Συνάντηση Ιερώνυμου - Πάιατ: Συζήτησαν για το προσφυγικό και το ουκρανικό ζήτημα

Ο πρέσβης ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την σημερινή συνάντηση, τονίζοντας ότι είναι πάντα ιδιαίτερη χαρά να συνομιλεί μαζί του

Στην Iερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών πήγε σήμερα το πρωί ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Τον πρέσβη υποδέχθηκε στην είσοδο του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου, ο νέος Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης.

Στη συνέχεια ο κ. Πάιατ έγινε δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος τον καλωσόρισε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Ο πρέσβης ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την σημερινή συνάντηση, τονίζοντας ότι είναι πάντα ιδιαίτερη χαρά να συνομιλεί μαζί του.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αμερικανός πρέσβης σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι συζητήθηκε το θέμα της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την σοφία με την οποία κινήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο κ. Πάιατ του επέδωσε επιστολή του Σαμ Μπραουμπακ υπουργού Θρησκευτικών Ελευθεριών των ΗΠΑ με τον οποίο συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος στις 6 Μαίου και συνεχάρη τον ίδιο και την Εκκλησία της Ελλάδος και του εξέφρασε την εκτίμηση για την αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας.



Ο Αρχιεπίσκοπος για το ίδιο θέμα το χαρακτήρισε υψηλού καθήκοντος το οποίο όφειλε και ο ίδιος και η Εκκλησία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο γιατί αυτή είναι η Μητέρα Εκκλησία και χορηγεί το αυτοκέφαλο. Ο κ. Πάιατ είπε οτι η Εκκκλησία της Ελλάδος άνοιξε τον δρόμο και μετά το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες Ορθόδοξε Εκκλησίες.

Για το θέμα της σύναξης του Λιβάνου ο Αρχιεπίσκοπος προτίθεται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε πανορθόδοξη πρωτοβουλία και σύναξη μόνο αν την πρωτοβουλία για την σύγκλιση πάρει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο είναι αρμόδιο να συγκαλέσει τέτοια σύναξη.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά στον κ. Πάιατ οτι η Εκκλησία πρέπει να κινείται με εκκλησιαστικό κριτήριο και όχι με πολιτικές αποφάσεις. Επίσης, οτι πρέπει με κάθε θυσία να αποτραπεί ο τριχασμός σε ελληνόφωνους σλαβόφωνους και αραβόφωνους. Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στον ρόλο της ελλαδικής Εκκλησίας ενόψει του 2021 , και στους αγώνες της Εκκλησίας για την ανεξαρτησία και τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας.



Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, στη συζήτηση και στο μεταναστευτικό θέμα, λέγοντας οτι σύνορα για την Ελλάδα δεν είναι μόνο η Μακεδονία και η Θράκη αλλά κυρίως τα θαλάσσια σύνορα τα οποία θεωρούνται ως τα πλέον δύσκολα να φυλαχθούν και ζήτησε ουσιαστική βοήθεια και από τους Ευρωπαίους εταίρους και από τους Αμερικανούς . Εστίασε επίσης στο γεγονός οτι πρέπει να γίνει δικαιότερη κατανομή εντός ευρωπαικού χώρου και οι Ευρωπαίου αν δείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη.

Η Τουρκία, όπως σύμφωνα με πληροφορίες είπε στον κ. Πάιατ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν μπορεί να συνεχίζει να εκβιάζει της Ελλάδα με το μεταναστευτικό, έχοντας την στρόφιγγα στην δίοδο για ανεξέλεγκτους μετανάστες.

Η Εκκλησία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ για την διαχείριση του μεταναστευτικού αλλά τα χρήματα, όπως ειπώθηκε στην συνάντηση σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα έχουν πάρει ΜΚΟ που τα διαχειρίζονται με αδιαφανείς διαδικασίες.

Στις δομές τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να υπάρχει ένταξη με ηλικιακά δεδομένα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr