Δόθηκε μάχη νομικών επιχειρημάτων στο ΣτΕ μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ για το επίδομα τριετιών

Δόθηκε μάχη νομικών επιχειρημάτων στο ΣτΕ μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ για το επίδομα τριετιών

Η έκδοση της σχετικής απόφασης αναμένεται τους πρώτους μήνες του ερχόμενου έτους

Δόθηκε μάχη νομικών επιχειρημάτων στο ΣτΕ μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ για το επίδομα τριετιών
Μάχη νομικών επιχειρημάτων δόθηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας μεταξύ, αφενός, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και άλλων περιφερειακών εργοδοτικών Ενώσεων και, αφετέρου, του υπουργείου Εργασίας, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και Σωματείων για το επίδομα των τριετιών. Η έκδοση της σχετικής απόφασης αναμένεται τους πρώτους μήνες του ερχόμενου έτους.

Στο Δ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου είχαν προσφύγει τον περασμένο Απρίλιο ο ΣΕΒ και άλλοι έξι περιφερειακοί σύνδεσμοι-Ενώσεις (ΣΒΑΠ, ΣΒΘΚΕ, ΣΒΣΕ, ΣΕΒΠΔΕ, ΣΘΕΒ, ΠΑΣΕΒΙΠΕ), όπως και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, και ζητούσαν να ακυρωθεί η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 18 Φεβρουαρίου 2019, με την οποία παρέχονταν οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ (με ισχύ από 1η Φεβρουαρίου 2019) και του ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Για το ζήτημα των τριετιών, επί της ουσίας, υπάρχουν δύο αντίθετες νομικές προσεγγίσεις και ερμηνείες. Η πλευρά των εργοδοτών υποστηρίζει ότι οι τριετίες στις κατώτατες αμοιβές έχουν καταργηθεί, ενώ η επίμαχη εγκύκλιος διευκρινίζει ότι οι τριετίες πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται.

Η εργοδοτική πλευρά υποστηρίζει ως προς τις τριετίες ότι δεν έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία, και η συγκεκριμένη εγκύκλιος που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, αν και κατά τον ΣΕΒ έχει κανονιστικό χαρακτήρα (είναι δηλαδή κατ’ ουσίαν ψευδοερμηνευτική), δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ παράλληλα υπερβαίνει την εξουσιοδότηση του νόμου 4172/2013, με τον οποίο ορίζεται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός ως μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς. Δηλαδή, ένας μισθός που δεν συμπεριλαμβάνει τριετίες, δεν περιλαμβάνει κατά συνέπεια και τις αυξήσεις που αντιστοιχούν σε αυτόν.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, οι τριετίες έχουν καταργηθεί όσον αφορά τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο, βάσει του άρθρου 103 του ν. 4172/2013 και μετά την προσθήκη με το άρθρο πρώτο υποπαράγραφος ΙΑ.6 περ. 2 του ν. 4254/2014.

Από την άλλη πλευρά, η ΓΣΕΕ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζουν ότι η εγκύκλιος είναι γνήσια ερμηνευτική και για τον λόγο αυτό απαραδέκτως προσβάλλεται ενώπιον του ΣτΕ με αίτηση ακύρωσης, και ότι οι τριετίες ορθώς συνεχίζουν και καταβάλλονται στους εργαζομένους που τις δικαιούνται, καθώς από καμία διάταξη νόμου δεν προκύπτει ρητά η κατάργησή τους, σιωπηρή δε κατάργησή τους, όπως υποστηρίζει η εργοδοτική πλευρά, δεν νοείται ούτε μπορεί να συναχθεί ερμηνευτικά. Ακόμη, η ΓΣΕΕ κ.λπ. υποστήριξαν ότι οι τριετίες, εκτός των άλλων, αποτέλεσαν, επί σειρά ετών, περιεχόμενο των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και θεμελιώνονται ήδη στον νόμο. Τυχόν δε απόφαση που θα υιοθετούσε την άποψη του ΣΕΒ θα οδηγούσε σε ραγδαίες μειώσεις μισθών για χιλιάδες εργαζομένους, παρά τον αντίθετο σκοπό του νομοθέτη, που ήταν η χορήγηση αυξήσεων.

Οι τριετίες

Οι τριετίες στον κατώτατο μισθό και το ημερομίσθιο αποτελούν αυξήσεις αμοιβών που έχουν σχέση με την προϋπηρεσία των εργαζομένων σε οποιονδήποτε εργοδότη.

Στην επίμαχη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας του περασμένου Φεβρουαρίου υπάρχει καθορισμός του μισθού με βάση τις τριετίες ως εξής:

- για τους έχοντες 0-3 έτη προϋπηρεσίας 650 ευρώ,

- για τους έχοντες 3-6 έτη προϋπηρεσίας 715 ευρώ,

- για τους έχοντες 6-9 έτη προϋπηρεσίας 780 ευρώ, και

- για τους έχοντες προϋπηρεσία άνω των 9 ετών 845 ευρώ (εγκύκλιος 7613/2019 του υπουργείου Εργασίας).

Οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι

Οι περιφερειακοί εργοδοτικοί σύνδεσμοι, οι οποίοι μαζί με τον ΣΕΒ προσέφυγαν στο ΣτΕ, είναι οι εξής:

- Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ),

- Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ),

- Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ),

- Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος (ΣΕΒΠΔΕ),

- Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) και

- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ).

Παράταση Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Με διάταξη του υπουργείου Εργασίας, η οποία ενσωματώθηκε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, παρατάθηκε η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας –η οποία έληξε την 30ή Ιουνίου 2019– μέχρι τη σύναψη νέας και σε κάθε περίπτωση μέχρι την εκπνοή του 2019 (31.12.2019).

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υπογράφηκε στις 28.3.2018 μεταξύ της ΓΣΕΕ και των παρακάτω εργοδοτικών φορέων: του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης