Παιχνίδι ευθυνών στην κυβέρνηση για την ακρίβεια και το ηλιέλαιο
Παιχνίδι ευθυνών στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκαλούν η υπόθεση του μολυσμένου ηλιελαίου αλλά και η αδυναμία να τιθασευθεί η ακρίβεια που μαστίζει τα χαμηλά κυρίως εισοδήματα.
Καθώς και τα δύο θέματα προκαλούν αιτιάσεις για την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας και ο υφυπουργός κ. Γιώργος Βλάχος. Οι σχέσεις των δύο λέγεται ότι δεν είναι καθόλου καλές και ότι ούτε καν μιλιούνται. Το πιο άσχημο όμως για το Μέγαρ
Παιχνίδι ευθυνών στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκαλούν η υπόθεση του μολυσμένου ηλιελαίου αλλά και η αδυναμία να τιθασευθεί η ακρίβεια που μαστίζει τα χαμηλά κυρίως εισοδήματα.
Καθώς και τα δύο θέματα προκαλούν αιτιάσεις για την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας και ο υφυπουργός κ. Γιώργος Βλάχος. Οι σχέσεις των δύο λέγεται ότι δεν είναι καθόλου καλές και ότι ούτε καν μιλιούνται. Το πιο άσχημο όμως για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι και τα δύο θέματα προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια στην κοινή γνώμη η οποία απαιτεί ριζικά μέτρα. Αλλά και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος λέγεται όλο και πιο έντονα ότι κάποιος πρέπει να χρεωθεί τις ευθύνες και να απομακρυνθεί προκειμένου να εκτονωθεί η κοινωνική δυσαρέσκεια και να μειωθεί το πολιτικό κόστος. «Αν δεν μπορούμε να λάβουμε ουσιαστικά μέτρα ας δώσουμε την εντύπωση ότι εγκύπτουμε στα ζητήματα και καταλογίζουμε ευθύνες» λένε βουλευτές που δέχονται τα παράπονα των ψηφοφόρων τους.
Πάντως μέχρι τώρα το Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνει να έχει τέτοιες προθέσεις ενώ στην αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης με τον υφυπουργό του παρασκηνιακά στηρίζει τον κ. Φώλια. Η τοποθέτηση του κ. Βλάχου τις προάλλες στην Βουλή ότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν ικανοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου αφού δικαιώνει τις αιτιάσεις εναντίον της κυβέρνησης. Ο κ. Βλάχος προσπαθώντας να διασωθεί στην πραγματικότητα έδειξε ως υπεύθυνη την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Μία γενικευμένη αντιπαράθεση όμως περί ευθυνών είναι το τελευταίο που θέλει αυτή την ώρα το κυβερνητικό επιτελείο. Το πράγμα περιπλέκεται καθώς ο κ. Βλάχος δεν είναι διατεθειμένος να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος. Επίσης εκλέγεται στο υπόλοιπο Αττικής, την περιφέρεια στην οποία σκοπεύει να πολιτευθεί ο κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος και φυσικά είναι πολλοί εκείνοι που είναι έτοιμοι να κατηγορήσουν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για ιδιοτέλεια καθώς μάλιστα εκείνος είναι που χειρίζεται το θέμα στο επικοινωνιακό επίπεδο και κάνει τις σχετικές δηλώσεις.
Συζητήσεις όμως κυρίως μεταξύ των νεοφιλελευθέρων του κυβερνώντος κόμματος έχει προκαλέσει και η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να βάλλει διατίμηση στο λάδι που συνοδεύθηκε με την «απειλή» ότι το ίδιο θα γίνει και σε άλλα προιόντα. Η ανώτερη τιμή που επέβαλλε για το λάδι είναι πολύ υψηλή και δεν θίγει ουσιαστικά τους εμπόρους. Η σημασία της είναι πολιτική και έγκειται στο ότι το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει το μήνυμα στον επιχειρηματικό κόσμο ότι είναι διατεθειμένο να συγκρουστεί αν οι επιχειρηματίες συνεχίσουν να μην συνεργάζονται για να αντιμετωπισθεί η ακρίβεια. Ωστόσο παρότι αυτή η πολιτική θα προκαλέσει την συμφωνία της κοινής γνώμης στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος υπάρχουν ήδη γκρίνιες ότι σηματοδοτεί την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής να ενισχύσει τις υγιείς λειτουργίες της αγοράς και τον ανταγωνισμό.
Διαφωνίες όμως έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας και η απόφαση της κυβέρνησης να ανεβάσει ξανά το θέμα της Παιδείας προκειμένου να τραβήξει την προσοχή από την επικαιρότητα του διατροφικού σκανδάλου και της ακρίβειας. Ορισμένοι λένε ότι δεν μπορεί ένα τόσο σημαντικό ζήτημα να χρησιμοποιείται σαν αντιπερισπασμός και αμφιβάλλουν αν οι χειρισμοί της κυβέρνησης θα είναι τελικά επωφελείς. Πάντως το θέμα της Παιδείας και η ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων είναι κεντρική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου. Στο πλαίσιο αυτό και καθώς σήμερα κλείνει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος δεν αποκλείεται ο κ. Καραμανλής να επανέλθει στο θέμα με επίθεση εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον οποίο χρεώνει ότι «η υπαναχώρησή του για εσωκομματικούς λόγους ματαίωσε την αναθεώρηση του άρθρου 16 που αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και εμπόδισε την απαραίτητη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μεταρρύθμιση». Πάντως καθώς η συνταγματική αναθεώρηση εξελίχθηκε σε πολιτικό φιάσκο κυβερνητικά στελέχη μιλούν ήδη για ερμηνεία του Συντάγματος που θα επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων χωρίς αναθεώρηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr