Περίθαλψη κατ’ οίκον από τους SOS Γιατρούς

Μόνον ένας στους δέκα ασθενείς στην Αττική χρειάζεται να παραπεμφθεί σε νοσοκομείο για περαιτέρω (δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια) περίθαλψη έπειτα από πρόβλημα υγείας που παρουσιάζει.

Σε αυτό το συμπέρασμα, που έρχεται να ενισχύσει για μία ακόμη φορά την αξία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ακόμη κι όταν παρέχεται κατ’ οίκον, και τη συνήθως άσκοπη μετάβαση των ασθενών προς δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα τα οποία εξ ορισμού καλύπτουν άλλες μεγαλύτερες ανάγκες περίθαλψης, καταλήγουν έπειτα

Μόνον ένας στους δέκα ασθενείς στην Αττική χρειάζεται να παραπεμφθεί σε νοσοκομείο για περαιτέρω (δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια) περίθαλψη έπειτα από πρόβλημα υγείας που παρουσιάζει.

Σε αυτό το συμπέρασμα, που έρχεται να ενισχύσει για μία ακόμη φορά την αξία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ακόμη κι όταν παρέχεται κατ’ οίκον, και τη συνήθως άσκοπη μετάβαση των ασθενών προς δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα τα οποία εξ ορισμού καλύπτουν άλλες μεγαλύτερες ανάγκες περίθαλψης, καταλήγουν έπειτα από συνεχή… εφημερία 15 χρόνων και κάλυψη 300.000 περιστατικών οι SOS Ιατροί.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που παρουσίασαν σήμερα οι SOS Ιατροί, η ένωση των ελευθεροεπαγγελματιών ειδικευμένων ιατρών, που παρέχει κατ’ οίκον ιατρικές υπηρεσίες στην Αττική 24 ώρες το 24ωρο, αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά στο πλαίσιο της νοσηλείας κατ’ οίκον ακόμη και πιο σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο ίλιγγος και οι φλεβοθρομβώσεις, σε ποσοστό 97% και 82,7% ασθενών αντιστοίχως.

«Η ιατρική εξέταση στο σπίτι του ασθενούς αποτελεί δικαίωμα και δυναμική δικλείδα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας, ενώ συνιστά μια από τις πλέον ανθρωποκεντρικές εκφράσεις της ιατρικής πρακτικής στις μεγαλουπόλεις», τόνισε με αφορμή την επετειακή εκδήλωση για τα 15χρόνια της οργάνωσης ο πρόεδρός της κ. Γιώργος Θεοχάρης.

Προσκεκλημένος στην εκδήλωση ήταν ο Δρ Serge Smadja, ο πρόεδρος της διεθνούς οργάνωσης SOS MEDECINS, η οποία μετρά στην Ευρώπη περισσότερα από 40 χρόνια ζωής. Ο Γάλλος γιατρός τόνισε τον κομβικό ρόλο της οργάνωσης στην ανάπτυξη πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα ευρωπαϊκά κράτη και την «ένταξή» της στα προγράμματα εθνικής ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων όπως οι επιδημίες και ο καύσωνας. Χαρακτηριστικά ανέφερε μάλιστα τη συνδρομή της γαλλικής οργάνωσης κατά τη διάρκεια του «τραγικού», όπως το χαρακτήρισε, καυτού καλοκαιριού το 2003 στο Παρίσι και τη βοήθεια που πρόσφερε τότε στα θύματα του καύσωνα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr