο Σώμα Υλικού Πολέμου.

Πνευματικό ανάστημα του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Γρηγορίου του Γ´ εντάχθηκε στον Ιερό Κλήρο το 2001 και μέχρι το 2011 εγκαταβίωσε ως μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.

Το 2011 εντάχθηκε στο δυναμικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη, και χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ και από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και έλαβε το 2012 το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και χειροθετήθηκε Πνευματικός.

Το 2011 διορίσθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Ιεράς Πρωτοσυγκελλίας και μέχρι το 2014 υπηρέτησε ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Από το 2014 έως το 2019 και με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος και Γενικός Διεθυντής όλων των Υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Από το 2011 έως το 2018 υπηρέτησε ως εφημέριος και Προιστάμενος στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Ιλίου και ταυτοχρόνως στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος οδού Φιλελλήνων.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2018, κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, εξελέγη υπό της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (του άρθρου 13 του Ν. 1951/1991) υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης ιστορικής Επισκοπής Θεσπιών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr