Κορωνοϊός: Μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του ιού

Κορωνοϊός: Σε ισχύ η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, των αθλητικών και πολιτιστικών συναθροίσεων για δύο εβδομάδες σε Αχαϊα, Ηλεία και Ζάκυνθο  - Κρίσιμοι παράγοντες για την ανάσχεση της διάδοσης του ιού η βελτίωση των καιρικών συνθηκών και η αποδρομή της εποχικής γρίπης που προκαλεί τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας

Με δυναμικά μέτρα που στοχεύουν στη μείωση, όσο το δυνατόν περισσότερο, της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα απαντά το υπουργείο Υγείας στην ταχεία μετάδοση του ιού. Μέχρι και χθες είχαν καταγραφεί 45 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός, με επίκεντρο τις περιοχές Ηλείας, Αχαϊας και Ζακύνθου. Στις συγκεκριμένες περιοχές όπου καταγράφεται έξαρση της νόσου έχουν ανασταλεί για δύο εβδομάδες οι μαζικές συναθροίσεις ψυχαγωγικού και αθλητικού χαρακτήρα και η λειτουργία των σχολείων.

Παράλληλα, οι Έλληνες ειδικοί όπως όλοι οι επιστήμονες ανά τον κόσμο προσβλέπουν σε δύο κρίσιμους για την πορεία του κορωνοϊού παράγοντες, στην αποδρομή της εποχικής γρίπης -ώστε να μην κυκλοφορούν παράλληλα οι ιοί της γρίπης με εκείνον του κορωνοϊού- και στην αύξηση της θερμοκρασίας που πιθανόν να καταστείλει τη δραστηριότητα του SARS-Cov-2.

«Στόχος μας, όπως και όλων των χωρών του κόσμου, είναι η μείωση και πρόληψη της διασποράς, η οποία θα μειώσει την ένταση και αύξηση των περιπτώσεων. Ζητούμενο είναι να οδηγήσει σε μια επιβράδυνση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την ανταπόκριση του συστήματος υγείας» είπε κατά την τελευταία ενημέρωση των συντακτών υγείας ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε ενδείξεις για διασπορά της νόσου στην κοινότητα και μετάδοση της νόσου από μη γνωστή πηγή» γεγονός που αξιολόγησε ως σημαντικό. Αυτό ωστόσο συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες,δηλαδή καταγράφονται πολλά κρούσματα κατά τόπους χωρίς να υπάρχει ταξίδι σε ενδημική χώρα ούτε επαφή με ταξιδιώτη από ενδημική χώρα και γενικώς χωρίς γνωστή πηγή της νόσου, και είναι θέμα χρόνου να συμβεί και στην Ελλάδα. Οι ειδικοί ουσιαστικά μετρούν τον χρόνο, ελπίζοντας η ευρεία και μεγάλη διασπορά της νόσου να ξεκινήσει με το σύστημα υγείας να μπορεί να το διαχειριστεί, χωρίς κρούσματα εποχικής γρίπης.


Τα περιστατικά της εποχικής γρίπης πιέζουν πολύ τους τελευταίους δύο μήνες το σύστημα υγείας στη χώρα μας, ιδίως τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οπότε η μείωση των κρουσμάτων γρίπης θα δώσει χώρο και χρόνο για την καλύτερη διαχείριση των σοβαρών περιστατικών κορωνοϊού.

Επίσης, οι ειδικοί αναμένουν να δουν πως θα συμπεριφερθεί κορωνοϊός ο SARS-Cov-2 στις θερμοκρασίες της άνοιξης, καθώς γνωρίζουν μεν πως οι κορωνοϊοί δεν επιβιώνουν σε αυξημένες θερμοκρασίες, πλην όμως αγνοούν ακόμη πως θα αντιδράσει ο νέος κορωνοϊός από τον Απρίλιο και μετά.


Η «οικογενειακή μετάδοση» του κορωνοϊού


Στο μεταξύ, η εξέταση των 53 ανθρώπων που ταξίδεψαν στο Ισραήλ και την Αίγυπτο και ο εργαστηριακός έλεγχος των ιδίων και των επαφών τους συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό από τους ειδικούς. Συνολικά έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες δύο μέρες 35 (21 και στη συνέχεια άλλα 14) θετικά στον κορωνοϊό άτομα, τα οποία έχουν εκδηλώσει στην συντριπική πλειονότητα ήπια συμπτωματολογία.


«'Ηταν μια αναμενόμενη διασπορά της νόσου σε έναν κλειστό χώρο. Λειτουργεί όπως λειτουργούσε η επιδημία στην Κίνα, όπου σε μία οικογένεια κολλούσε ο ένας τον άλλον, όλα τα μέλη της. Οι ταξιδιώτες ήταν σαν μια «οικογένεια» σε έναν κλειστό χώρο, σε εκείνον ενός λεωφορείου και διέσπειραν τη νόσο ο ένας στον άλλον και σε κάποιες, ευτυχώς περιορισμένες, επαφές τους» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.


Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου ο 66χρονος από την Ηλεία, ο πρώτος ταξιδιώτης του προσκυνηματικού ταξιδιού στους Αγίους Τόπους ο οποίος νόσησε και διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Κατά πληροφορίες, αργά χθες το βράδυ επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας ενός άλλου ασθενή, ο οποίος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης για νοσηλεία.

Με πνευμονία νοσηλεύονται άλλα δύο άτομα στην ΩΡΛ κλινική του νοσοκομείου η οποία πλέον έχει μετατραπεί σε Μονάδα αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με νόσο Covid-19. Άλλοι 10 ασθενείς νοσηλεύονται στην Οφθαλμολογική που επίσης νοσηλεύει ασθενείς με νόσο Covid-19.

Εκτός από τα 11 περιστατικά που αφορούν την ομάδα των ταξιδιωτών στο Ισραήλ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανέφερε πως έχουν μολυνθεί και άλλα τρία πρόσωπα, επαφές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μια αεροσυνοδό του αεροσκάφους, με το οποίο επέστρεψαν οι εκδρομείς από το Ισραήλ, καθώς και μία γυναίκα από τη Δάφνη. Η τρίτη από τις επαφές που βρέθηκαν θετικές στον ιό είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένας υγειονομικός - πιθανότατα γιατρός- από την Αμαλιάδα. Σε ό,τι αφορά τους επαγγελματίες υγείας που εκτέθηκαν στον κορωνοϊό στη διάρκεια της νοσηλείας του 6χρονου στα νοσοκομεία Αμαλιάδας και Ρίου, η εικόνα που έχει διαμορφωθεί είναι πως δεκάδες βρίσκονται σε κατ'οίκον απομόνωση για 14 ημέρες και τα κενά καλύπτονται με μετακινήσεις άλλων εργαζομένων από δομές υγείας της ευρύτερης περιοχής.

Διαβάστε ακόμη:

 Κορωνοϊός: 14 νέα κρούσματα - Διασωληνώθηκε ο 66χρονος στην Πάτρα  

Κορωνοϊός: Πώς ορίζεται το κρούσμα - Δείτε τις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: 22 ερωτήσεις και απαντήσεις από τον ΕΟΔΥ - Πώς να προστατευθούμε

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr