Παναγιώτης Λιαργκόβας: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος στο think tank που γράφει ιστορία

Παναγιώτης Λιαργκόβας: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος στο think tank που γράφει ιστορία

Ο καθηγητής που έγινε γνωστός από τις εκθέσεις του για την κατάσταση της οικονομίας στα χρόνια της κρίσης, μετά το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ανέλαβε τη διεύθυνση του ΚΕΠΕ, ενός από τα πιο ιστορικά ινστιτούτα της χώρας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
liargovas
Αφού κατάφερε να αντέξει στις ενίοτε αφόρητες, ψυχροπολεμικές ή και ανοιχτά πολεμικές επιθέσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας ολοκλήρωσε την πενταετή θητεία του ως επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Το αξίωμά του αυτό τον κατέστησε ευρύτερα γνωστό στους Ελληνες πολίτες, αποδίδοντάς του μια φήμη κάπως δυσανάλογη προς τη βασική του ιδιότητα: ο Παναγιώτης Λιαργκόβας είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ηταν όμως οι νηφάλιες και νουνεχείς τοποθετήσεις του, συνήθως επί της πορείας της ελληνικής οικονομίας, αυτές που τον έφερναν τακτικά στο επίκεντρο της δημόσιας αντιπαράθεσης. Και φυσικά η επιμονή του να προτάσσει τα ψυχρά ποσοτικά δεδομένα, να αντιπαρατάσσει διασταυρωμένα στοιχεία στην εκάστοτε απόπειρα διάδοσης προπαγάνδας, τον έθεσε σε τροχιά σύγκρουσης σχεδόν με όλο το πολιτικό φάσμα.

Μετά την περιπετειώδη θητεία του στο Γραφείο Προϋπολογισμού, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας δέχτηκε την επόμενη πρόκληση στη σταδιοδρομία του ως προϊστάμενος σε φορέα δημοσίου συμφέροντος. Ανέλαβε τη θέση του προέδρου στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Μολονότι τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος φορέας ακούγεται όλο και λιγότερο, πρόκειται για ένα ινστιτούτο οικονομικών μελετών με μεγάλη και λίαν αξιόλογη ιστορία. Μάλιστα, η ανάληψη της προεδρίας του ΚΕΠΕ από τον καθηγητή Λιαργκόβα συμπίπτει με τη συμπλήρωση 60 χρόνων ενεργού δράσης του ως οργανισμού. Γι’ αυτό και η πρόκληση για τον νέο του πρόεδρο συνίσταται, κυρίως, στην αποκατάσταση του status του ΚΕΠΕ ως ενεργού και χρήσιμου, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην ελληνική κοινωνία, κέντρου εκπόνησης καίριων μελετών για όλες τις πτυχές της οικονομικής ζωής στη χώρα μας.

Νομπελίστες και γερουσιαστές

«Αν διαβάσει κάποιος τα λευκώματα που κατά καιρούς εκδίδει το ΚΕΠΕ, εάν παρακολουθήσει όλη του τη διαδρομή», επισημαίνει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Λιαργκόβας, «είναι σαν να διαβάζει την οικονομική ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Το ΚΕΠΕ είναι ένα από τα πιο ιστορικά ινστιτούτα/think tanks της χώρας. Ιδρύθηκε το 1959 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με εισήγηση του Ξενοφώντος Ζολώτα και ο πρώτος του πρόεδρος ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου».

Κλείσιμο
Οπως εξηγεί ο κ. Λιαργκόβας, το ΚΕΠΕ κατά το παρελθόν διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο, καθώς ήταν το βασικό συμβουλευτικό όργανο της εκάστοτε κυβέρνησης επί θεμάτων οικονομίας. Γι’ αυτό και κατά καιρούς έχουν συνεργαστεί μαζί του πολύ μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες από τον τομέα της οικονομικής επιστήμης, μεταξύ των οποίων και τέσσερις νομπελίστες (Μίλτον Φρίντμαν, Κένεθ Αροου, Γιαν Τίνμπεργκεν και Θίοντορ Σουλτς). Επίσης, το ΚΕΠΕ έχει υποδεχτεί τον Εντουαρντ (Τεντ) Κένεντι, Αμερικανό γερουσιαστή και αδελφό του δολοφονηθέντος προέδρου των ΗΠΑ, JFK.

«Κάποτε το ΚΕΠΕ εκπονούσε πενταετή προγράμματα - εξ ου και η ονομασία του ως Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών», αναφέρει ο κ. Λιαργκόβας και συμπληρώνει: «Τα πενταετή αντικαταστάθηκαν από τα ΕΣΠΑ, τα οποία με κάποιον τρόπο είναι κι αυτά πενταετή. Από πέρυσι, όμως, το ΚΕΠΕ, πέραν των άλλων αρμοδιοτήτων του, είναι και το National Productivity Board (Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγικότητας ή, κατ’ άλλους, Ανταγωνιστικότητας). Αυτό συμβαίνει σε εναρμόνιση με ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ε.Ε., όπου σε κάθε χώρα έχει συγκροτηθεί ένα αντίστοιχο συμβούλιο. Το οποίο εκδίδει κάθε χρόνο την έκθεση παραγωγικότητας και την υποβάλλει στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους θεσμούς της Ευρώπης. Κατόπιν αυτή η έκθεση αναλύεται και συζητιέται, οπότε το ΚΕΠΕ συμμετέχει στα αντίστοιχα workshops της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ειδικά για την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα».

Η αναγέννηση

Το ΚΕΠΕ, σύμφωνα με τον νέο του πρόεδρο, έχει πολλά περιθώρια παρέμβασης και σε ζητήματα ουσίας, εφόσον είναι επίσημος σύμβουλος της κυβέρνησης - ειδικά του υπουργείου Ανάπτυξης στο οποίο υπάγεται. Απασχολεί υψηλά καταρτισμένους επιστήμονες και έχει τη δυνατότητα να εκπονήσει κάθε είδους μελέτη, π.χ. από τον κατώτατο μισθό έως τις προοπτικές βιωσιμότητας μιας ελληνικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Τα 60ά γενέθλια του ΚΕΠΕ, εκτός από την εορταστική εκδήλωση που προγραμματίζεται για το 2020, είναι μια ευκαιρία, όπως λέει ο κ. Λιαργκόβας, «να ξεδιπλώσουμε ολόκληρο το στρατηγικό πλάνο μας, εφόσον εγώ αναλαμβάνω να το διευθύνω, όχι πλέον σε φάση ύφεσης, αλλά οικονομικής ανάπτυξης. Από την άλλη, ως ΚΕΠΕ καλούμαστε να συμβάλουμε στον προσδιορισμό του είδους της ανάπτυξης που θέλουμε στην Ελλάδα και σε ποιους τομείς. Το στοίχημά μας, το ατομικό μου ως προέδρου και των συνεργατών μου, είναι να επαναφέρουμε το ΚΕΠΕ στο προσκήνιο των εξελίξεων. Να το κάνουμε ξανά όσο πιο χρήσιμο γίνεται στην ελληνική κοινωνία, κάτι που αποτελεί επιθυμία και του πρωθυπουργού. Για εμένα είναι μια μεγάλη ευθύνη, αλλά και πρόκληση. Γιατί το ΚΕΠΕ μεταφέρει αυτό το ιστορικό φορτίο και θέλω να ανταποκριθώ όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτό το καθήκον».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης