Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Δεν έχουμε ακόμα συλλογική ανοσία

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Δεν έχουμε ακόμα συλλογική ανοσία

«Σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας από τη μετάδοση του ιού, δεν έχουμε ακόμη συλλογική ανοσία» σημείωσε ο καθηγητής - Η στοχευμένη γενετική ανάλυση αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως στον τρόπο δράσης του κορωνοϊού

kosmos-maskes
Συνεχίζονται ανά τον κόσμο οι μελέτες αναφορικά με τα τεστ αντισωμάτων, αλλά και την ανάπτυξη ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό.

Μιλώντας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε μελέτη για την ανάπτυξη αντισωμάτων του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό. Όπως είπε, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μια σειρά από περιοχές σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και αλλού.

«Ο αριθμός των θετικών τεστ αντισωμάτων κυμαίνεται από 1% στη Σκωτία ως 14% σε περιοχή της Γερμανίας» σχολίασε και τόνισε πως τα ποσοστά αυτά σε συστήματα υγείας που δέχτηκαν έντονη πίεση από την πανδημία του κορωνοϊού, δεν έχουν και πολλή σημασία. Στην Ολλανδία, έρευνα έδειξε πως το 3% των ατόμων έχουν ανοσία στον κορωνοϊό.

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε πως οι ενδείξεις θέλουν τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό να είναι αρκετά υψηλότερος απ' όσο καταγράφεται. Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες σε ό,τι αφορά στον έλεγχο της ανάπτυξης γενικής ανοσίας.

Παράλληλα, σημείωσε πως μια αξιόπιστη μέτρηση εξαρτάται από την αξιοπιστία των τεστ, το είδος του πληθυσμού που συμμετέχει στην έρευνα και την εικόνα με την οποία εκδηλώθηκε ο ιός στον άνθρωποι που έγινε το τεστ. Σε κάθε περίπτωση, για την ώρα, πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει αντισώματα στον κορωνοϊό. «Σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας από τη μετάδοση του ιού, δεν έχουμε ακόμη συλλογική ανοσία» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.

Κλείσιμο
Επιπλέον, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποκαλύπτουν αν τα ανιχνευόμενα αντισώματα προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό και για πόσο καιρό.

Τι διαφοροποιεί την δράση του ιού από ασθενή σε ασθενή

Η στοχευμένη γενετική ανάλυση αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως στον τρόπο δράσης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 και στο τι διαφοροποιεί τη δράση του από ασθενή σε ασθενή. Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ygeiamou.gr, ιατρικού site του «Πρώτου ΘΕΜΑτος».

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, παγκοσμίως υπάρχει μεγάλη ερευνητική δραστηριότητα, στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας, «για να συλλεχθεί υλικό που να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την εξέλιξη της νόσου COVID-19. Γιατί κάποιοι απαλλάσσονται γρήγορα και ανώδυνα από τον ιό και γιατί κάποιοι άλλοι νοσούν πιο βαριά ή και φτάνουν να κάνουν απειλητική για τη ζωή τους πνευμονία. Θέλουμε να μάθουμε αν παίζουν ρόλο κάποια συγκεκριμένα γονίδια ώστε να εμβαθύνουμε τις γνώσεις μας για τον ιό. Έτσι θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε και πιο εύστοχες θεραπείες που θα ανακόπτουν την πορεία του. Δηλαδή θα δούμε αν αυτό που ονομάζουμε Εξατομικευμένη Ιατρική έχει θέση στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας πρωτοστατεί στην παγκόσμια προσπάθεια καλύτερης κατανόησης και αντιμετώπισης του SARS-CoV-2 τόσο δια της συμμετοχής της σε κλινικές μελέτες για νέα φάρμακα (όπως η ρεμντεσιβίρη, η κολχικίνη και η χλωροκίνη) όσο και δια της εμβληματικής τριπλής μελέτης με συμμετοχή δέκα ακαδημαϊκών φορέων με επικεφαλής τον Μανόλη Δερμιτζάκη, πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και διευθυντή στο Κέντρο Γονιδιωματικής Health 2030.

Το εν λόγω ερευνητικό project αφορά σε 3.500 ασθενείς στην Ελλάδα που έχουν νοσήσει και αναρρώσει από την COVID-19. Τη μελέτη ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και θα λάβει χρηματοδότηση ύψου, 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια και ο στόχος είναι τριπλός:

α) η εγχώρια ανάπτυξη εργαστηριακών τεστ διάγνωσης (μοριακά και αντισωμάτων)
β) η λεπτομερής αλληλούχιση των ιικών γονιδιωμάτων του SARS-CoV-2 και,
γ) η ανάλυση του γενετικού υπόβαθρου των ασθενών,
ώστε να αποσαφηνιστούν τα αίτια της διαφορετικότητας της εξέλιξης της νόσου μεταξύ ασθενών.

Όπως έχει αναφέρει σε δηλώσεις του ο κ. Δερμιτζάκης, «η μελέτη αυτή είναι πρωτοπόρα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκόσμια, και καθιστά τη χώρα μας πρωταγωνίστρια στην προσπάθεια κατανόησης και αντιμετώπισης του ιού. Οι υποδομές και η τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί από αυτό το πρόγραμμα, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πραγματοποιήσει παρόμοιες δράσεις και σε αλλά λοιμώδη νοσήματα, όπως την εποχική γρίπη. Επίσης, θα επιτρέψει τη βελτίωση της διαχείρισης πανδημιών ή ακόμα και εντοπισμένων επιδημιών, που όπως ξέρουμε συχνά, είναι μεγάλο βάρος για το σύστημα υγείας και κοστίζουν πολλές ανθρώπινες ζωές».

Ειδήσεις σήμερα:

Σε καραντίνα το ξενοδοχείο με τους μετανάστες στο Κρανίδι - Αγωνία για τα 470 δείγματα

Ο κορωνοϊός «σκοτώνει» Μύκονο και Σαντορίνη

Ελπιδοφόρα τα πρώτα αποτελέσματα από τη χρήση κολχικίνης σε 60 Έλληνες ασθενείς


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης