Η ρομποτική τεχνολογία στην υπηρεσία της Νευροχειρουργικής
Ρομπότ και ηλεκτρονικοί υπολογιστές που χαρτογραφούν με ακρίβεια χιλιοστού κάθε σημείο του εγκεφάλου και προσεγγίζουν τις «άρρωστες» περιοχές.
Σύγχρονες απεικονιστικές μέθοδοι, όπως η νευροπλοήγηση, η νευροπαραμέτρηση ή η δεσμηδογραφία, που εντοπίζουν τα σημεία-στόχους και παρεμβαίνουν αναίμακτα και γρήγορα. Νευροχειρουργοί με συσσωρευμένο (προερχόμενο την τελευταία δεκαετία κυρίως) πλούτο γνώσης αλλά και θέληση να «πολεμήσουν» κάποιες κλασικές νευρολογικές ασθένειες, όπως η νόσος του
Ρομπότ και ηλεκτρονικοί υπολογιστές που χαρτογραφούν με ακρίβεια χιλιοστού κάθε σημείο του εγκεφάλου και προσεγγίζουν τις «άρρωστες» περιοχές.
Σύγχρονες απεικονιστικές μέθοδοι, όπως η νευροπλοήγηση, η νευροπαραμέτρηση ή η δεσμηδογραφία, που εντοπίζουν τα σημεία-στόχους και παρεμβαίνουν αναίμακτα και γρήγορα. Νευροχειρουργοί με συσσωρευμένο (προερχόμενο την τελευταία δεκαετία κυρίως) πλούτο γνώσης αλλά και θέληση να «πολεμήσουν» κάποιες κλασικές νευρολογικές ασθένειες, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η επιληψία, ο καρκίνος, με άλλα «όπλα». Και χιλιάδες Ελληνες ασθενείς που αδημονούν να «επενδύσουν» στη νέα γνώση και τις εφαρμογές της, επενδύοντας ουσιαστικά στην ελπίδα για καλύτερη ποιότητα (της έστω εναπομείνασας) ζωή τους.
Αυτές είναι οι βασικές παράμετροι που συνθέτουν σήμερα το τοπίο της Νευροχειρουργικής στην Ελλάδα, και οι οποίες θα παρουσιαστούν με… αδρό τρόπο την ερχόμενη εβδομάδα (Τετάρτη 11 έως Σάββατο 14 Ιουνίου) στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρίας.
Ρομποτικά μηχανήματα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές με το πλέον εξειδικευμένο λογισμικό δεν αποτελούν σήμερα κομμάτια σκηνικού από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά τα βασικά εργαλεία των επιστημόνων που χρησιμοποιούν ό,τι νέο κομίζει η ρομποτική τεχνολογία προκειμένου να θεραπεύσουν νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος Πάρκινσον, η επιληψία και οι νεοπλασίες στον εγκέφαλο.
«Στο χειρουργείο έχουμε ρομπότ που μας κατευθύνουν με ακρίβεια χιλιοστού σε δυσπρόσιτες περιοχές του εγκεφάλου, περιοχές που πριν από λίγα χρόνια δεν τολμούσαμε να τις… αγγίξουμε, γιατί απλούστατα δεν τις βλέπαμε. Σήμερα όμως μπορούμε να επεμβαίνουμε και να αφαιρούμε όγκους που είναι βαθιά μέσα στον εγκέφαλο, παρατείνοντας έτσι τη ζωή του ασθενούς», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Βασίλειος Βάρσος, διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός».
Στο συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον «Αστέρα Βουλιαγμένης», θα ανακοινώσουν τις εργασίες τους δεκατέσσερις κορυφαίοι νευροχειρουργοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr