Κορωνοϊός: Τρεις επιστήμονες μιλάνε στο protothema.gr για το φάρμακο κολχικίνη

Τρεις επιστήμονες μιλούν για το «ελπιδοφόρο» αυτό φάρμακο που θα βοηθήσει στη θεραπεία ασθενών από την νόσο του κορωνοϊού

Μεγάλη ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Καρδιολογίας κ. Σπύρο Δευτεραίο κατέθεσε ερευνητική πρόταση στον ΕΟΔΥ που αφορά την χρήση ενός γνωστού φαρμάκου, της κολχικίνης για τη θεραπεία ασθενών από την νόσο του κορωνοϊού (COVID-19).

Τρεις επιστήμονες μιλούν για το «ελπιδοφόρο» αυτό φάρμακο στο protothema.gr.

Ο Γερασιμος Σιάσος, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας, Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και ένας εκ των κύριων ερευνητών της μελέτης (μαζί με Σ. Δευτεραίο και Χ. Στεφανάδη) δήλωσε στο protothema.gr: «Η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς COVID-19 για την πρόληψη της εξέλιξης και των επιπλοκών της νόσου σχεδιάστηκε από 43 διεθνούς φήμης επιστήμονες από την Ελλάδα, την Ιταλία (Humanitas University), την Ισπανία (University of Valencia) και την Αμερική (Yale University). Έχει ως στόχο να διερευνήσει την πιθανότητα αντιμετώπισης ή/και πρόληψης των δυσμενών επιπλοκών της νόσου COVID-19 με χορήγηση κολχικίνης».

«Στην ερευνητική προσπάθεια πρωτοστατεί ομάδα Ελλήνων επιστημόνων – η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, μεταξύ αυτών κορυφαίοι καρδιολόγοι και λοιμωξιολόγοι που χαίρουν ιδιαίτερης απήχησης στη διεθνή ιατρική κοινότητα. Επιδιωκόμενος στόχος είναι η αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου τόσο στους πνεύμονες όσο και στην καρδιά».

«Τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της νόσου COVID-19 συγκλίνουν στο ότι ο θάνατος των ασθενών επέρχεται από την υπέρμετρη αντίδραση του ιού στον εισβολέα με τελικές καταστροφικές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό (εντονότατη φλεγμονώδης αντίδραση, επιθετική πνευμονία, συνυπάρχουσα μυοκαρδιακή βλάβη)».

O Σπύρος Δευτεραίος, Καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή και στο Πανεπιστήμιο YALE, δήλωσε:

«Η κολχικίνη, είναι ένα φθηνό γνωστό εδώ και πολλά χρόνια στην ιατρική κοινότητα. Χρησιμοποιείται με σχετική ασφάλεια σε παθήσεις της καρδιάς (συχνότερη εξ αυτών είναι η οξεία περικαρδίτιδα) αλλά χορηγείται και σε άλλες παθήσεις όπως ο μεσογειακός πυρετός και η νόσος Αδαμαντιάδη-Bechcet. Μάλιστα όσον αφορά τις καρδιαγγειακές παθήσεις, η ερευνητική μας ομάδα έχει πρωτοπορήσει σχετικά με τη χρήση αυτού του φαρμάκου (επί οξέων στεφανιαίων συνδρόμων και για πρόληψη καρδιακών αρρυθμιών) παράγοντας σημαντικές δημοσιεύσεις, γνώση η οποία έχει ενσωματωθεί σε συγγράμματα αναφοράς».

Μία από τις γνωστές ιδιότητες της κολχικίνης είναι να αναστέλλει την δημιουργία του φλεγμονοσώματος. Η γνώση αυτή, σε συνδυασμό με πρώιμα ερευνητικά δεδομένα για άλλα μόρια που είχαν παρόμοιο μηχανισμό δράσης και έδειξαν κάποια θετικά αποτελέσματα σε μελέτες του εξωτερικού (πχ Τοσιλιζουμάμπη) οδήγησαν στην ερευνητική ιδέα της χρήσης της κολχικίνης σε ασθενείς με νόσο COVID-19.

O Χριστόδουλος Στεφανάδης, διεθνούς φήμης Καθηγητής Καρδιολογίας, δήλωσε: «Υποθέτουμε ότι η κολχικίνη θα μειώσει την πιθανότητα επιπλοκών στην καρδιά όπως η μυοκαρδιακή βλάβη που παρατηρείται στην πλειοψηφία των ασθενών που οδηγούνται σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή την πρόληψη επεισοδίων μυοκαρδίτιδας μιας επιπλοκής που παρατηρήθηκε σε ένα ποσοστό ασθενών που πέθανε».


Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Το φάρμακο κολχικίνη, η ελληνική πρόταση στη μάχη κατά του ιού

Κορωνοϊός: Έτοιμη τις επόμενες μέρες η άυλη συνταγογράφηση φαρμάκων, λέει ο Κυριάκος Πιερρακάκης


Κορωνοϊός: Αισχροκέρδεια στα ιατρικά υλικά καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr