Ξεκινούν τα προγράμματα “Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας» και «Άσυλο και Μετανάστευση»

Τα προγράμματα χρηματοδοτούνται από τον μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου στην Ελλάδα – EEA Grants (2019 – 2024) και το συνολικό τους ύψος ανέρχεται στα 23 εκατομμύρια ευρώ

Ολοκληρώθηκε με σημαντική ανταπόκριση και προσέλευση η πρώτη από τις εκδηλώσεις που σηματοδοτούν την έναρξη των προγραμμάτων “Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας» και «Άσυλο και Μετανάστευση» που χρηματοδοτεί ο μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου στην Ελλάδα – EEA Grants (2019 – 2024). Πρόκειται για δύο μεγάλα προγράμματα συνολικού ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ. Σκοπός των προγραμμάτων είναι η ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και η διασφάλιση της λειτουργίας του εθνικού συστήματος ασύλου και μετανάστευσης, καθώς και η προάσπιση του δικαιώματος αίτησης ασύλου.



«Η μετανάστευση είναι από τη φύση της ένα διεθνές φαινόμενο και αποτελεί μέρος της πραγματικότητας της Ευρώπης σήμερα. Οι προκλήσεις που απορρέουν από τη μετανάστευση δεν μπορούν να επιλυθούν από μια μόνο χώρα, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω συνεργασίας και αμοιβαίας υποστήριξης. Η Νορβηγία έχει βοηθήσει την Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια και θα συνεχίσει να το κάνει τόσο ως θέμα αλληλεγγύης, αλλά και ως μέσο επίλυσης μιας κοινής πρόκλησης» σημειώνει ο Νορβηγός Πρέσβης για την Ελλάδα και την Κύπρο, Frode Overland Andersen.



«Μέσω των συνδυασμένων προσπαθειών εξαιρετικά επαγγελματικών ελληνικών, νορβηγικών και διεθνών οργανισμών, τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν θα δημιουργήσουν θετικό αντίκτυπο στις ευάλωτες ομάδες της ελληνικής κοινωνίας, ομάδες όπως τα παιδιά, οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο αλλά και ο ελληνικός πληθυσμός που έχει περιέλθει σε δυσμενή θέση», τόνισε ο Frode Mortensen, ένας από τους εκπροσώπους του Γραφείου του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού.

«Για εμάς έχει μεγάλη σημασία ότι τα EEA Grants δίνουν μια τόσο υψηλή χρηματοδότηση στην κατεύθυνση μιας πιο δίκαιης και συμπεριληπτικής κοινωνίας για όλους. Ο ρόλος μας έχει τεράστια ευθύνη αλλά και μας δεσμεύει να προσπαθούμε καθημερινά για την ίση πρόσβαση όλων στα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, ιδρυτής της HumanRights360, που μαζί με τη ΣΟΛ Crowe είναι οι διαχειριστές της επιχορήγησης στην Ελλάδα. «Το μεγάλο στοίχημα αυτή τη χρονική στιγμή είναι να ξεκινήσουν γρήγορα τα έργα και να καταφέρουν να υλοποιήσουν τους στόχους που έχουν τεθεί», συμπλήρωσε.



Εκτός από τα δύο προγράμματα, παρουσιάστηκε και η Ανοικτή Προκήρυξη προς φορείς της κοινωνίας των πολιτών και ΜΚΟ να υποβάλουν προτάσεις για υλοποίηση προγραμμάτων. Ο στόχος στο πλαίσιο αυτό είναι η βελτίωση των ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας για ευάλωτους αιτούντες άσυλο, μέσα από τη δημιουργία 300 θέσεων στέγασης, εκ των οποίων 225 για ασυνόδευτους ανήλικους και 75 θέσεις για άλλες κατηγορίες ευάλωτων αιτούντων άσυλο, με προτεραιότητα σε εγκύους και μονογονεϊκές οικογένειες. Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, στις 15:00, θα πραγματοποιηθεί η αντίστοιχη εναρκτήρια εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα «Ξανθίππη Χοϊπέλ», του MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης». Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με σύντομη εκπαίδευση στην υποβολή προτάσεων μέσω της Ανοικτής Προκήρυξης, για τους φορείς που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr