Κορωνοϊός και παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουμε - Οι σωστές προφυλάξεις από τους ειδικούς

Κορωνοϊός και παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουμε - Οι σωστές προφυλάξεις από τους ειδικούς

Προφύλαξη: Όσα είναι γνωστά για την προφύλαξη από κάθε ιό,από τον Δημήτριο Καφετζή, Επιστημονικό Σύμβουλο Διοίκηση για την Οργάνωση και Λειτουργία της Παιδιατρικής

Κορωνοϊός και παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουμε - Οι σωστές προφυλάξεις από τους ειδικούς
Κορωνοΐος και παιδιά. Σίγουρα, μια δύσκολη εξίσωση.  Ο Δημήτριος Καφετζής, Επιστημονικός Σύμβουλος Διοίκησης για την Οργάνωση και Λειτουργία της Παιδιατρικής εξηγεί όλα όσα πρέπει ή οφείλετε να γνωρίζετε. Χαρακτηριστικά ο ίδιος αναφέρει: 

Αρχικά πρέπει να μην ξεχνάμε ότι το 80% από όσους προσλάβουν τον ιό θα εκδηλώσουν από κανένα έως ήπια συμπτώματα που μπορεί να περάσουν χωρίς νόσηση, με ήπια συμπτώματα που δεν θα ανησυχήσουν ή με πυρετό και βήχα που και πάλι δεν πρέπει να ανησυχήσουν.

Στο 20% των περιπτώσεων και ιδιαίτερα στα άτομα μεγάλης ηλικίας και με υποκείμενη νόσο (τα άτομα αυτά αναφέρονται ως υψηλού κινδύνου), η νόσος μπορεί να είναι σοβαρότερη και να οδηγήσει σε νοσηλεία στο νοσοκομείο ή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή ακόμα και στην απώλεια του ατόμου αυτού.

Από την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από τον κορονωΐό μέχρι τώρα, γνωρίζουμε ότι πρόκειται για λοίμωξη ιδιαίτερα μεταδοτική, όλη η ανθρωπότητα δεν έχει αντισώματα κατά του ιού, άρα είναι ευάλωτη, ακόμη, όσοι νόσησαν και ήταν ηλικίας έως 10 ετών, παρουσίασαν πιο ήπια συμπτώματα, ελάχιστοι χρειάστηκαν νοσηλεία και κανένας δεν έχασε τη ζωή του, εξηγεί ο κ. Δημήτριος Καφετζής, Επιστημονικός Σύμβουλος Διοίκησης για την Οργάνωση και Λειτουργία της Παιδιατρικής Metropolitan. Η εικόνα υπήρξε σοβαρότερη στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ υπήρξε αρκετά σοβαρή στα άτομα υψηλού κινδύνου, με ποσοστά θνητότητας άνω του 15% στα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό COVID-19

• Πυρετός (88%)

• Ξηρός βήχας (68%)

• Αναπνευστική δυσχέρεια (19%)

Ο χρόνος επώασης (ο χρόνος μεταξύ εγκατάστασης του ιού στον οργανισμό μας και της έναρξης των συμπτωμάτων της λοίμωξης) για τον ιό COVID-19 υπολογίζεται στις 5-6 ημέρες. Ωστόσο, μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 12,5 ημέρες, μπορεί ακόμη να φτάσει στις 14 ημέρες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για την προφύλαξη από τη νόσο, έτσι το μόνο που μένει για προφύλαξη είναι η αποφυγή έκθεσης στον ιό.

Προφύλαξη: Όσα είναι γνωστά για την προφύλαξη από κάθε ιό, απλά ισχύουν και για τον COVID-19

Κλείσιμο
• Μην έρχεσαι σε επαφή με άτομο άρρωστο
• Αν δεν έχεις πλύνει τα χέρια σου μην αγγίζεις το πρόσωπό σου
• Αν βήχεις ή φταρνίζεσαι, κάλυψε το στόμα και τη μύτη σου με χάρτινο μαντήλι και πέταξέ το στα σκουπίδια
• Τακτικά καθάριζε και απολύμανε αντικείμενα και επιφάνειες που χρησιμοποιούνται συχνά
• Πλένε τα χέρια σου συχνά με σαπούνι και νερό τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα, ιδιαίτερα πριν το φαγητό, μετά τη χρήση της τουαλέτας και μετά από φύσημα της μύτης, βήχα ή φτάρνισμα
• Καθάρισε τα χέρια σου με διάλυμα οινοπνεύματος (τουλάχιστον 60% αλκοόλης) αν δεν διατίθενται σαπούνι και νερό
• Αν παρουσιάσεις σημεία ή συμπτώματα λοίμωξης από τον COVID-19 ή είσαι γιατρός, νοσηλευτής ή άτομο εργαζόμενο στην παροχή υγείας που ασχολείται με πάσχοντες, ο ΕΟΔΥ  συνιστά τη χρήση μάσκας για την αποφυγή μετάδοσης οιουδήποτε ιού, που μπορεί να φέρεις, σε άλλους.
• Το παιδί δεν είναι βόμβα για τη μετάδοση της νόσου. Απλά το παιδί μπορεί να νοσεί και να μην εκδηλώνει τη νόσο (φορέας), σε αντίθεση με τον μεγαλύτερο που πιο σπάνια δεν θα εκδηλώσει τη νόσο.

Όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα είναι σωστά, γιατί βασίζονται στην εμπειρία που αποκτήθηκε από την Κίνα και την Ιταλία.


Συνεπώς, όπως αναφέρει ο κ. Καφετζής, ακολουθούμε τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας κατά γράμμα, δεν κάνουμε παλικαριές, δεν παριστάνουμε ότι μόνο εμείς γνωρίζουμε και οι άλλοι δεν ξέρουν και:

• Με το πρώτο σύμπτωμα μένουμε σπίτι
• Δεν πηγαίνουμε στο γιατρό, ούτε στο νοσοκομείο (80% δεν θα χρειαστείτε νοσηλεία)
• Τηλεφωνικά παίρνουμε οδηγίες
• Αν παρουσιάσετε δυσκολία στην αναπνοή, ζητάτε τηλεφωνικά βοήθεια και οφείλουν να έλθουν να σας μεταφέρουν σε νοσοκομείο, αν έχετε ανάγκη.

Γενικά, ΔΕΝ βγαίνετε από το σπίτι σας χωρίς σοβαρό λόγο. Δεν καλείτε κόσμο στο σπίτι σας. Τα παιδιά, δυστυχώς, δεν πρέπει να συναθροίζονται, παίζουν με τα αδέλφια τους ή το πολύ με τον στενό φίλο.
Είναι μια δύσκολη περίοδος που πρέπει να τη ζήσουμε και να την ξεπεράσουμε. Θα την ξεπεράσουμε μόνο με την υποταγή στις εντολές των ειδικών και του Υπουργείου Υγείας, καταλήγει ο κ. Καφετζής.
Κορωνοϊός και παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουμε - Οι σωστές προφυλάξεις από τους ειδικούς
O Δημήτριος Καφετζής, Επιστημονικός Σύμβουλος Διοίκησης για την Οργάνωση και Λειτουργία της Παιδιατρικής Metropolitan



Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα

Κορωνοϊός: Αναλυτικά τα συμπτώματα - Ποιες οι διαφορές με το κρυολόγημα και τη γρίπη

Κορωνοϊός: Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες - Πώς μπορούν να προστατευθούν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης