Κορωνοϊός: Αντιπαράθεση για την ασφάλεια των πιστών και τη μετάδοση του ιού μέσω της Θείας Κοινωνίας

Κορωνοϊός: Αντιπαράθεση για την ασφάλεια των πιστών και τη μετάδοση του ιού μέσω της Θείας Κοινωνίας

Οι πιστοί να ακολουθούν τις οδηγίες των επιστημόνων συμβουλεύει η Εκκλησία της Κρήτης-  Οι άνω των 65 που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες καλό είναι να μην πηγαίνουν στην Ελλησία λέει η ομότιμη καθηγήτρια λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου που προσθέτει ότι όσοι θέλουν με μεταλάβουν, δεν πρέπει να φοβούνται - Μητροπολίτης Ν.Ιωνίας Γαβριήλ: Να ακούμε τους ειδικούς και όχι τα fake news - Πρώτοι «Χαιρετισμοί» απόψε, γεμάτες οι εκκλησίες

Κορωνοϊός: Αντιπαράθεση για την ασφάλεια των πιστών και τη μετάδοση του ιού μέσω της Θείας Κοινωνίας
Ο συνωστισμός, οι ασπασμοί και οι αγκαλιές αλλήλων και εικόνων είναι το θέμα στο οποίο εστιάζουν στο υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό σε σχέση με τους ναούς και τους πιστούς και όχι η Θεία Κοινωνία. H συζήτηση για την ασφάλεια των πιστών από τη συνάθροισή τους στους ναούς -ιδιαίτερα αυτή την εποχή που οι ναοί γεμίζουν, όπως έγινε σήμερα λόγω των Χαιρετισμών- κορυφώνεται. Παράλληλα, η συζήτηση περιστρέφεται και γύρω από το κατά πόσον ειναι ασφαλής η Θεία Κοινωνία αφού γίνεται με το ίδιο κουτάλι για όλους τους πιστούς. Οι απόψεις διίστανται. 

«Η Θεία Κοινωνία είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού και όχι ψωμί και κρασί», λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι επισημαίνοντας ότι οι πιστοί δεν φοβούνται και δεν αμφισβητούν το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας που αποτελεί κεντρικό στοιχείο της πίστης μας. Τόνιζαν επίσης οτι ο ιερέας καταλύει οτι περισσεύει από την Θεία Κοινωνία, λέγοντας οτι οι ιερείς με αυτήν την λογική θα έπρεπε πολύ συχνά να πάσχουν από λοιμώξεις γεγονός που δεν ισχύει. Ενδεικτικό παράδειγμα οτι ιερέας που κοινωνούσε τους λεπρούς στην Σπιναλόγκα δεν κόλλησε ποτέ την ασθένεια αυτή.

Επισημαίνουν οτι η Εκκλησία δεν θα κλείσει ποτέ τις πόρτες, υπογραμμίζοντας ωστόσο οτι είναι άλλο πράγμα η Θεία Κοινωνία και άλλο ο συνωστισμός που μπορεί να επικρατήσει σε μία Εκκλησία που πρέπει να αποφεύγεται κυρίως από ανθρώπους με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό. «Μπορεί ο πιστός που έχει κάποιο θέμα υγείας να πάει ένα απόγευμα που δεν έχει η Εκκλησία πολύ κόσμο προκειμένου να ανάψει ένα κερί», έλεγαν χαρακτηριστικά. Την τελική απόφαση πάντως για τις Εκκλησίες θα την πάρει το υπουργείο Υγείας.

Κορωνοϊός: Αντιπαράθεση για την ασφάλεια των πιστών και τη μετάδοση του ιού μέσω της Θείας Κοινωνίας


O καθηγητής πολιτικής υγείας London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος σχολίασε και την ανησυχία και τον διχασμό σχετικά με την συζήτηση περί μετάδοσης του ιού μέσω της εκκλησίας και της Θείας Κοινωνίας. Όπως είπε ο κ. Μόσιαλος: «Η εκκλησία έκανε μια προσπάθεια να ενημερώσει τους πιστούς. Οι ευπαθείς ομάδες των πιστών, όσοι πάσχουν από νοσήματα δεν θα πρέπει να μετέχουν στις λειτουργίες. Η επιστημονική έρευνα δε μας δίνει στοιχεία για τη Θεία Κοινωνία. Εγω είπα δεν ξέρω τι θα γίνει με τον κορονοϊό. Επεκτείνω το επιχείρημα. Αν κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί τότε είναι καλό η εκκλησία και οι φορείς να δουν το θέμα. Η εκκλησία και η πολιτεία θα πρέπει να το δουν. Όταν δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τον ιό, τότε καλό είναι να παίρνουμε τα μέτρα μας».

Την αρωγή της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αποτροπή εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού την ενημέρωση των πιστών ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε επικοινωνία που είχε από την αρχή της διασποράς της νόσου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.Ο Μακαριώτατος επεσήμανε στον Πρωθυπουργό ότι, όπως πάντοτε, η Εκκλησία της Ελλάδος στέκεται στο πλευρό της Ελληνικής Πολιτείας και θα την συνδράμει με όλες τις δυνάμεις και τα μέσα σε κάθε ζήτημα που αφορά στον Ελληνικό Λαό. Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, εκδόθηκε και εγκύκλιος με σχετικές οδηγίες που απεστάλη σε όλες τις Μητροπόλεις, με την οποία επεσήμανε την συμβολή της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την πρόληψη της νόσου, την οποία προκαλεί ο νέος κοροναϊός. Το θέμα της διασποράς του κορωνοιου θα απασχολήσει μεταξύ άλλων την διαρκή Ιερά Σύνοδο που συνέρχεται για δύο ημέρες, από την ερχόμενη Δευτέρα.

Στα κηρύγματά τους, και σε παρεμβάσεις Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος τοποθετήθηκαν επί του θέματος «Οι Χριστιανοί οφείλουμε να υπακούμε, όπως όλοι οι υπόλοιποι, τις συμβουλές των ιατρών και των συντεταγμένων υπηρεσιών της Πολιτείας, ώστε με την βοήθεια του Θεού να ξεπεράσουμε και αυτό τον σκόπελο», τόνισε, στο κήρυγμά του την περασμένη Τρίτη ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος. Ο Μητροπολίτης επεσήμανε ότι και στο παρελθόν, τόσο η χώρα μας όσο και η ανθρωπότητα ολόκληρη, έχουν επιβιώσει από πανδημίες και ανάλογα ζοφερά περιστατικά και οι πιστοί δεν πρέπει να φοβούνται, καθώς στην πορεία της ιστορίας της Εκκλησίας μας δεν ήταν λίγες οι φορές, κατά τις οποίες οι Άγιοι με τις θαυματουργικές επεμβάσεις Τους λύτρωσαν τον κόσμο από θανάσιμες ασθένειες και πανδημίες. Φυσικά, άλλο είναι το δεν φοβάμαι και άλλο το δεν λαμβάνω τις απαραίτητες προφυλάξεις αφήνοντας τα πάντα στο έλεος του Θεού.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε τον τρόμο να μας κυριεύσει, ούτε να επηρεάσει τις συνήθειες μας», τόνισε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για τον κορωνοϊό. Μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας, ο Μητροπολίτης επεσήμανε πως η κατάσταση χρειάζεται ρεαλισμό και ψυχραιμία, ενώ παράλληλα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και να ληφθούν όλα τα προληπτικά μέτρα από τους πολίτες.

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούν οι πιστοί για τη Θεία Λειτουργία και τη Θεία Κοινωνία αλλά και για όλα τα μυστήρια της εκκλησίας λόγω του κορονοϊού, ενώ επεσήμανε τη σημασία της πρόληψης και της έγκυρης ενημέρωσης για το συγκεκριμένο θέμα.

«Η επιδημία ιογενούς πνευμονίας από το νέο κορονοϊό είναι πράγματι ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα και να δώσει λύση η ιατρική επιστήμη σε παγκόσμιο επίπεδο», τονίζει σε ανακοίνωση του ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ. Παράλληλα, καλεί τους πιστούς να αποφεύγουν τους υπερβολικούς τίτλους άρθρων που ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια των γεγονότων. » Τα fake news εξαπλώνονται πολύ πιο γρήγορα από τον κορονοϊό και είναι αυτά που επιδεινώνουν τις επιδημίες. Οι ειδήσεις αυτές προκαλούν τρόμο, μολύνουν την ψυχή μας και μας κάνουν να απομακρυνόμαστε από τους συνανθρώπους μας. Μας οδηγούν να αντικρίζουμε τον άλλον με καχυποψία, σαν να είναι εχθρός μας. Σε αυτές λοιπόν τις «περίεργες» ώρες χρειάζεται να ακούσουμε τους ειδικούς και να ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους. Όχι τα fake news».

Κορωνοϊός: Αντιπαράθεση για την ασφάλεια των πιστών και τη μετάδοση του ιού μέσω της Θείας Κοινωνίας
Κλείσιμο

Εκκλησία Κρήτης: Να ακολουθείτε τις οδηγίες των επιστημόνων 


Σχετικά με την διάδοση του κορωνοιού, η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης εύχεται «να προστατεύσει και να διαφυλάξει ο Δωρεοδότης Θεός το πολύτιμο αγαθό της υγείας όλων των ανθρώπων».

Ταυτόχρονα, προτρέπει τον λαό της Κρήτης να ακολουθεί τις συμβουλές και τις οδηγίες των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους και των ειδικών επιστημόνων, χωρίς πανικό, αλλά με ψυχραιμία και σύνεση.

«Δεν κινδυνεύουμε από τη Θεία Κοινωνία» τόνισε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, απαντώντας στο ερώτημα που έχουν διατυπώσει αρκετοί πολίτες, αναφορικά με τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω της Θείας Κοινωνίας. Μιλώντας στον Alpha ο Μητροπολίτης Σεραφείμ, είπε πως η θέση της Εκκλησίας στο θέμα είναι διαχρονική: «Είναι καθαρά θέμα πίστης και μεταφυσικής αναγωγής. Είναι δυνατόν από τη μετοχή στη Θεία Κοινωνία να προκύψει ψυχοσωματικη ασθένεια; Όποιος προσέρχεται στη Θεία Κοινωνία προσέρχεται στον Θεό, που έχει τη δύναμη να θεραπεύει. Δεν χρειάζεται να κοινωνήσει κάποιος, αν δεν έχει αυτή την πίστη, ότι πρόκειται για το αίμα και το σώμα του Χριστού. Αυτό δεν μπορεί να είναι αιτία ασθένειας και να μεταδίδει κάποιο μικρόβιο!».

Έκανε, μάλιστα, αναδρομή στο παρελθόν, φέρνοντας ως παράδειγμα εκπροσώπους της Εκκλησίας που διακονούσαν στη Σπιναλόγκα και όπως είπε «δεν είχε προσβληθεί κανείς».

Με Εγκύκλιο Σημείωμα το οποίο ήδη απεστάλη προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, επισήμανε τη συμβολή της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την πρόληψη της νόσου, την οποία προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ζητώντας τα εξής:

1) Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακεραία την κληρονομία Του.

2) Οι ειδικοί επιστήμονες, τόσο της πατρίδος μας όσο και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού και ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία όσων νοσήσουν, απλώς θα παρουσιάσει συμπτώματα, τα οποία ομοιάζουν προς την γρίπη. Ως εκ τούτου, ακολουθούμε μόνο τις επίσημες ενημερώσεις και το τι μας συστήνουν οι επιστήμονες.

3) Ως προς την πρόληψη του ιού, οφείλουμε: α) Να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά. β) Να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά με οινόπνευμα. γ) Εάν έχουμε βήχα ή πυρετό να επικοινωνούμε τηλεφωνικά με τον ιατρό μας και όχι να μεταβαίνουμε στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο αμέσως. δ) Να τηρούμε απόσταση από όποιον παρουσιάζει συμπτώματα. ε) Να καθαρίζουμε τις επιφάνειες και να αερίζουμε καλά τα σπίτια, τους χώρους εργασίας και τους Ιερούς Ναούς. στ) Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, ας αποφύγουν προσωρινώς τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των αδελφών του Χριστού.

4) Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για όσους συνανθρώπους μας ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, οι οποίοι οφείλουν να επιδείξουν πολύ μεγαλύτερη προσοχή ώστε να μη νοσήσουν. Καλό είναι να αποφεύγουν την έξοδο από την οικία τους εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην σχολαστική υγιεινή και καθαριότητα και, εάν υπάρχουν κάποιοι που φροντίζουν τους ασθενείς, αυτοί να φορούν μάσκα.

Η Θεία Κοινωνία είναι το αποκορύφωμα της Πίστης. Όσοι νιώθουν την ανάγκη για να κοινωνήσουν μπορούν να το κάνουν χωρίς κανένα φόβο και ενδοιασμό. Επισημαίνει σε δήλώσή του ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και γιατρός Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Στο πλαίσιο συζήτησης στη Βουλή, ο πρώην υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης χαρακτήρισε “Χριστιανοταλιμπανισμό” το γεγονός πως απαγορεύθηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις αλλά όχι η “Αγία Μετάληψη από το ίδιο κουτάλι” και αυτό σύμφωνα με τον ίδιο “για να μην μουτρώσουν οι ιερωμένοι” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ενώ κάλεσε τον αρμόδιο φορέα του υπουργείου να βγάλει άμεσα τη σχετική ανακοίνωση.

Στην ερώτηση αν θα κοινωνούσε στην περίπτωση που στη θεία κοινωνία ο προηγούμενος πιστός είναι προσβεβλημένος από τον κορωνοϊό, η η Ομότιμη καθηγήτρια λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελένη Γιαμαρέλλου. «Ανήκω σε αυτούς που θα πήγαιναν στην εκκλησία αλλά θα πρότεινα σε άτομα άνω των 65 ετών που έχουν καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, διαβήτη, προβλήματα με τα νεφρά ή σε ανοσοκαταστολή, μέχρι να εξελιχθεί η ιστορία με τον κορωνοϊό και να μην γίνει διασπορά κρουσμάτων, να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία από το σπίτι τους από την τηλεόραση», δήλωσε σε συνέντευξή της στον real fm, η Ομότιμη καθηγήτρια .«Αδίκως έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο θέμα. Η θεία κοινωνία είναι ένα μυστήριο, όταν πηγαίνεις να λάβεις τη θεία κοινωνία δεν την παίρνεις από συνήθεια, τη λαμβάνεις γιατί είναι σώμα και αίμα Χριστού. Ή το πιστεύεις και κοινωνείς κανονικά ή δεν το πιστεύεις. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις, κουταλάκια κλπ. Είμαι τελείως εναντίον αυτών. Αν το πιστεύουμε, δεν προκαλούμε την τύχη μας. Αν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να με μολύνει, τότε δεν πιστεύω στο μεγαλύτερο μυστήριο. Τα άτομα που θέλουν να κοινωνήσουν δεν πρέπει να φοβούνται ότι από τη θεία κοινωνία μπορεί να μεταδοθεί ποτέ μικρόβιο», τόνισε η κ. Γιαμαρέλλου.


Διαβάστε περισσότερα:

Κορωνοϊός: 14 νέα κρούσματα - Διασωληνώθηκε ο 66χρονος στην Πάτρα

Κορωνοϊός: Πρωτοβουλία Κεραμέως για έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Παιδείας της ΕΕ

Κορωνοϊός: Να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών συμβουλεύει η Εκκλησία της Κρήτης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης