Κρούσματα κορωνοϊού: Με το εθνικό μητρώο ασθενών ξεκινάει η επόμενη φάση της μάχης

Κρούσματα κορωνοϊού: Με το εθνικό μητρώο ασθενών ξεκινάει η επόμενη φάση της μάχης

Στα 1314 τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στη χώρα μας ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 49 - Τσιόδρας: «Χωρίς τα μέτρα, θα είχαμε γίνει Ιταλία, φαντάζεστε να είχαμε 150 νεκρούς την ημέρα;»

Κρούσματα κορωνοϊού: Με το εθνικό μητρώο ασθενών ξεκινάει η επόμενη φάση της μάχης
Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η ενίσχυση του μετώπου κατά του κορωνοϊού. Έπειτα από τη μέγιστη δυνατή οχύρωση των νοσοκομείων της χώρας με προσωπικό αλλά και εξοπλισμό προκομμένου να αντεπεξέλθουν στη νοσηλεία των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 (νοσηλεύονταν εχθές περίπου 290 ασθενείς), οργανώνεται τώρα η εξωνοσοκομειακή νοσηλεία των ασθενών. Προκειται όπως ολα δείχνουν για ένα μέτωπο που θα χρειαστεί να παραμείνει ενισχυμένο για μακρύ διάστημα. «Ο ιός πιθανόν να υποχωρήσει τους θερινούς μήνες, αλλά δεν θα εξαφανιστεί» είπε χαρακτηριστικα ο εκπρόσωπος του υπουργού Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται το δίκτυο των Κέντρων Υγείας που θα υποδέχονται και θα παρακολουθούν ασθενείς με κορωνοϊό, η υπηρεσία τηλεϊατρικής, η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και εκτός νοσοκομείου και γενικά η παρακολούθηση των ασθενών στην κοινότητα. Σημαντικό εργαλείο θα αποτελέσει το Εθνικό Μητρώο Ασθενών - η σύσταση του οποίου περιλαμβάνεται σε τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - στο οποίο ουσιαστικα θα συλλέγονται όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα των ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό. Σε αυτό θα καταγράφονται και οι ασθενείς που (θα) νοσηλεύονται στο σπίτι τους, που είναι το επόμενο στάδιο για το οποίο προετοιμάζεται το υπουργείο Υγείας, κατόπιν της εισήγησης των επιστημόνων.

Ενημέρωση για τον κορονοϊό | Τσιόδρας - Χαρδαλιάς 31.03.2020


Το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με λοίμωξη Covid-19, όπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, θα σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από την ΗΔΙΚΑ και θα είναι σε λειτουργία τις αμέσως επόμενες ημέρες. Επιπλέον, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται σύστημα τηλεϊατρικής στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε να υπάρχει ιατρική επίβλεψη όσων λαμβάνουν αγωγή. Ολοι όσοι χρειάζονται ιατρική εκτίμηση θα μπορούν να εξετάζονται σε συγκεκριμένες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας που διαμορφώνονται για αποκλειστική εξυπηρέτηση ασθενών με Sars-CoV-2. Πρόκειται για τα Κέντρα Υγείας Αλεξάνδρας, Βύρωνα, Περιστερίου, Ραφήνας, Καμινίων, Καλυβίων.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας η πλήρης εφαρμογή της εξωνοσοκομειακής νοσηλείας προϋποθέτει ότι έχουν θεσπιστεί τα κριτήρια υπό τα οποια θα γίνεται αυτή. Για τον λόγο αυτο προκειται η Επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων να καθορίσει ειδικά κριτήρια με τα οποία θα χορηγείται η αγωγή στην κοινότητα.

«Φυσικά και δεν είναι για όλους η φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι. Φυσικά και δεν αλλάζει το μήνυμα ότι αυτοί που έχουν ήπια νόσο, θα την περάσουν ήπια χωρίς να χρειαστούν καμία φαρμακευτική αγωγή. Αλλά έπρεπε η Επιτροπή να προβλέψει κριτήρια που ο γιατρός της κοινότητας, ο γιατρός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα μπορέσει να συνταγογραφήσει την αγωγή, η οποία αυτή τη στιγμή δίνεται μόνο στο νοσοκομείο, και σε εξωτερικούς ασθενείς με βάση κριτήρια. Άνθρωποι αυξημένου κινδύνου, άνθρωποι που έχουν κάποια κλινικά κριτήρια τα οποία επιβάλλουν την χορήγηση μιας αγωγής, υπό παρακολούθηση, γιατί κάθε φάρμακο έχεις τις τοξικότητες του, θα λαμβάνουν την αγωγή» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Χθες καταγράφηκαν επιπλέον 82 κρούσματα, αλλά και 20 κρούσματα σε πλοίο, με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων με κορωνοϊό περιστατικών να ανέρχεται στα 1314. Ο αριθμός των θανάτων ήταν 49. «Σαράντα εννέα είναι οι θάνατοι, αυτό είναι το νούμερο της ημέρας. Και είναι ιερό νούμερο και απαιτεί σεβασμό για αυτούς τους ανθρώπους που πέθαναν στη μάχη με τον ιό» είπε χαρακτηριστικα ο κ. Τσιόδρας. «Αλλά για φανταστείτε να είχαμε 150 θανάτους την ημέρα κατ’ αντιστοιχία με τους 800 νεκρούς της Ιταλίας, τι θα ήταν αυτό» συνέχισε για να επαναλάβει την αξία των μέτρων και τη συμβολή τους στον μικρό αριθμό θανάτων.

«Μας ενδιαφέρει να μην μεταδώσουμε τη νόσο. Και μας ενδιαφέρει να μην μεταδώσουμε τη νόσο σε μικρό χρονικό διάστημα. Να μη γίνει αυτό το peak, αυτή η έξαρση με τους 700 και 800 και 900 και τους 1000 θανάτους την ημέρα που βλέπουμε στην Ιταλία. Στην πατρίδα μας θα ήταν 150 οι θάνατοι και όχι 6 ή 7 που ήταν σήμερα» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Η βραδεία εξάπλωση του κορωνοϊού αποτυπώνεται στην αύξηση των σοβαρών περιστατικών και των θανάτων στη χώρα μας. Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας «οι θάνατοι αυξάνονται, και αυτό από μόνο του, δείχνει την επιθετικότητα αυτού του ιού, όπως και τα υψηλά ποσοστά θανάτων σε αυτούς που νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση στις ΜΕΘ».

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς θα λειτουργεί το πρωτόκολλο για τους κατ’ οίκον ασθενείς του κορωνοϊού

Μέτρα στήριξης για τον κορωνοϊό: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους - Έτσι θα πάρετε τα 800 ευρώ

Θεσσαλονίκη: Τα «πήρε» με την κλειστή παραλία, κατήγγειλε... συνωμοσία και έσκισε την κλήση!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης