Κορωνοϊός και Εκκλησία: Τι αναμένεται να αλλάξει μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη με Ιερώνυμο

Κορωνοϊός και Εκκλησία: Τι αναμένεται να αλλάξει μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη με Ιερώνυμο

Στο πλαίσιο περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αναμένεται δραστικός περιορισμός ή αναστολή όλων των λειτουργιών για τις επόμενες δύο εβδομάδες στις εκκλησίες - Ανοιχτοί ναοί για άναμμα ενός κεριού - Συνεδριάζει σήμερα η ΔΙΣ

Κορωνοϊός και Εκκλησία: Τι αναμένεται να αλλάξει μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη με Ιερώνυμο
Ανοιχτούς ναούς μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο ο Πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Τον δραστικό περιορισμό των λειτουργιών ακόμα και αναστολή όλων των Ακολουθιών αναμένεται να συζητήσει σήμερα η ΔΙΣ που θα συνεδριάσει υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε διευρυμένη μορφή με τους Μητροπολίτες της Αττικής. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο του περιορισμού του κορωνοϊού, αναμένεται να συζητηθεί ο τρόπος συντόμευσης των λειτουργιών και το άνοιγμα των ναών συγκεκριμένες ώρες για το άναμμα ενός κεριού. Ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί Μητροπολίτες σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο το του δραστικού περιορισμού ακόμα και της αναστολής όλων των Ακολουθιών για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αν ληφθεί αυτή η απόφαση αύριο για αναστολή, η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία θα τελείται κεκλεισμένων των θυρών με την συμμετοχή ενός ψάλτη και ενός κληρικού. Οι ναοί θα παραμείνουν ανοιχτοί για κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα για ατομική λατρεία και για το άναμμα ενός κεριού και στην συνέχεια ο πιστός θα επιστρέφει στο σπίτι του.

Αποφασισμένη είναι η Εκκλησία της Ελλάδος να κάνει ότι λέει η Πολιτεία για το θέμα του κορωνοϊου και την προσπάθεια περιορισμού του. «Είμαστε συντεταγμένη πολιτεία και το κράτος αποφασίζει και όλοι οι άλλοι κάνουμε ότι λέει η Πολιτεία» λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι. Η Εκκλησία της Κρήτης το είπε εξάλλου πολύ καθαρά ότι θα κλείσει Εκκλησίες αν το πει η Πολιτεία. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ήταν σαφής στη δήλωσή του την περασμένη Παρασκευή ότι «Η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται. Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν "παρουσιολόγιο" στους Ιερούς Ναούς». Για να προσθέσει ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ζουν και ενεργούν σε πνεύμα ελευθερίας του προσώπου, διαθέτοντας, ταυτόχρονα, ανεπτυγμένο το αίσθημα τόσο της εθνικής όσο και της ατομικής ευθύνης.

Σε ότι αφορά στο πρακτικό μέρος στο τραπέζι της ΔΙΣ θα μπει το θέμα περιορισμού της αναστολής των Ακολουθιών για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός των πιστών. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπει «λουκέτο» στις Εκκλησίες, αλλά όπως έλεγαν κύκλοι της Εκκλησίας η αναστολή αυτή έχει ως στόχο να μην προσέρχονται μαζικά οι πιστοί. «Η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη. Γι' αυτό προτρέπει όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κατά τόπους Κρατών» αναφέρει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στο ίδιο πνεύμα και η χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Αμερικής που συνήλθε με τηλεδιάσκεψη και στην οποία ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος εισηγήθηκε την προστασία των πιστών και, λαμβάνοντας υπόψιν τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, τους συμβούλευσε να μην εκτίθενται σε χώρους δημόσιων μαζικών συναθροίσεων στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι Εκκλησίες κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων. Σημείωσε ακόμη οτι αν οι κρατικές υπηρεσίες στην Αμερική κρίνουν ότι πρέπει να περιοριστούν ή να ανασταλούν οι ακολουθίες τότε η Εκκλησία θα το πράξει.

Τι ισχύει για τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες

Η Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κρήτης, ανάλογα βέβαια και με την απόφαση της νέας Συνόδου, εκτιμάται ότι είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν σε πρωτοφανή και ριζοσπαστικά μέσα αν χρειαστεί να κλείσουν ναοί, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ποτέ κάτι τέτοιο. Στην Ελλάδα κλειστές είναι οι δύο συναγωγές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με δική τους απόφαση.
Αυτή η διάσταση, όπως τονίζουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, αν ισχύσει θα πρέπει να ισχύσει για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και όχι μόνο για την Εκκλησία της Ελλάδος. Δηλαδή για τους παλαιοημερολογίτες, τους Ιεχωβάδες, τους ινδουιστές και τα τζαμιά. Σε αυτό το σημείο φαίνεται και η σημασία της νομιμοποίησης τζαμιών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, καθώς οι πληροφορίες για την προστασία από τον κορωνοιό φθάνουν στα τζαμιά που έχουν άδεια. Στα άτυπα κανείς δεν γνωρίζει τι συμβαίνει, όπως έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι.

Η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου ήρθε μετά την ξεκάθαρη θέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ότι και η Εκκλησία οφείλει να εφαρμόζει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ όσον αφορά τον κορωνοϊό στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα της ατομικής ευθύνης κάθε πολίτη για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Σε ό,τι αφορά στη στάση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως κρίνεται ότι με την στάση της σεβάστηκε την Εκκλησία, ξεκαθαρίζοντας ότι όλοι πρέπει να ακούμε τον ΕΟΔΥ. Εκκλησιαστικοί κύκλοι λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε τον ρόλο της Εκκλησίας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα είναι δίπλα στο κράτος για την καταπολέμηση του ιού - «Δεν δοκιμάζεται η πίστη μας αλλά με την στάση μας δείχνουμε την αγάπη προς τον πλησίον» είπε ο πρωθυπουργός. «Γι’ αυτό και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ’ το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις. Προσβλέπω στη στήριξη της ηγεσίας της Εκκλησίας στον κοινό σκοπό. Αλλά ο θεσμικός μου ρόλος μού επιβάλλει να τοποθετηθώ με σαφήνεια στο θέμα. Ξέρω ότι η πίστη αρχίζει, συχνά, εκεί που τελειώνει η επιστήμη. Όμως η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αρκεί όλοι να ακολουθήσουμε συντεταγμένα τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών» ήταν μια από τις χαρακτηριστικές αποστροφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο διάγγελμά του το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης.

Ο συνωστισμός, οι ασπασμοί και οι αγκαλιές αλλήλων και εικόνων είναι το θέμα στο οποίο εστιάζουν στο υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό σε σχέση με τους ναούς και τους πιστούς, και όχι η Θεία Κοινωνία. H συζήτηση για την ασφάλεια των πιστών από τη συνάθροισή τους στους ναούς περιστρέφεται και γύρω από την Θεία Κοινωνία. «Η Θεία Κοινωνία είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού και όχι ψωμί και κρασί», λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι επισημαίνοντας ότι οι πιστοί δεν φοβούνται και δεν αμφισβητούν το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας που αποτελεί κεντρικό στοιχείο της πίστης μας. «Μπορεί ο πιστός που έχει κάποιο θέμα υγείας να πάει ένα απόγευμα που δεν έχει η Εκκλησία πολύ κόσμο προκειμένου να ανάψει ένα κερί», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός - Εκκλησία Κύπρου: Αποχή από τις λειτουργίες ως τις 10 Απριλίου

Κορωνοϊός – Θεία Κοινωνία: Πολλοί οι πιστοί που κοινώνησαν αψηφώντας τον κίνδυνο στη Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός – Οικουμενικό Πατριαρχείο: Η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης