«Ναι» στο διάλογο, αλλά με όρους, λένε οι φαρμακοποιοί

Δεν αποκλείουν τις κινητοποιήσεις, εάν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιμείνει στη μείωση των πληθυσμιακών κριτηρίων για τη λειτουργία νέου φαρμακείου.

Συνεχίζουν το διάλογο, αλλά υπό προϋποθέσεις, οι φαρμακοποιοί με το υπουργείο Υγείας, σε ό,τι αφορά το  «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους. Παράλληλα, όμως, εμφανίζονται «ανοιχτοί» και στο ενδεχόμενο των κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που η ηγεσία του υπουργείου επιμείνει στη μείωση των πληθυσμιακών κριτηρίων για τη λειτουργία νέου φαρμακείου.

Σε αυτή την απόφαση κατέληξαν το απόγευμα της Δευτέρας οι 165 εκλέκτορες του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), έπειτα από πολύωρη μεν, ήρεμη δε, γενική συνέλευση για το μείζον ζήτημα της απελευθέρωσης του κλάδου τους.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών ανακοίνωσαν ότι είναι ανοιχτοί στο διάλογο, υπό τον όρο πως «συνομιλητής» τους θα είναι το υπουργείο Υγείας και μόνο. Ως εξήγηση για τον «αποκλεισμό» του συναρμόδιου υπουργείου Οικονομίας από τη μεγάλη συζήτηση για το «άνοιγμα» του επαγγέλματος (και) του φαρμακοποιού, που ζητούν, προτάσσουν ότι «τα φαρμακεία είναι μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης και όχι απλά εμπορικά καταστήματα».

Σημεία σύγκλισης και διαφωνίας

Στην ανακοίνωσή τους, οι φαρμακοποιοί αναφέρουν τα σημεία στα οποία υπάρχει σύμπλευση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Διαπιστώνουν σύγκλιση στα εξής θέματα:
- Στη θέσπιση κλιμακωτής έκπτωσης (rebate) προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανάλογα με τον τζίρο του φαρμακείου. Επιμένουν ωστόσο ότι αυτή η έκπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 6%, και σε κάθε περίπτωση το 1/3 του αντίστοιχου ποσοστού που επιστρέφουν οι φαρμακοβιομήχανοι, και κυρίως θέτουν ως προϋπόθεση για το rebate την εμπρόθεσμη πληρωμή τους από τους ασφαλιστικούς φορείς μέσα σε 45 ημέρες.
- Στη συστέγαση φαρμακείων, δηλαδή ουσιαστικά στη συστέγαση νέων με παλαιούς φαρμακοποιούς, έτσι ώστε να «ανοίξει» το επάγγελμα, χωρίς όμως να ανοίξουν και νέα φαρμακεία, δεδομένου ότι ήδη ο αριθμός τους θεωρείται μεγάλος (12.000). «Το άνοιγμα νέων φαρμακείων σημαίνει καταστροφή για τις δαπάνες υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων» επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους.
- Στη λειτουργία των φαρμακείων το Σάββατο, και για ωράριο 8.00-2.30. Στην πρόταση του υπουργείου για καταρχήν λειτουργία όλων των φαρμακείων το Σάββατο και επιλογή κάθε φαρμακοποιού ξεχωριστά σχετικά με το αν θα ανοίξει ή όχι την επιχείρησή του, οι φαρμακοποιοί επιμένουν ότι με τη λειτουργία φαρμακείων σε ποσοστό 25% επί του συνόλου που διαθέτει κάθε περιοχή, θα μπορέσει να λειτουργήσει ικανοποιητικά ο κλάδος και να εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Κόκκινο «πανί» το πληθυσμιακό κριτήριο

Σημείο διαφωνίας, και μάλιστα έντονης, ωστόσο, συνεχίζει να αποτελεί, όπως διαπιστώνουν οι φαρμακοποιοί, το θέμα των πληθυσμιακών κριτηρίων. Οι εκπρόσωποί τους δηλώνουν ανυποχώρητοι για την αναθεώρηση των πληθυσμιακών κριτηρίων (η αναλογία ένα φαρμακείο για 1.500 άτομα προτάθηκε να μειωθεί σε 1 προς 1.300 ή 1.000) και θεωρούν ότι θα έχει ως συνέπεια την υπερβολική αύξηση του αριθμού των φαρμακείων, άρα και της δαπάνης.

Δεν αποκλείουν τις κινητοποιήσεις

Τέλος, η γενική συνέλευση του ΠΦΣ εξουσιοδότησε  το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που υπάρξει υπαναχώρηση του υπουργείου Υγείας σε όσα συμφώνησαν  ή εφόσον ανακύψει επιδείνωση των θέσεών τους σε σχέση με τα συμφέροντα των φαρμακοποιών.

«Τις επόμενες ημέρες σε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας θα ολοκληρωθεί ο διάλογος και θα διαμορφωθεί το τελικό Ν/Σ. Εάν στα τελικά σημεία του Ν/Σ δεν υπάρχει συμφωνία, η Γ.Σ. εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. για οργάνωση πανελλαδικών κινητοποιήσεων» καταλήγει η ανακοίνωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr