Νέα Φιλαδέλφεια: Τα κορίτσια που παρήλασαν αλά Monty Python εξηγούν γιατί το έκαναν
Έστειλαν κείμενο μανιφέστο στην Εφημερίδα των Συντακτών - Καταγγέλλουν την «πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων» - Γιατί επέλεξαν τον συγκεκριμένο δήμο για το καλλιτεχνικό δρώμενο
Στο κείμενο αναφέρουν ότι παρήλασαν σαν «στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. Ισως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά» καταγγέλλοντας την «πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων». Υπογράφουν ως 10 "στρατιωτάκια" της υπο-κριτικής τέχνης και λένε ότι επέλεξαν να πάνε στο δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας επειδή είναι «μία γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες, τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα».
Αναλυτικά το κείμενο των 10 κοριτσιών:
Στρατιωτάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα;
Στρατιωτάκια ακούρδιστα, μέρα ή νύχτα;
Πώς στα παιδικά παιχνίδια εμπλέκονται οι αρχηγοί, οι στρατοί και τα στρατιωτάκια τους;
Στρατοί που κάνουν πολέμους, βομβαρδισμούς, επεμβάσεις.
Και εμείς επέμβαση εκτάκτου ανάγκης κάναμε, αλλά χωρίς την παραμικρή άσκηση βίας.
Καλλιτεχνική επέμβαση, κάτι σαν παιχνίδι.
Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά.
Τι κοινό μπορεί να'χει ο μιλιταρισμός με την ελευθερία; Τι σχέση μπορεί να'χει η υπεράσπιση της ελευθερίας ενός λαού με τον πατριωτισμό που διδασκόμαστε από μικρά παιδιά; Στα σχολεία, στις παρελάσεις, παντού.
Ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία του δεν είναι έπος ούτε τραγωδία. Είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια.
Γι' αυτό και εμείς μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι... Υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python. Με το δικό μας silly walk και ρυθμό.
Εμείς ήρθαμε από άλλες πατρίδες. τις πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας, λοιπόν.
Υ.Γ.
Επιλέξαμε να πάμε στο δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας σε μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες, τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα.
Το βίντεο και οι αντιδράσεις
Η κίνηση των κοριτσιών έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.
Στο κέντρο της πρώτης σειράς μια κοπέλα κρατά την ελληνική σημαία και οι υπόλοιπες κοπέλες έκαναν μιμήσεις, με διαφορετικό μοτίβο η κάθε μια με κάποιες να βγάζουν και κραυγές πτηνών.
Σε νέο βίντεο που δημοσιεύεται, φαίνονται τα κορίτσια να περνούν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, οι οποίοι από ό,τι φαίνεται δεν έχουν καταλάβει περί τίνος πρόκειται και συνεχίζουν να χειροκροτούν.
Αντιδράσεις προκάλεσε η κίνηση αυτή των κοριτσιών και στα social media, με πολλούς να κατακρίνουν την ενέργεια αυτή κι άλλους να συμφωνούν.
Βλέπω το βιντεάκι με τους μαθητές στη παρελαση στη Νέα Φιλαδέλφεια..λυπαμαι από την στιγμή που υπάρχει το ιερό σύμβολο ανάμεσα τους και το περιγελούν μ αυτό τον τρόπο συγχαρητήρια στους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς τους 😕
— Ioanna Sterg. (@agnister11) October 29, 2019
Εικόνες ντροπής στη μαθητική παρέλαση στη Νέα Φιλαδέλφεια pic.twitter.com/YGGNCH8Aby
— αμεσoγιδοκρατία (@gidolaos) October 29, 2019
Ξεκίνησαν οι πρόβες στη Νέα Φιλαδέλφεια για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου pic.twitter.com/X7b99bIYhU
— ◼◾On the Rocks◾◼ (@30__kai) October 30, 2019
Απο την σημερινή παρέλαση στην Νεα Φιλαδελφεια.@nkerameus περιμένω την τιμωρία του "εκπαιδευτικου" που ηταν υπεύθυνος για αυτή την ομάδα για προσβολή Εθνικού Συμβόλου και χλευασμό Αμεα. pic.twitter.com/RiBFxp3dwD
— The Duke (@john_wayne_gr) October 29, 2019
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος καταφέρθηκε εναντίον των κοριτσιών με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τις «γελοία υποκείμενα», ενώ σημειώνει πως έχει ξεκινήσει η «ταυτοποίηση αυτών των αξιολύπητων νεαρών κοριτσιών»:Είτε ευφραίνεται κανείς, είτε αηδιάζει από την "κωμική" παρέλαση στη #Νέα_Φιλαδέλφεια οφείλει να "ακούσει" προσεκτικά το μήνυμα των παιδιών. Η νεολαία, το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, είναι ο πιο ευαίσθητος δέκτης των ερεθισμάτων. Ανέκαθεν με ανησυχούσε να καταντούν
— komninosp (@komninosp1) October 30, 2019
Δυστυχώς τη χθεσινή μεγαλειώδη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο μας, της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας στιγμάτισε μια μικρή μερίδα γελοίων υποκειμένων χλευάζοντας και προσβάλλοντας τη μνήμη των πεσόντων στο έπος του '40 και μάλιστα υπό τη σκέπη της ελληνικής σημαίας. Τα άτομα αυτά φορώντας στολή παρέλασης παρεισέφρησαν από κάποιο στενό της Λεωφόρου Δεκελείας ανάμεσα στα σχολεία της πόλης που παρήλαυναν κανονικά. Η ταυτοποίηση αυτών των αξιολύπητων νεαρών κοριτσιών έχει ξεκινήσει καθώς ο Δήμος υποχρεούται να υπερασπιστεί στο ακέραιο την αξιοπρέπειά του.
Στην αρχή ειπώθηκε ότι επρόκειτο για μαθήτριες Λυκείου της Χαλκηδόνας, ωστόσο το οπτικό υλικό προκαλεί πολλά ερωτήματα, καθώς την ώρα του... δρώμενου, μοιάζει να μην τις κοιτάζει κανείς από το κοινό που παρακολουθούσε την παρέλαση, ενώ το βίντεο «κόβεται» σε ένα σημείο, δημιουργώντας την αίσθηση ότι πρόκεται για υλικό μοντάζ.
Δημοσιογράφος του filadelfia-xalkidona.gr, που επικαλείται η ιστοσελίδα της Athens Voice, εξήγησε ότι «μία ομάδα με δική της σημαία παρεισέφρησε, χωρίς να το καταλάβει κανείς, στην αρχή της παρέλασης, ανάμεσα σε δύο σχολεία. Ήταν οργανωμένες απ' ό,τι φάνηκε. Όπως είδατε και εσείς, δεν γέλαγε καμία. Ήταν σχεδιασμένο όλο αυτό και, το σημαντικότερο, δεν γνώριζε κανείς».
Όπως είπε, τα κορίτσια άρχισαν να περπατούν με βηματισμό που παραπέμπει στον Τζον Κλιζ και το θρυλικό σκετς των Μόντι Πάιθον, «The Ministry of Silly Walks», μπροστά στους επισήμους. Μέχρι στιγμής, προσέθεσε, κανείς δεν γνωρίζει ποια ήταν τα άτομα που παρήλασαν με αυτό τον τρόπο και ποιος ήταν ο σκοπός τους.
Δείτε βίντεο: Νέα Φιλαδέλφεια: Σάλος με την παρέλαση αλά… Monty Python μπροστά από τους επισήμους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr