Δεν χρειάζεται να είσαι τέλεια, για να γίνεις υπέροχη μητέρα
15.05.2020
13:39
Η Κλινική Ψυχολόγος και Αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς, Έλσα Μπάρδα, δίνει συμβουλές στις γυναίκες που είναι ή θέλουν να γίνουν μητέρες
*Έλσα Μπάρδα - Κλινικός Ψυχολόγος - Αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς
Ποιος την κούνια μας κουνάει,
όταν είμαστε μικράκια;
Ποιος χαμογελά στο πλάι
και γλυκά μας λέει λογάκια
και τον ύπνο προσκαλεί;
Η μαμά μας η καλή!
Τα μαλλιά μας ποιος χτενίζει;
Ποιος μας καμαρώνει, αλήθεια;
Ποιος παιχνίδια μας χαρίζει;
Ποιος μας λέει τα παραμύθια
στη φωτίτσα μας σιμά;
Η γλυκιά μας η μαμά!
Κι όταν κάποτε ένα στόμα
κάτι με θυμό μας λέει,
κι όταν παρακούμε ακόμα,
ποιος πονεί και σιγοκλαίει
κι έχει πίκρα στην καρδιά;
Πάντα η μάννα μας, παιδιά!
Στέλιος Σπεράντζας, «Η μανούλα»
Δεν υπάρχει ορισμός για να περιγράψει απόλυτα κάτι τόσο μοναδικό και υπέροχο, όπως η μητρότητα. Δεν υπάρχει πιο δυνατό συναίσθημα, από αυτό που αισθάνεται η μητέρα από την στιγμή που ξεκινάει το ταξίδι της μητρότητας μέσα από την εγκυμοσύνη.
Ακόμα και όταν το παιδί βρίσκεται μέσα στην κοιλίτσα της μανούλας του, εκείνη το αγαπάει και το προστατεύει. Όταν γεννηθεί το παιδί της, εκείνη του δίνει όσο απόθεμα αγάπης έχει και ακόμα περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι η μανούλα συνοδεύει το παιδί της σε όλη του την ζωή και πάντα είναι διπλά του, για να το φροντίζει.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι συνεχόμενες απαιτήσεις της καθημερινότητας και οι πολλαπλοί ρόλοι της γυναίκας ορισμένες φορές την οδηγούν στην ενοχικότητα. Οι περισσότερες μητέρες με ρωτάνε: «Πώς μπορώ να γίνω η τέλεια μανούλα;». Η απάντηση είναι απλή: τέλεια μάνα, είναι αυτή που είναι ο εαυτός της και προσπαθεί κάθε ημέρα να γίνει καλύτερη.
Δεν υπάρχει τέλειο!
Εξ ορισμού ο τέλειος παραπέμπει στο ότι δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω βελτίωση. Επίσης, ένας τέλειος γονέας έχει προσδοκίες και από τα παιδιά του να είναι τέλεια και αυτό πιθανόν να οδηγήσει σε συγκρούσεις και σε απογοήτευση εκατέρωθεν.
Ο τέλειος γονιός δεν θεωρεί την αποτυχία μέρος της εκμάθησης, συνεπώς αυτό θα προβάλλει και στα παιδιά του, «σαμποτάροντας» με αυτόν τον τρόπο την αυτοεκτίμησή τους. Ένας γονέας που προσπαθεί να βελτιωθεί μέσα από τα λάθη του, δίνει το σωστό παράδειγμα ως πρότυπο συμπεριφοράς στα παιδιά του.
Αγαπήστε τον εαυτό σας
Τα παιδιά σας χαίρονται όταν αγαπάτε και φροντίζετε τον εαυτό σας -π.χ. το σώμα σας, ή την ψυχή σας, κάνοντας κάτι που σας ευχαριστεί. Αγαπώντας τον εαυτό σας, δίνετε ένα υγιές παράδειγμα -αντίθετα, η παραμέληση δημιουργεί αντιστροφή ρόλων, δημιουργώντας ανησυχία στα παιδιά και οδηγώντας ορισμένες φορές στο σύνδρομο του γονεϊκού παιδιού.
Φροντίζοντας τον εαυτό σας, θα δείτε ότι ο χρόνος που θα περνάτε με τα παιδιά σας θα είναι πιο ευχάριστος, διότι θα έχετε «φορτίσει τις μπαταριές» σας, συνεπώς δεν θα μεταφέρετε την ένταση της καθημερινότητας σε εκείνα.
Εκφράστε την άνευ όρων αγάπη σας στο παιδί σας
Αποδεχτείτε τον εαυτό σας, προκειμένου εκ νέου να αποδεχτείτε και τα παιδιά σας χωρίς προϋποθέσεις. Η συνεχής επίκριση και οι όροι, καθώς και η συνεχής κριτική δημιουργούν ανασφάλειες στο παιδί και «υπονομεύουν» την εικόνα που έχει για τον εαυτό του.
Ο ρόλος της μαμάς είναι ο πιο δύσκολος, αλλά με την πιο ωραία ανταμοιβή
Ο γονεϊκός σας ρόλος κρατάει για μια ζωή. Φροντίστε, όμως, όσο μεγαλώνει το παιδί σας, να είστε καθοδηγητικοί και όχι να επιβάλετε την γνώμη σας. Η υπερπροστασία οδηγεί τα παιδιά σε μια εξαρτημένη σχέση είτε με τους γονείς είτε με τον/την σύντροφο μελλοντικά και δεν ωφελεί στο κομμάτι της αυτονομίας. Μην ξεχνάτε ότι η σχέση παιδιού και γονέα διαμορφώνει και επηρεάζει τις σχέσεις του παιδιού ως ενήλικου.
Μην ζείτε μέσα από το παιδί σας
Η υπερβολική αγάπη και αυτοθυσία της μάνας ενδεχομένως ορισμένες φορές να οδηγήσει στην υπερπροστασία. Ξεχωρίστε τις δικές σας ανάγκες από εκείνες του παιδιού.
Το παιδί σας θέλει να σας βλέπει ευτυχισμένη
Η ευτυχία των γονιών προβάλλεται στα παιδιά. Ένας μονίμως θλιμμένος γονέας θα καλλιεργήσει το αίσθημα της ενοχικότητας στο παιδί του.
Χαρίστε στο παιδί σας την προσοχή που του αξίζει
Από μωρά τα παιδιά μέσα από την αγκαλιά της μαμάς τους αποκτούν την αίσθηση της ύπαρξης και αναπτύσσουν ασφαλή ή ανασφαλή τύπο προσκόλλησης.
Η αγωνία της μάνας να μπορεί πάντα να ικανοποιήσει κάθε ανάγκη που έχει το παιδί της και ο φόβος της αν θα μπορέσει να αποτρέψει οτιδήποτε μπορεί να το βλάψει, της δημιουργεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εαυτό της.
Θυμήσου, αγαπητή αναγνώστρια, ότι μια επιτυχημένη μαμά κάνει λάθη, αλλά η καλύτερη μανούλα δεν είναι η τέλεια. Mην είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου. Δεν είναι η τελειότητα στις λεπτομέρειες που σε κάνει υπέροχη, αλλά η τελειότητα στην καρδιά της μάνας που αγαπάει το παιδί της άνευ όρων, του χαρίζει την προσοχή της, την στοργή της και... πολλές αγκαλιές.
Το παιδί σου δεν περιμένει από εσένα να είσαι τέλεια. Μόνο να είσαι ο εαυτός σου και να είσαι διαθέσιμη, όταν σε χρειάζεται.
- Βρείτε την Έλσα Μπάρδα στις σελίδες της στο Facebook, πατώντας εδώ και εδώ - Twitter: https://twitter.com/elsa_barda
- email. elsabardapsychologist@hotmail.com
*Η Ελσα Μπάρδα έχει βασικό πτυχίο ψυχολογίας (BSc Honours), μετεκπαίδευση πρώτο μάστερ στην Κλινική Ψυχολογία (MSc Clin. Psy.) και δεύτερο μάστερ στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς MSc (MSc ABA ). Η εκπαίδευση και μετεκπαίδευσή της έγινε στη Μ. Βρετανία. Έχει αναγνώριση πτυχίων από το ΔΟΑΤΑΠ και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου.
Ειδήσεις σήμερα:
Σπάνια η επιτυχία της Ελλάδας στην εποχή του κορωνοϊού γράφουν οι Financial Times - Το αποκαλυπτικό διάγραμμα
Καιρός: Καύσωνας για... «Γκίνες» στην Ελλάδα - Δείτε τις θερμοκρασίες-ρεκόρ για το Σαββατοκύριακο
Κορωνοϊός: Πόσοι πρέπει να αποκτήσουν ανοσία για να ελεγχθεί η πανδημία; - Οι ειδικοί απαντούν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr