Ζήστε τη μαγεία των Χριστουγέννων στο νέο Flagship Store της Toys-Shop στην Αριστοτέλους
ΗΠΑ: Έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την εξωστρέφεια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος
Στη σημασία που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη συνεργασία σε θέματα Παιδείας εστίασε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος
Νέο γύρο επαφών για την ενίσχυση της ακαδημαϊκής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας πραγματοποιεί η υπουργός Παιδείας στην Αμερική, όπου συνοδεύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με στόχο την προώθηση των ακαδημαϊκών συνεργειών μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων.
Aνώτατος Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε σχετικά με την επίσκεψη οτι η Παιδεία είναι ένας τομέας όπου έχει σημειωθεί «εξαιρετική πρόοδος και οι ΗΠΑ ενισχύουν τέτοιου είδους συνεργασίες και ανταλλαγές όχι μόνο για την εκπαίδευση των επόμενων γενιών, αλλά και προς την κατεύθυνση της αλληλοκατανόησης μεταξύ των δυο χωρών. Είναι μια επένδυση για το μέλλον. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως απόφοιτος του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, το αντιλαμβάνεται αυτό πολύ καλά».
Στη σημασία που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη συνεργασία σε θέματα Παιδείας εστίασε επίσης ο ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος κατά την διάρκεια άτυπης ενημέρωσης, χθες από τον Λευκό Οίκο.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις συνεργασίες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ΗΠΑ-Ελλάδας, ο Αμερικανός αξιωματούχος, αναφέρθηκε «στις ενέργειες της Υπουργού Νίκης Κεραμέως και την συμμετοχή της Ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο του ΙΙΕ (International Institute for Education) για την ενθάρρυνση των Αμερικανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους με την Ελλάδα».
«Η υπουργός Νίκη Κεραμέως έχει κάνει σημαντικά βήματα για την εξωστρέφεια του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, για περισσότερους σπουδαστές, επισκέπτες και ανταλλαγές μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε το γεγονός ότι στην Ελληνική αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετέχει η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δείγμα της σημασίας που αποδίδει η Ελληνική Κυβέρνηση στα θέματα της εκπαίδευσης.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Αμερικανός αξιωματούχος, χαρακτήρισε την επίσκεψη της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον ως «αναγνώριση της αναβαθμισμένης στρατηγικής συνεργασίας που αντικατοπτρίζει την δέσμευση της κυβέρνησης Τραμπ για την οικοδόμηση θετικών προοπτικών για το μέλλον. Και αυτό σε μια πολύ καλή στιγμή των διμερών σχέσεων, ΗΠΑ-Ελλάδας, σε μια στιγμή όπου ο πήχης των προσδοκιών βρίσκεται πολύ ψηλά».
Τον Μάρτιο θα επισκεφτεί την χώρα αντιπροσωπεία αμερικανικών πανεπιστημίων με στόχο την προώθηση συνεργασιών Ελλάδας - ΗΠΑ στον τομέα της εκπαίδευσης, την ενίσχυση της συνεργατικής έρευνας και την εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων. Η αντιπροσωπεία θα βρίσκεται στην Αθήνα από τις 28 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου 2020 και παραμονή τους στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε Πανεπιστήμια της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων, ενώ θα πραγματοποιηθούν επαφές και συναντήσεις κορυφαίων στελεχών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των δύο χωρών.
Στην τελευταία επίσκεψή της στις ΗΠΑ η κ. Κεραμέως τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους πανεπιστημίων, στις οποίες συζήτησε το πρόγραμμα της κυβέρνησης για ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών ΑΕΙ ενώ ήδη, εκπρόσωποι από αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συνάψουν συνεργασία με ελληνικά Πανεπιστήμια.
Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας , το αγγλόφωνο προπτυχιακό τμήμα της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ, βρίσκεται στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Η προθεσμία αιτήσεων λήγει το Μάρτιο.
Το ξενόγλωσσο τμήμα στη Φιλοσοφική θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 για εκτός ευρωπαϊκής ένωσης φοιτητές, με δίδακτρα 6.000 ευρώ ετησίως.
Στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ το προπτυχιακό πρόγραμμα θα λειτουργήσει στην αγγλική γλώσσα , με τίτλο: «ΒΑ Program in the Archaelogy, History, and Literature of Ancient Greece» , και θα αφορά: στην Αρχαιολογία, στην Ιστορία και στη Λογοτεχνία της Αρχαίας Ελλάδας.
Το πρόγραμμα σπουδών θα αποβλέπει στην αξιοποίηση της παγκόσμιας ακτινοβολίας του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ως θεμέλιου λίθου του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού και του σχετικού διεθνούς ενδιαφέροντος για τις ελληνικές σπουδές.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα σε αίθουσα (διαλέξεις ή σεμινάρια) και επιτόπια μαθήματα, τα οποία διεξάγονται σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία συνδυαζόμενα με ειδική διδασκαλία σε τάξη, ενώ προβλέπεται συμμετοχή των φοιτητών σε πανεπιστημιακές αρχαιολογικές ανασκαφές.Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή έως το τέλος του μήνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr