Κύπρος: Χρυσή βίζα, Χρυσή μίζα, Χρυσόστομος

Την παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών αξίωσε ο Χρυσόστομος Β' προκειμένου να εκδοθεί  κυπριακό διαβατήριο σε επιχειρηματία που κατηγορείται για υπεξαίρεση 4,5 δισ. δολαρίων από το δημόσιο επενδυτικό πρόγραμμα της Μαλαισίας - «Σε όποιον αρέσει», απαντά στις αποκαλύψεις ο «CEO της Εκκλησίας», ο οποίος εμπλέκεται σε σκάνδαλα από την εποχή που ήταν Μητροπολίτης Πάφου

Τις τελευταίες ημέρες o Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά - μάλιστα ήδη από την περίοδο που ήταν Μητροπολίτης Πάφου. Ο Αρχιεπίσκοπος ανέλαβε να βοηθήσει -με το αζημίωτο- τον διεθνώς καταζητούμενο από την Ιντερπόλ, Jho Taek Low, ώστε να πολιτογραφηθεί Κύπριος και να εξασφαλίσει κυπριακό διαβατήριο. Ο Χρυσόστομος Β’ δεν χρειάστηκε να κάνει πολλά πράγματα. Εστειλε δύο επιστολές στον τότε υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο και το deal έκλεισε με ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου!

Η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» αποκάλυψε την επιστολή του Αρχιεπισκόπου, ημερομηνίας 10/9/2015, με την οποία ζητούσε από τον υπουργό Εσωτερικών να επισπεύσει την πολιτογράφηση του Μαλαισιανού Jho Taek Low, γιατί σε 8 ημέρες θα επισκεπτόταν την Κύπρο και είχε να συζητήσει μαζί του θέματα επενδύσεων σε εκκλησιαστική γη. Την επομένη, 11/9/2015, υποβάλλεται στο υπουργικό συμβούλιο πρόταση πολιτογράφησης και εγκρίνεται ομοφώνως. Η έγκριση αφορούσε την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση λόγω μεγάλης επένδυσης ύψους 5 εκατ. ευρώ. Το μόνο που απέμενε ήταν τα διαδικαστικά για την έκδοση διαβατηρίου. Στις 22/9/2015 εκδόθηκε το διαβατήριο και παραδόθηκε στον Μαλαισιανό, ο οποίος την ίδια ημέρα εξέδωσε επιταγή προς την Αρχιεπισκοπή Κύπρου ύψους 300.000 ευρώ. Αφού αποκαλύφθηκε και η επιταγή, ο Αρχιεπίσκοπος δεν είχε άλλη επιλογή από την παραδοχή της παρέμβασής του και της ταυτόχρονης αποδοχής της παχυλότατης επιταγής. Την παρέμβασή του τη δικαιολόγησε ως έγνοια «για το καλό της Κύπρου» και τις 300.000 ως «εισφορά για τη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής»…

Μετά τις αποκαλύψεις ακολούθησαν και οι επικρίσεις για τον ρόλο του στην πολιτογράφηση ενός ανθρώπου ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε υπόθεση υπεξαίρεσης 4,5 δισ. δολαρίων από το επενδυτικό πρόγραμμα 1MBD της Μαλαισίας. Για την υπόθεση έχει συλληφθεί και δικάζεται ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας. Ο Αρχιεπίσκοπος, αφού αντιλήφθηκε ότι δεν έπεισε και πολλούς με τις εξηγήσεις που έδωσε για τις 300.000 ευρώ, απάντησε στους «άπιστους» με ένα «όποιου δεν αρέσει μπορεί να πέσει χώρκα του» (σε όποιον δεν αρέσει, ας ξαπλώσει μόνος του). Συγκεκριμένα είπε: «Μερικοί θέλουν την Εκκλησία να περιορίζεται μόνο στο “Κύριε Ελέησον” και τις θείες λειτουργίες και πέραν τούτου τίποτα. Η Εκκλησία της Κύπρου είναι και θρησκευτικός οργανισμός και φιλανθρωπικός οργανισμός και πολιτιστικός και εθνικός και θα δουλεύει σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα, όπως είπα. Κι όποιου δεν αρέσει, ας πέσει χώρκα του». Οσο για τις επικρίσεις που δέχεται από τα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ, ξεκαθάρισε πως δεν τον ενδιαφέρει τι λένε και πρόσθεσε: «Οσοι θέλουν την Εκκλησία να λέει μόνο “Κύριε Ελέησον”, να το ξεχάσουν. Η Εκκλησία θα παραμείνει όπως ήταν στους αιώνας και θα συνεχίσει την πορεία της. Σε όποιον δεν του αρέσει, η πόρτα είναι ανοιχτή».

Διαμάντια, Ferrari και πίνακες του Πικάσο δώριζε στις χλιδάτες παρέες του Χόλιγουντ ο καταζητούμενος Jho Low,
ο οποίος γλεντούσε και φωτογραφιζόταν με διασημότητες όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και η Πάρις Χίλτον.
 
«Τα έχω και τα τοκίζω!»
Ο καταζητούμενος Jho Low για χρόνια έκανε μεγάλη ζωή στις ΗΠΑ με χλιδάτα πάρτυ, έχοντας συντροφιά την Πάρις Χίλτον, τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, την Κιμ Καρντάσιαν, το μοντέλο Μιράντα Κερ, διάσημους ράπερ και άλλους επώνυμους που μεσουρανούν στο Χόλιγουντ. Αυτές οι παρέες χρειαζόντουσαν πολύ χρήμα και έτσι ο Μαλαισιανός κροίσος μοίραζε πανάκριβα δώρα, από πίνακες του Πικάσο μέχρι διαμάντια εκατομμυρίων και Ferrari. Οταν αποκαλύφθηκε η εμπλοκή του στο σκάνδαλο, όλοι αυτοί έσπευσαν να παραδώσουν τα δώρα στις αμερικανικές αρχές ώστε να επιστραφούν τα χρήματα στη Μαλαισία. Ο Κύπριος Αρχιεπίσκοπος ωστόσο, αν και ρωτήθηκε, δεν κάνει καμία σκέψη για επιστροφή των 300.000 ευρώ. Αποκαλώντας τον Jho Low «απατεώνα», είπε: «Αν τα ζητήσει πίσω, θα του τα δώσω. Δεν μου χρειάζονται. Ομως τα χρήματα αυτά μπορώ να τα δώσω και υποτροφία στους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής». Ο Χρυσόστομος Β' αποκάλυψε ότι επειδή δεν χρειαζόταν τα χρήματα τα κατέθεσε στην τράπεζα και τοκίζονται. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά «γεννάνε» άλλα χρήματα και τα κρατάει ως «μαξιλαράκι» για να τα χρησιμοποιήσει όταν πρέπει. «Γι' αυτό θέλω να είναι available (διαθέσιμα)», είπε.

Οταν ρωτήθηκε αν μετάνιωσε για τη συναλλαγή με τον Jho Low, είπε: «Δεν έχω μετανιώσει καθόλου. Εγώ έκανα το καθήκον μου. Είπα για έναν άνθρωπο ο οποίος την ημέρα που κάναμε την πράξη ήταν καθαρότατος. Εγώ δεν δίνω διαβατήρια. Διαβατήρια δίνει η κυβέρνηση. Και η κυβέρνηση έχει τις υπηρεσίες για να εξετάσει αν ένας δικαιούται να πάρει ή όχι».

Ενα ακόμη ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας είναι η ίδια η «επένδυση» των 5 εκατ. Του Jho Low. Αγόρασε ένα σπίτι στην Αγία Νάπα, το οποίο χτίστηκε σε γη που ανήκε στην Εκκλησία και την πούλησε σε εργολάβο που έχτισε συγκρότημα πολυτελών κατοικιών δίπλα στο κύμα. Ο Αρχιεπίσκοπος μετά ανέλαβε να βοηθήσει στην πώληση των κατοικιών, μία εκ των οποίων πήρε ο Μαλαισιανός. Βοήθησε όμως και στη διαμόρφωση του χώρου που εφάπτεται σε περιοχή Natura. Εστειλε επιστολές στις κρατικές υπηρεσίες ώστε να δώσουν άδεια να «ομαλοποιηθεί» η παραλία δίπλα στην κατοικία του Low για να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους. Αφού σκάφτηκε η παραλία, το Τμήμα Περιβάλλοντος αποφάσισε ότι η επέμβαση ήταν παράνομη και τώρα ο Δήμος Αγίας Νάπας δηλώνει ότι θα μεταφέρει πέτρες και άλλα υλικά για να επαναφέρει την περιοχή στη προηγούμενη μορφή της!



«Ο Θεός δεν σώζει κανέναν δωρεάν»
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, όταν ήταν Μητροπολίτης Πάφου, είχε στείλει μπουλντόζες στην παραλία της Λάρας, όπου γεννούν τα αυγά τους οι χελώνες καρέτα-καρέτα, και πήρε την άμμο γιατί τη χρειαζόταν σε ένα project. Ποιο ήταν αυτό; Η δημιουργία ενός γηπέδου γκολφ που είχε ως έμβλημα τον βυζαντινό δικέφαλο αετό… ο οποίος κρατούσε δύο μπαστούνια του γκολφ στα γαμψά του νύχια. Επειδή οι οικολογικές οργανώσεις αντέδρασαν έντονα, ο τότε μητροπολίτης (νυν Αρχιεπίσκοπος) δεν παρέλειψε να τους χαρακτηρίσει «ανώμαλους». Οι οικολόγοι επέμειναν ότι η περιοχή θα έπρεπε να μην αναπτυχθεί τουριστικά ώστε να διαφυλαχθεί η χλωρίδα και η πανίδα. Ο μητροπολίτης, όμως, υποστήριξε πως «ένα πάρκο προστασίας της άγριας φύσης θα ενθαρρύνει τα όργια και τη χρήση ναρκωτικών σε απομονωμένες περιοχές». Γύρω από το γήπεδο γκολφ που έφτιαξε δεν υπήρχε απολύτως τίποτα. Ωστόσο φαίνεται πως «κάποιος» είχε ενημερώσει μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι έσπευσαν να αγοράσουν τεράστιες εκτάσεις γης που κόστιζαν ψίχουλα. Αυτά τα ψίχουλα μετατράπηκαν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ όταν έγινε το γήπεδο και δόθηκαν άδειες ανέγερσης μεγάλων τουριστικών συγκροτημάτων

Ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου συνήθως παρεμβαίνει για οικονομικά θέματα και κάνει δηλώσεις που πολλές εξ αυτών δημιουργούν πολλά ερωτήματα. Μία από τις γνωστές δηλώσεις του για την αναγκαιότητα εισφορών από τους πιστούς ήταν: «Ο Θεός δεν σώζει κανέναν δωρεάν». Στο γραφείο του στην Αρχιεπισκοπή τον συναντούν συχνότατα τραπεζίτες, επιχειρηματίες, επενδυτές… Ενας εξ αυτών ήταν ένας Ούγγρος «επενδυτής», ο οποίος, όπως καταγγέλθηκε, είχε κάνει τεράστια περιουσία ως παραγωγός ταινιών πορνό. Συχνές ήταν επίσης οι επαφές του με τον μακαρίτη Ανδρέα Βγενόπουλο, με σεΐχηδες από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, με Ρώσους, Κινέζους και κάθε ενδιαφερόμενο για να κάνει μπίζνες στην Κύπρο.

Το 2015 είχε προκύψει θέμα με ένα αναγκαστικό «δάνειο» 450.000 ευρώ που είχε κάνει από την Εκκλησία του Τράχωνα. Η εκκλησιαστική επιτροπή διαμαρτυρήθηκε γιατί τα χρήματα δεν επέστρεψαν στο παγκάρι της εκκλησίας και ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι θα τα πάρει όλα και δεν θα αφήσει ούτε ένα σεντ στη συγκεκριμένη εκκλησία. Ανέφερε πως αν η εκκλησιαστική επιτροπή μπει στον ναό μέρα μεσημέρι και πάρει κάτι, «είναι κλέφτες». «Αν πάω εγώ μεσάνυχτα και σπάσω την πόρτα και πάρω κάτι, δεν είμαι κλέφτης. Είμαι διαχειριστής. Αυτό θέλω να το καταλάβουν οι πάντες. Εγώ είμαι εδώ για να ασκώ διοίκηση. Οποιου δεν αρέσει να περάσει έξω».
Σε άλλη περίπτωση απειλούσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων του κράτους ότι θα μπει με μπουλντόζες σε χώρο όπου είχαν εντοπιστεί αρχαία και θα τα διαλύσει όλα. Ο λόγος ήταν το πρόβλημα που του δημιουργούσε ο χαρακτηρισμός του χώρου ως αρχαίου μνημείου, αφού ο ίδιος είχε κάνει σχέδια να χτίσει πεντάστερο ξενοδοχείο. Στις απειλές του υποχώρησε το υπουργικό συμβούλιο και αποχαρακτήρισε τον χώρο! Ο κατάλογος με παρόμοιες παρεμβάσεις του Μακαριοτάτου είναι ατέλειωτος, όπως και οι συχνές αντιπαραθέσεις του κυρίως για οικονομικής φύσεως θέματα. Μια περίοδο στη Μητρόπολη Λεμεσού γινόντουσαν συχνά «θαύματα» με εικόνες που δάκρυζαν κ.λπ. Αυτά τα «θαύματα» έφερναν πολλούς πιστούς που άφηναν τον οβολό τους στο παγκάρι. Ο Αρχιεπίσκοπος ήταν τότε Μητροπολίτης Πάφου και θέλοντας να χλευάσει τα συχνά «θαύματα» είχε δηλώσει: «Στη Μητρόπολή μου εγώ δεν επιτρέπω να γίνονται θαύματα».



Ροζ κόντρες για τον θρόνο
Από την περίοδο που ήταν Αρχιεπίσκοπος ο Χρυσόστομος Α’, ο τότε Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος Β’ στόχευε στη διαδοχή του. Η φιλοδοξία του φαινόταν παράλογη, καθώς απολάμβανε ελάχιστης υποστήριξης από τους πιστούς, οι οποίοι ψηφίζουν σε καθολική ψηφοφορία. Βασικός του αντίπαλος ήταν ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος είχε έρθει από τη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους. Ο νυν Αρχιεπίσκοπος κατηγόρησε τον Μητροπολίτη Αθανάσιο ως ομοφυλόφιλο και επιχείρησε την καθαίρεσή του. Επειδή τότε η Εκκλησία της Κύπρου δεν διέθετε τον απαραίτητο αριθμό μελών της Ιεράς Συνόδου για να συγκληθεί εκκλησιαστικό δικαστήριο, συνεκλήθη Μείζων και Υπερτελής Σύνοδος με συμμετοχή ιεραρχών από άλλες εκκλησίες. Στο δικαστήριο εμφανίστηκε ως μάρτυρας ένας κομμωτής από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι όταν ήταν δόκιμος μοναχός στη Μονή Βατοπεδίου είχε παρενοχληθεί σεξουαλικά από τον Αθανάσιο. Οταν του ζητήθηκε εντός του δικαστηρίου να υποδείξει ποιος είναι ο Αθανάσιος, έδειξε άλλον μητροπολίτη. Αποκαλύφθηκε ότι τον κομμωτή τον είχε φέρει ο τότε Μητροπολίτης Πάφου και νυν Αρχιεπίσκοπος με σκοπό να ψευδομαρτυρήσει κατά του Αθανασίου. Δημοσιεύτηκαν μάλιστα και οι συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ του κομμωτή και του Χρυσοστόμου Β’ πριν γίνει η δίκη. Η υπόθεση εκείνη είχε απίστευτες διαστάσεις, οι οποίες προσομοίαζαν με σενάριο χολιγουντιανής ταινίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου διατηρούσε και διατηρεί τεταμένες σχέσεις με τους «Βατοπεδινούς», οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι Κύπριοι. Οταν είχε ερωτηθεί αν του είχε ζητηθεί οικονομική βοήθεια από τη Μονή Βατοπεδίου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Αγιον Ορος, είχε πει: «Απέφυγα τη Μονή Βατοπεδίου για τους γνωστούς λόγους, και συγκεκριμένα διότι ο μακαρίτης γέροντάς τους και ο νυν ηγούμενος,από το 1978 ήταν στην επαρχία Πάφου, όταν ο ίδιος ήμουν μητροπολίτης στην Πάφο. Κι όταν ως τότε μητροπολίτης έγινα δέκτης καταγγελιών από την Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Πάφου που αφορούσαν τον γέροντα (για ομοφυλοφιλία), για να μην προσβάλω δημοσίως τον γέροντα το κρατούσα επί μήνες μυστικό και προσπαθούσα να βρω άκρη, με συνέπεια να κλονιστεί η υγεία μου. Οταν αποκρυστάλλωσα άποψη, και πάλι κάλεσα τον γέροντα να μου ομολογήσει την αλήθεια, όμως, αντί αυτού, είχε μία συμπεριφορά “διαβολική”, μού επιτέθηκε με όλη τη δύναμη της ψυχής του και αναγκάστηκα με αυστηρότητα να του πω να κατεβάσει τον τόνο της φωνής του ή να φύγει από την μπαλκονόπορτα. Εφυγε». Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο τότε γέροντας της Μονής Βατοπεδίου «άρχισε να χαρακώνεται πίσω από οπαδούς, που οι περισσότεροι δυστυχώς είχαν ψυχολογικά προβλήματα».

Είναι απίστευτο επίσης πως ο Χρυσόστομος Β’ ανακηρύχθηκε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο παρά το ότι μεταξύ των τριών υποψηφίων ήταν αυτός με τον μικρότερο αριθμό ψήφων. Οι δύο κύριοι διεκδικητές ήταν οι μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος και Κύκκου Νικηφόρος. Κατά τις εκλογές είχαν εξασφαλίσει τον ίδιο αριθμό εκλεκτόρων και για να εκλεγούν χρειαζόντουσαν την υποστήριξη του Χρυσόστομου Β' που ήταν τρίτος, έχοντας ψηφιστεί μόνο από το 8%. Ο Χρυσόστομος Β’ δεν στήριξε κανέναν από τους δύο και μπροστά στο αδιέξοδο τούς κάλεσε να στηρίξουν τη δική του υποψηφιότητα, με τη δέσμευση ότι θα παραμείνει στον αρχιεπισκοπικό θρόνο μόνο για 5 χρόνια και μετά θα αποχωρήσει. Εκτοτε πέρασαν 12 χρόνια και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δεν δείχνει καμία πρόθεση να αποχωρήσει. Οταν ρωτήθηκε αν εξαπάτησε τους δύο μητροπολίτες, το αρνήθηκε: «Οχι. Στον Μητροπολίτη Κύκκου είχα πει την παραμονή της εκλογής ότι δεν είχα καμία φιλοδοξία να γίνω Αρχιεπίσκοπος, αλλά ήθελα να κάνω κάποιες τομές. Τον κάλεσα να με υποστηρίξει και σε έναν χρόνο θα έφευγα και θα τον υποστήριζα με όλη τη δύναμη της ψυχής μου να εκλεγεί αυτός. Ο Μητροπολίτης Κύκκου δεν το δέχθηκε. Μου είπε: “Εγώ με τους εκλέκτορες που έχω εκλέγομαι και θα σου τους δώσω να εκλεγείς εσύ;”. Απέρριψε την εισήγησή μου. Αυτό έγινε στην πραγματικότητα».

ΓΙΑ Τη Χρυσή Αυγή

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος σε συζητήσεις που είχε με στελέχη του κόμματός του, που βιντεογραφήθηκαν, εξέφραζε τον θαυμασμό του για τον λεβέντη Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου, «ο οποίος βοήθησε στις εκλογές με όλες του τις δυνάμεις και παρά λίγες χιλιάδες ψήφους θα έβγαινε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου εθνικιστής βουλευτής» του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου). Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκρυψε ποτέ τη συμπάθειά του για τη Χρυσή Αυγή. Είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Πλείστες απόψεις του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου) με εκφράζουν. Κι αν είναι εναντίον των λαθρομεταναστών, τολμώ να σας πω ότι κι εγώ είμαι εναντίον των λαθρομεταναστών. Δεν μπορούμε να γίνει εδώ μια πανσπερμία». Είχε αμφισβητήσει τον νεοναζιστικό χαρακτήρα του ΕΛΑΜ λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οσες φορές ήρθα σε επαφή με αυτά τα παιδιά, έχω αντιληφθεί ότι είναι μορφωμένα παιδιά, ενδιαφέρονται για τον τόπο και οι απόψεις τους είναι κρυστάλλινες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr