Σκοπιανό «καψόνι» στον Ελληνικό Στρατό
«Μπλόκο» σε ελληνική στρατιωτική φάλαγγα που κατευθυνόταν στο Κόσοβο έβαλαν οι τελωνειακοί υπάλληλοι των Σκοπίων στη μεθοριακή διάβαση των Ευζώνων. Το στρατιωτικό κονβόι περιλάμβανε 50 οχήματα και περίπου 140 Ελληνες στρατιωτικούς, που αναχώρησαν από το Πολύκαστρο Κιλκίς με τελικό προορισμό την ελληνική ειρηνευτική δύναμη Κοσσυφοπεδίου, προκειμένου να αντικαταστήσουν ισάριθμους Ελληνες αξιωματικούς που επιστρέφουν στη χώρα.
Επί σχεδόν τρεις ώρες (από τις 12 μέχρι τις 3 το μεσημέρι), οι
«Μπλόκο» σε ελληνική στρατιωτική φάλαγγα που κατευθυνόταν στο Κόσοβο έβαλαν οι τελωνειακοί υπάλληλοι των Σκοπίων στη μεθοριακή διάβαση των Ευζώνων. Το στρατιωτικό κονβόι περιλάμβανε 50 οχήματα και περίπου 140 Ελληνες στρατιωτικούς, που αναχώρησαν από το Πολύκαστρο Κιλκίς με τελικό προορισμό την ελληνική ειρηνευτική δύναμη Κοσσυφοπεδίου, προκειμένου να αντικαταστήσουν ισάριθμους Ελληνες αξιωματικούς που επιστρέφουν στη χώρα.
Επί σχεδόν τρεις ώρες (από τις 12 μέχρι τις 3 το μεσημέρι), οι Αρχές της γειτονικής χώρας απαγόρευαν στην ελληνική δύναμη να περάσει από το έδαφος της πΓΔΜ, απαιτώντας από τους Ελληνες επιτελείς να επιδείξουν διαβατήρια ή ειδικές ταυτότητες (οι οποίες παραδίδονται μετά την άφιξη των στρατιωτικών στο Κόσοβο και την ένταξή τους στην KFOR), παραβιάζοντας την πρακτική που εφαρμόζεται από το 1999 και αδιαφορώντας για το γεγονός ότι το στρατιωτικό τμήμα διέθετε ΝΑΤΟϊκά έγγραφα. Με απόφαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού κ. Δημήτρη Γράψα, το κονβόι των 50 οχημάτων και οι 140 στρατιωτικοί επέστρεψαν στο Πολύκαστρο και θα αναχωρήσουν και πάλι για το Κόσοβο όταν αρθούν τα «διαδικαστικά» κωλύματα που εγείρουν οι Σκοπιανοί.
Επειτα από συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών η επικεφαλής του γραφείου συνδέσμου της Ελλάδας στην πΓΔΜ κυρία Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου ενημέρωσε το υπουργείο Αμυνας της FYROM για το ζήτημα. Διπλωματικές πηγές προσπαθούν να υποβαθμίσουν το «καψώνι» των Σκοπιανών, αναφέροντας ότι στρατιωτική φάλαγγα διήλθε από τον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων προχθές Κυριακή και προσθέτουν ότι το ζήτημα θα επιλυθεί μέσα στις επόμενες ώρες.
Παραλλήλως με τα παίγνια στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συνέχισαν να ανταλλάσσουν απόψεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας.
«Η Ελλάδα παρακολουθεί με μεγάλο προβληματισμό το δημοκρατικό έλλειμμα που καταγράφηκε στις εκλογές της πΓΔΜ», επανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, μετά την ολοκλήρωση της Διεθνούς Διάσκεψης Γυναικών Ηγετών που ολοκληρώθηκε στο Λαγονήσι.
«Θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, θα μελετήσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή όλες τις εκθέσεις των παρατηρητών των εκλογών. Λυπούμαστε ειλικρινά για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές. Από κει και πέρα αναμένουμε τα τελικά αποτελέσματα και θα τοποθετηθούμε», ήταν η πλήρης δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη.
«Η Αθήνα δεν έχει κίνητρο για μια λογική λύση», υποστήριξε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Αντόνιο Μιλοσόσκι σε συνέντευξή του στη «σλαβομακεδονική» και αλβανική υπηρεσία του ραδιοφώνου του BBC.
Σε ερώτημα εάν το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να διευθετηθεί μέχρι την 9η Ιουλίου (ημερομηνία υπογραφής των επίσημων πρωτοκόλλων ένταξης της Αλβανίας και της Κροατίας στο ΝΑΤΟ), ο κ. Μιλοσόσκι συνέδεσε ενδεχόμενη πρόοδο των συνομιλιών με νέες υποχωρήσεις από την πλευρά της Ελλάδας και επανέφερε με προκλητικό τρόπο το ζήτημα του δήθεν μακεδονικού έθνους και γλώσσας. «Αν η Αθήνα αποδεχτεί την πραγματικότητα, την οποία συχνά αμφισβητεί, σχετικά με το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του μακεδονικού έθνους, το οποίο ομιλεί μακεδονική γλώσσα, θα διευκολύνει τη δυνατότητα προόδου για την εξεύρεση λύσης. Ομως, αν συνεχίσει να αρνείται το δικαίωμα του εθνικού μας αυτοπροσδιορισμού, θεωρώ πως κάτι τέτοιο θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για την από κοινού αναζήτηση λύσης. Δυστυχώς, οι πράξεις τους δεν μας διαβεβαιώνουν ούτε δημιουργούν αισιοδοξία ότι η Αθήνα έχει κίνητρο για μια λογική λύση», ήταν η ακριβής διατύπωση του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων.
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν πιθανότητες για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης μέσα στον επόμενο μήνα, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης αρκέστηκε να δηλώσει: «Πιστεύω ότι όλοι αισιοδοξούμε και ευελπιστούμε ότι θα βρουν τον δρόμο ώστε να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και της συζήτησης για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας».
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα από τις εκλογές της Κυριακής στα Σκόπια, ο κεντροδεξιός συνασπισμός υπό τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι απέσπασε το 48,3% των ψήφων και την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο. Οι Σοσιαλδημοκράτες κατέχουν το 23,4%. Περίπου ισοδύναμα αναδείχτηκαν τα αλβανικά κόμματα, όπου το DUI έλαβε το 11,1% των ψήφων και το DPA, εταίρος στην απερχόμενη κυβέρνηση, το 10,2% των ψήφων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr