Οι επιπτώσεις στην υγεία από την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο επιστημονικής εκδήλωσης

Οι επιπτώσεις στην υγεία από την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο επιστημονικής εκδήλωσης

Οργανώθηκε από το ΕΠΙΨΥ και τον φορέα ΥΓΙΕΙΑ

Οι επιπτώσεις στην υγεία από την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο επιστημονικής εκδήλωσης
Οι επιπτώσεις στην υγεία από την κλιματική αλλαγή ήταν το αντικείμενο ημερίδας  που έγινε πρόσφατα από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ) και τον φορέα ΥΓIΕΙΑ, στο πλαίσιο των επιστημονικών ενημερωτικών εκδηλώσεων “Διαδρομές".

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο κ.Νικόλαος Μπαρμπαρέσος, Χημικός Μηχανικός, Διδάκτωρ Φυσικής Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ο οποίος παρουσίασε αποτελέσματα μελετών στο πλαίσιο των ειδικών συνθηκών που διαμορφώνονται στο εσωτερικό περιβάλλον των κτηρίων με παράλληλες αναφορές σε ευπαθείς ομάδες.

Μεταξύ άλλων, ο κ.Μπαρμπαρέσος επισήμανε:

Τα τελευταία χρόνια, με την εμφάνιση της κλιματικής αλλαγής, το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας έχει στραφεί στα θέματα αέριας ρύπανσης του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις που αυτή φέρει στην υγεία των ανθρώπων. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέταση της ποιότητας του αέρα σε κλειστούς χώρους καθώς οι άνθρωποι ξοδεύουν ένα μεγάλο ποσοστό της ημέρας τους εντός διάφορων κτηρίων, ερχόμενοι σε επαφή με εσωτερικές πηγές αέριας ρύπανσης για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Οι πηγές αέριας ρύπανσης εντός των κτηρίων είναι κυρίως ανθρωπογενείς και μπορεί να προέρχονται από δομικά υλικά, κάπνισμα, προϊόντα καθαρισμού ή υγρασία ενώ σημαντική είναι επίσης, η επίδραση των εξωτερικών αέριων ρύπων που εμφανίζονται ως προϊόντα καύσης οχημάτων και τοπικής βιομηχανικής δραστηριότητας εισρέοντας στο κτήριο μέσω του αέρα. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, τα συμπτώματα της έκθεσης σε τέτοιου είδους αέριους ρύπους μπορούν να επηρεάσουν το κεντρικό νευρικό, το ανοσοποιητικό και κυρίως το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου. Ακόμα πιο ευάλωτες σε αυτά τα συμπτώματα είναι οι λεγόμενες ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες όπως ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες, παιδιά ή άτομα με αλλεργίες.
Τα αποτελέσματα πρόσφατων μετρήσεων της Ομάδας Μελετών Κτηριακού Περιβάλλοντος του τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ σε διάφορους κλειστούς χώρους όπως εκπαιδευτικά κτήρια, ιδιωτικές εταιρείες, χώρους στάθμευσης, φοιτητικές εστίες και μέσα μαζικής μεταφοράς κατέδειξαν σε αρκετές περιπτώσεις υψηλές συγκεντρώσεις αέριων ρύπων και μη επαρκή επίπεδα αερισμού των χώρων.

Η έρευνα, βάσει μετρήσεων, καταλήγει στο ότι ο φυσικός αερισμός ενός κτήρίου (παράθυρα, πόρτες, ανοίγματα) αν και αποτελεί οικονομική λύση, φαίνεται να μην είναι λειτουργικός για κτήρια που βρίσκονται εντός πυκνοκατοικημένων αστικών περιοχών λόγω επιβαρυμένης εξωτερικής ατμόσφαιρας. Ο μηχανικός αερισμός αντίθετα, με τη σωστή χρήση ειδικών φίλτρων επιφέρει καλύτερη ποιότητα εσωτερικού αέρα αλλά και συνθηκών θερμικής άνεσης για τους ενοίκους. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στη διατήρηση μιας καλής εσωτερικής ατμόσφαιρας στο κτήριο, παίζει η συντήρηση των αυτόματων συστημάτων αερισμού/κλιματισμού όπως και οι συνήθειες των ενοίκων (κάπνισμα, συχνός καθαρισμός) αλλιώς μπορεί να εμφανιστούν τα αντίθετα αποτελέσματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης