Ο καθηγητής Ορέστης Καλογήρου, προτεινόμενος νέος πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ

Ο καθηγητής Ορέστης Καλογήρου, προτεινόμενος νέος πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ

Έπειτα από πρόταση της Κεραμέως - Εντός των επομένων ημερών, αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί της πρότασης της υπουργού

aristoteleio
Τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Δρ. Ορέστη Καλογήρου, προτείνει για Πρόεδρο του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Εντός των επομένων ημερών, αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί της πρότασης της Υπουργού, κατόπιν ακρόασης του προτεινόμενου. Δεν είναι τυχαίο, όπως είχε γράψει τον περασμένο Μάρτιο το «Πρώτο Θέμα» ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , ως αρχηγός τότε της ΝΔ αναφέρθηκε ονομαστικά στην περίπτωση Καλογήρου , κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Βουλή για την ανομία στα Πανεπιστήμια λέγοντας: Κατήγγειλε δημόσια εμπόριο ναρκωτικών μέρα μεσημέρι όχι νύχτα , για να δεχτεί αμέσως μετά ο ίδιος επίθεση στο Πανεπιστήμιο».

Ο Καθηγητής Ορέστης Καλογήρου, σπούδασε στο Τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές στο ίδιο τμήμα του ΑΠΘ, απ΄ όπου, ως υπότροφος του Ινστιτούτου Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Έχει πολυετή διοικητική εμπειρία καθώς έχει διατελέσει διευθυντής του Τομέα Εφαρμογών Φυσικής & Φυσικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εργαστηρίων και της Επιτροπής Σεμιναρίων του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ και σήμερα είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Μαγνητισμού & Μαγνητικών Υλικών του Πανεπιστημίου. Είναι μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Μέριμνας του ΑΠΘ, και διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ και της Επιτροπής Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του ΑΠΘ.

Πιο αναλυτικά: Από το 1990 έως το 1993 ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (Hamburg Universitaet) και στο ΑΠΘ. Κατόπιν, από το 1993 έως το 1996 διατέλεσε συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», και το 1996 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Εν συνεχεία, το 2002 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής, και από το 2010 έως και σήμερα είναι Καθηγητής. Από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Φεβρουάριο του 2009 ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Magnetic Materials Laboratory, Dept. of Electrical & Computer Engineering του Northeastern University. Επίσης, από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2016, ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Center for Systems Biology, MGH του Harvard Medical School με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright. Έχει πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο.

Κλείσιμο
Όπως είχε αποκαλύψει στις 3 Μαρτίου το 2019 το «Πρώτο Θέμα»»ι ο καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ Ορέστης Καλογήρου, ο οποίος καταθέτει συγκλονιστικές μαρτυρίες για την κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο από το πανεπιστημιακό βήμα, αλλά και μέσα από τη συχνή αρθρογραφία του, ακόμα και στα social media, όπου περιγράφει τα προβλήματα στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Από τη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο μέχρι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η εικόνα είναι το ίδιο αποκαρδιωτική, θλιβερή και εξοργιστική, καθώς ο πανεπιστημιακός χώρος έχει μετατραπεί σε άντρο κάθε λογής κακοποιών στοιχείων, καταφύγιο εξαρτημένων και άβατο γενικότερης ανομίας. Ο καθηγητής δεν επιδιώκει την προσωπική του προβολή μέσα από τα κακώς κείμενα, αλλά αναζητεί εναγωνίως απαντήσεις στο ερώτημα «γιατί δεν γίνεται επιτέλους κάτι να σταματήσει η καταπάτηση και η κακοποίηση του χώρου των πανεπιστημίων», συμφωνώντας με φοιτητές και καθηγητές που δεν αντέχουν άλλο να βλέπουν τον ξεπεσμό των ΑΕΙ». Οπως επισημαίνει , μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» , πέρυσι τον Μάρτιο ο τότε πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας: «Οι προσπάθειες υπέρ της πανεπιστημιακής ζωής μάς βρίσκουν σύμφωνους». Η περίπτωση του καθηγητή Καλογήρου, που δίνει τη δική του μάχη ενάντια στα φαινόμενα βίας και ανομίας, τα οποία πλέον έχουν γίνει «ρουτίνα», έκανε πολλούς συναδέλφους του να τον χαρακτηρίσουν «Θεσσαλονικιό Αγγελο Συρίγο». «Είναι πολλοί οι “έντονοι” καθηγητές που καταλήγουν “επικηρυγμένοι”», λέει χαρακτηριστικά γνωστός πανεπιστημιακός σχολιάζοντας φαινόμενα «παραίτησης» από μερίδα καθηγητών. Οι περιπτώσεις του καθηγητή του Παντείου Αγγελου Συρίγου που έφτασε μέχρι το δικαστήριο αλλά και του κ. Καλογήρου ξεχώρισαν γιατί όρθωσαν το ανάστημά τους, μεταφέροντας παντού το μήνυμα ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι ξέφραγα αμπέλια».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης