Κορωνοϊός: Πώς το Βιετνάμ έχει καταφέρει να περιορίσει τον ιό - Έλληνας που ζει εκεί μιλά στο protothema.gr

Στο Βιετνάμ έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής μόνο 123 κρούσματα κορωνοϊού και κανένας θάνατος - Πώς κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση του φονικού ιού αν και βρίσκεται δίπλα στην Κίνα - Ο Κωνσταντίνος Συλλιγάρδος που ζει και εργάζεται εκεί μιλά στο protothema.gr

Το Βιετνάμ είναι μια χώρα η οποία αν και βρίσκεται δίπλα στην Κίνα εν τούτοις έχει καταφέρει κάτι το απίστευτο: να έχουν καταγραφεί μόνο 123 κρούσματα κορωνοϊού μέχρι και τις 24 Μαρτίου, να έχουν θεραπευτεί 17 ενώ δεν έχει καταγραφεί κάποιος θάνατος.

Ωστόσο οι αρχές αναμένουν τα κρούσματα να αυξηθούν αφού αναμένονται 30.000 Βιετναμέζοι να επαναπατριστούν. Ο Κωνσταντίνος Συλλιγάρδος είναι Έλληνας ηλεκτρολόγος μηχανίκος που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο μακρινό Βιετνάμ. Διαθέτει φροντιστήριο ξένων γλωσσών με 900  παιδιά να φοιτούν.


«Από τις 13 Φεβρουαρίου και για τρεις εβδομάδες δεν είχαμε κανένα κρούσμα μέχρι που μία Βιετναμέζα ήρθε από την εβδομάδα μόδας της Ιταλίας»

Ο ίδιος μίλησε στο protothema.gr για το πώς το Βιετνάμ κατάφερε να περιορίσει μέχρι στιγμής την εξάπλωση του κορωνοϊού και εξηγεί από την πρώτη ημέρα που παρουσιάστηκαν κρούσματα πως ενήργησε η κυβέρνηση του Βιετνάμ. «Στην αρχή είχαμε 16 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον covid-19 τα οποία σχετίζονταν με επισκέπτες από την Ουχάν. Τα άτομα αυτά νοσηλεύτηκαν και θεραπέυτηκαν. Αυτό συνέβη την περίοδο 23 Ιανουαρίου μέχρι 13 Φεβρουαρίου, έκτοτε και για τρεις εβδομάδες δεν είχαμε κανένα κρούσμα. Στις 6 Μάρτιου είχαμε το επόμενο κρούσμα στην πρωτεύουσα Ανόι από μια Βιετναμέζα που ήρθε στις 3 Μαρτίου από την εβδομάδα μόδας στην Ιταλία με ήπια συμπτώματα μέσω άλλων Ευρωπαϊκών χωρών χωρίς να ενημερώσει τις αρχές για το ιστορικό ταξιδιού και της υγείας της. Οι αρχές αντέδρασαν άμεσα έβαλαν σε καραντίνα 200 άτομα που είχαν επαφή μαζί της και ο στρατός ανέλαβε την απολύμανση και το κλείσιμο της περιοχής γύρω από την οικία της. Μέχρι τις 10 Μάρτιου είχαμε 35 κρούσματα τα οποία οφείλονταν στην παραπάνω περίπτωση. Την Ιδιά μέρα μία άλλη Βιετναμέζα που ήρθε από τις ΗΠΑ και το Κατάρ μεταδίδει τον ιό στους γύρω της. Στις 14 Μαρτίου είχαμε ακόμα δύο περιπτώσεις επαναπατρισμού και μια περίπτωση ενός Τσέχου που ήρθε στο Βιετνάμ. Αποτέλεσμα μέχρι σήμερα (24 Μαρτίου) να έχουν καταγραφεί 123 κρούσματα (17 από αυτά έχουν θεραπευτεί), και ΚΑΝΕΝΑ θάνατο».
Ο Κωνσταντίνος Συλλιγάρδος

Όπως αποκαλύπτει ο κ. Συλλιγάρδος η στρατηγική της βιετναμέζικης κυβέρνησης βασίστηκε στην πρόληψη ενώ δεν καθυστέρησαν να πάρουν μέτρα. «Από τις 24 Ιανουαρίου ακύρωθηκαν όλες οι πτήσεις από και προς Ουχάν. Εγκατάσταθηκαν άμεσα θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια και ξεκίνησε άμεσα η ενημέρωση των πολιτών σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η μάσκα έγινε υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους, ενώ υπήρξαν οδηγίες όπως «πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό, καλύψτε τη μύτη και το στόμα με το εσωτερικό του αγκώνα όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, αποφύγετε τη στενή επαφή με οποιοδήποτε έχει συμπτώματα κρυώματος ή γρίπης κλπ». Επίσης ζητήθηκε άμεσα από τις βιομηχανίες μασκών να αυξήσουν την παραγωγή τους ενώ το Υπουργείο Παιδείας ανέστειλε όλες τις σχολικές δραστηριότητες σε ολόκληρη τη χώρα. Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων ήταν άμεση με συνεργασία όλων των υπηρεσιών. Για την ώρα δεν υπάρχουν «ορφανά» κρούσματα. Επίσης υπήρξαν μέτρα για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Σε τρεις πολίτες επιβλήθηκε ιδιαίτερα τσουχτερό πρόστιμο μετά από ανάρτηση τους στο Facebook που έλεγε ότι βρέθηκαν κρούσματα στην περιοχή τους και δημιουργήσαν ανησυχία στο ευρύ κοινό. Η αστυνομία συνέλαβε άμεσα άτομα, που αισχροκερδούσαν από την πώληση ειδών ατομικής προστασίας. Όλες οι εκδηλώσεις , συνέδρια , σεμινάρια , πρωταθλήματα και το GranPrix της Formula 1 ακυρωθήκαν, οι είσοδοι-έξοδοι σε όλα τα κτίρια ελαχιστοποιήθηκαν σε 1-2 ώστε να ελέγχονται άπαντες. Απαγορεύτηκε η εξαγωγή εκτός Βιετνάμ μασκών και αντισηπτικών και η αποστολή τους τιμωρείται αυστηρά αφού θέτεις σε κίνδυνο τη δημοσιά υγειά. Ο στρατός του Βιετνάμ διεύρυνε τις εγκαταστάσεις καραντίνας για 60.000 άτομα, καθώς χιλιάδες Βιετναμέζοι επιστρέφουν από τις χώρες που έχουν πληγεί από ιούς. Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει επίσης εστίες Πανεπιστήμιων, εάν χρειαστεί».

«Αν ένα άτομο μολυνθεί θα απολυμανθεί ολόκληρος ο δρόμος του σπιτιού του»

Σύμφωνα με όσα λέει στο protothema.gr o κ. Συλλιγάρδος τα μέτρα που πάρθηκαν γρήγορα συμπεριελάμβαναν επίσης τα εξής: «Aν ένα άτομο έχει μολυνθεί, ολόκληρος ο δρόμος θα αποκλειστεί και οι κάτοικοι θα παραμείνουν στο σπίτι. Θα ψεκάσουν και θα απολυμάνουν ολόκληρο το δρόμο και θα παρέχουν φαγητό και νερό σε κάθε σπίτι κατά τη διάρκεια της περιόδου απομόνωσης. Στις 18 Μαρτίου, το Βιετνάμ σταμάτησε να εκδίδει βίζα σε όλους τους αλλοδαπούς για 30 ημέρες που σημαίνει ουσιαστικά κλείσιμο συνόρων- είχε προηγηθεί κλείσιμο συνόρων σε συγκεκριμένα κράτη (ΕΕ, Κίνα, κα.). Επίσης τα επιβατικά τρένα έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους».

Σύμφωνα με τον κ. Συλλιγάρδο όλες οι επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, ενώ οι αρχές συνιστούν στους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακίνησεις. Επίσης, το Βιετνάμ έχει κατασκευάσει το δικό του κιτ ελέγχου Covid-19 και ετοιμάζεται για εξαγωγή 7.500 κιτς στην Φιλανδία και την Ουκρανία. «Ως σήμερα δεν έχει τεθεί απαγόρευση κυκλοφορίας με την πλειονότητα των κατοίκων να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες» επισημαίνει ο κ. Συλλιγάρδος. Και προσθέτει: «Αξίζει να σημειώσω ότι η αγορά έχει δεχτεί ένα τεράστιο πλήγμα με πολλές επιχειρήσεις να βάζουν ήδη λουκέτο σε μια πολλά υποσχόμενη αγορά με περίπου 7% ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Στους κεντρικούς δρόμους ήταν αδύνατο να μισθώσεις επαγγελματικό χώρο, λόγω της μεγάλης ζήτησης, τώρα δυστυχώς βλέπεις παντού «Ενοικιάζεται». Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η επιχείρηση μου, όπου είναι περισσότερο απο δυο μήνες κλειστά με όλες τις υποχρεώσεις να τρέχουν. Όταν με το καλό γυρίσουμε στην κανονικότητα προβλέπω μεγάλη πτώση διότι νομίζω οι γονείς θα προτιμήσουν να απέχουν από τις ξένες γλώσσες για αυτόν τον χρόνο. Οι μαθητές μας ξεκινάνε τις ξένες γλώσσες στην ηλικία των 3-4 χρόνων με το 80% του κέντρου μας να έχει μαθητές κάτω από 8 χρονών».

«Στην Ελλάδα, αν και τα αντανακλαστικά μας ήταν πολύ καλυτέρα από της Ευρώπης, αργήσαμε να πάρουμε μέτρα όπως θερμικές κάμερες»

Όσον αφορά την Ελλάδα και τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού ο κ. Συλλιγάρδος είναι κατηγορηματικός: «Στην Ελλάδα αν και τα αντανακλαστικά μας ήταν πολύ καλυτέρα από της Ευρώπης αργήσαμε να πάρουμε μέτρα όπως θερμικές κάμερες, απαγόρευση εξαγωγών ιατρικού εξοπλισμού και ειδών ατομικής προστασίας. Είχαμε 2 μήνες χρόνο να προετοιμαστούμε και να πάρουμε το παράδειγμα από τις Ασιατικές χώρες και όχι να ψάχνουμε να βρούμε σήμερα υλικό για το υγειονομικό προσωπικό μας. Επίσης θεωρώ οτι η Ευρώπη άργησε να κλείσει τα εξωτερικά σύνορα της που θα έπρεπε να το κάνει από την πρώτη στιγμή. Είμαστε 27 χώρες και θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε πιο αποφασιστικά. Σήμερα έχουμε όλοι την ατομική ευθύνη να μείνουμε στα σπίτια, αλλά μην ξεχνάμε την ευθύνη για πρόληψη και προστασία των πολιτών είχαν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης όπου δυστυχώς απέτυχαν».

Ο Κώστας Συλλιγάρδος την πρώτη εβδομάδα εξάπλωσης του ιού στην Κίνα ταξίδευε από το Βιετνάμ στην Ελλάδα μέσω Σιγκαπούρης και όπως λέει και στα δυο ασιάτικα αεροδρόμια εφαρμόζοταν άριστα οι κανόνες υγειονομικής θωράκισης και πρόληψης. «Υπήρχαν κλιμάκια του υγειονομικού , πινακίδες με οδηγείες για πρόληψη κατά τουιού, θερμικές κάμερες, αυξημένη αστυνόμευση, το προσωπικό φόραγε μάσκες ,αντισηπτικά παντού και τήρηση αποστάσεων ασφαλείας από όλους. Μέχρι που μπήκα στο αεροπλάνο από Σιγκαπούρη για Ελλάδα και κατάλαβα ότι ζούμε σε δυο παράλληλους κόσμους. Ένα αεροπλάνο με 90% Ασιάτες οι οποίοι φοράγανε μάσκα, γάντια και μόνο εμείς οι «πολιτισμένοι» Ευρωπαίοι χωρίς. Στο Ελ. Βενιζέλος ήμουν πια σίγουρός ότι ήταν πια θέμα χρόνου να έχουμε το πρώτο κρούσμα διότι φαινόταν ότι δεν είχαμε λάβει κανένα μετρο προφύλαξηςκαι ελέγχου».

Όσο για το τι του λένε οι συγγενείς και οι φίλοι από την Ελλάδα ο κ. Συλλιγάρδος εξηγεί: «Τα πράγματα μου λένε ότι είναι πολύ σοβαρά και όσοι είναι κάποιας ηλικίας έχουν φοβηθεί πάρα πολύ. Ο "βομβαρδισμός" των ειδήσεων, και ο περιορισμός στο σπίτι με στόχο την προφύλαξη από τον Covid-19 έχουν δημιουργήσει μεγάλο ψυχολογικό φόρτο. Είμαι τυχερός που η αδελφή μου, Χριστινα Συλλιγαρδου είναι ψυχολόγος και έχει αναλάβει την ψυχολογική υποστήριξη της οικογένειάς μου» καταλήγει.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Γιατί δείχνει να «προτιμά» τους άνδρες από τις γυναίκες;

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.000 αλλά ο Τραμπ βλέπει...ομαλοποίηση πριν το Πάσχα!

Κορωνοϊός - Ευρώπη: Η πανδημία «γονατίζει» Ιταλία και Ισπανία - Αλληλεγγύη και μέτρα από άλλες χώρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr